Wenger pocsék jubileuma és a Salzburg csodás idénye

Wenger pocsék jubileuma és a Salzburg csodás idénye

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



1000. mérkőzését játszotta le szombaton az Arsenal Arséne Wenger vezérletével. A jubileum emlékezetesre sikerült, igaz, nem éppen abban az értelemben, ahogy az ágyúsok azt szerették volna: a csapat 6-0-ra kikapott a Chelsea-től. Wenger edzősködése alatt az Arsenal csak egyszer szenvedett ilyen súlyos vereséget, 2011 augusztusában a Manchester United mosta le 8-2-re a londoniakat. Érdekesség, hogy az angol fővárosban az Arsenal 54 év elteltével kapott ismét hat gólt, ezt megelőzően Londonban ennyi találatot csak a West Ham tudott bevinni az ágyúsoknak (az 1960-as meccs szintén 6-0-ra végződött). Ami pedig a Chelsea-t illeti: a kékeket dirigáló José Mourinho a legnagyobb arányú Premier League-győzelmét könyvelhette el a városi derbin.

324. alkalommal öltötte magára az Udinese mezét bajnoki mérkőzésen Antonio Di Natale, aki ezzel megdöntötte Valerio Bertotto klubrekordját. A 36 éves támadó a csúcsdöntést egy győztes góllal ünnepelte meg a Sassuolo elleni találkozón. Di Natale neve mellett jelenleg 186 olasz bajnoki gól szerepel a statisztikákban, eggyel kevesebb, mint Alessandro Del Pieróé és Beppe Signorié mellett. Jó hétvégéje volt az Atalanta játékosainak is, akiknek idegenben sikerült legyőzniük az Intert, megszakítva ezzel a milánóiak hatmeccses bajnoki veretlenségét. Az Atalantának ez volt a negyedik győzelme zsinórban a Serie A-ban, ilyen sorozatot legutóbb 1995 decemberében produkált a kék-fekete gárda.


21 gólt termelt már Lionel Messi a Barcelona Real Madrid elleni mérkőzésein, ezzel az argentin lett az El Clásicók történetének legeredményesebb góllövője. Messi vasárnap még csak 18 gólnál járt, a madridi találkozón viszont mesterhármast ért el, amivel megelőzte a korábbi rekorder Alfredo di Stéfanót. Messi ezen felül a triplázással is történelmet írt, az ősi rivális otthonában előtte ez még egyetlen Barca-játékosnak sem sikerült. De itt még nincs vége: a négyszeres aranylabdás a bajnoki góljainak számát 236-ra növelte, amivel feljött az örökranglista második helyére, letaszítva onnan egy másik madridi legendát, Hugo Sánchezt. És ha már a legendáknál tartunk: a 4-3-as vendégsikert hozó találkozón megdőlt az a tétel, miszerint a Real Madrid nem kaphat ki, ha Cristiano Ronaldo gólt szerez egy bajnoki meccsen. 101 találkozón bejött a kabala, a 102-en már nem. Apró kiengesztelés a portugálnak, hogy a 243. madridi mezben szerzett gólja arra viszont jó volt, hogy megelőzze vele Puskás Ferencet a klub örökrangsorában.


8 fordulóval a bajnokság lezárása előtt megszerezte története nyolcadik bajnoki címét Ausztriában a Red Bull Salzburg. Az osztrák élvonalban ilyen hamar még sohasem avattak bajnokot. A Salzburg ráadásul hatalmas fölénnyel nyerte meg az aranyérmet: a csapat jelenleg 25 ponttal előzi meg a második helyen álló Rapid Wient, a gólaránya pedig 58 egységgel jobb, mint az üldözőé (+14, illetve +72). A piros-fehérek egyébként az utóbbi években kisajátították a bajnoki trófeát, 2007 óta ez volt az ötödik elsőségük az osztrák élvonalban, és az örökrangsorban is már csak a Rapid Wien (32), az Austria Wien (24) és a Wacker Innsbruck (10) előzi meg őket. 


2 gól, 3 percen belül – így mutatkozott be szombaton Issa Baradji az Ajaccióban. A 18 éves támadó a Valenciennes elleni idegenbeli bajnokin 2-1-es hazai vezetésnél szállt be a játékba, majd a hajrában villámgyors duplájával megszerezte a három pontot együttesének. Baradjit az Ajaccio a semmiből húzta elő, a fiatal játékosról csak annyit lehetett tudni, hogy korábban a Guingamp második csapatában futballozott – védőként (Baradjinak sem a L’Equipe honlapján, sem pedig a Wikipédián nincs profilja).


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább