Mourinho újabb BL-rekordja, Javi Martinez első Bundesliga-veresége

Mourinho újabb BL-rekordja, Javi Martinez első Bundesliga-veresége

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



125. gólját szerezte a hétvégén a Serie A-ban Luca Toni, a Genoa veterán támadója. A 36 éves csatár a szezonban már 16. alkalommal talált be, ezzel klubrekordot döntött a piros-kékeknél. A korábbi csúcsot Gianni Bui tartotta Genovában, aki az 1968/69-es idényben 15 találatot szorgoskodott össze. Toni ráadásul nem is akármilyen meccsen lett rekorder: szombaton a Genoa a városi rivális Chievo otthonában aratott 1-0-s sikert, ott, ahol legutóbb 19 éve sikerült nyernie. Emlékezetes marad a hétvége egy másik olasz csatár, Mattia Destro számára is: a Roma támadója a Cagliari elleni 3-1-es győzelem alkalmával megszerezte pályafutása első mesterhármasát, így utolsó hét mérkőzésén már hat gólnál jár.

100. francia bajnoki találatának örülhetett vasárnap Bafetimbi Gomis a Lyon Valenciennes elleni találkozóján (2-1). A francia válogatott támadó a száz gólt csaknem tíz év alatt (3315 nap), két csapat színeiben hozta össze: 62-t vágott a Lyon mezében, 38-at pedig a Saint-Étienne játékosaként. A jubileumot a 28 éves csatár elsősorban a kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti: utolsó nyolc idényében mindig kétszámjegyű gólt termelt bajnokikon. Érdekesség, hogy Gomis előtt utoljára Mamadou Niang jutott száz gólig a Ligue 1-ben, még a 2009/10-es szezon folyamán.


53 bajnoki mérkőzés (17 hónap) vereség nélkül - ettől a sorozattól búcsúzott el szombaton a Bayern München az Augsburg elleni 1-0-s vereség alkalmával. A bajorok az elmúlt másfél évben megállíthatatlannak tűntek a Bundesligában, 52 bajnokijukból 46-ot megnyertek, és sorozatban 65 olyan mérkőzést játszottak le, amelynek mindegyikén szereztek legalább egy gólt. A hétvégi 1-0-val az utóbbi menetelésnek is vége szakadt. Mint ahogy véget ért a 2012-ben igazolt Javi Martinez nagy sorozata is: a müncheniek spanyol játékosa másfél idény elteltével tapasztalta meg, hogy milyen érzés veszíteni a Bundesligában. Végül pár szó az Augsburgról: Markus Weinzierl együttese a győzelemmel megtörte négymeccses nyeretlenségét a bajnokságban, és öt pontra megközelítette a még EL-selejtezős helyen álló Wolfsburgot a tabellán.


8. Bajnokok Ligája-negyeddöntő párharcát is sikerrel vette José Mourinho, miután kedden a Chelsea-vel - kétgólos hátrányból felállva - kiejtette a PSG-t a legrangosabb európai kupából. A portugál tréner így már egyedüli rekordernek számít az elődöntős szereplések tekintetében, korábban ezen a csúcson még Sir Alex Fergusonnal osztozott. Mourinhónak ráadásul most valóban kulcsszerepe volt a Chelsea győzelmében, a kékek góljait ugyanis két cserejátékos, André Schürrle és Demba Ba jegyezte. Ebben a szezonban ez volt az első alkalom, hogy egy csapatban két különböző játékos is eredményes tudott lenni a cserepadról beállva. BL-rekordot döntött kedden Mourinho korábbi csapata, a Real Madrid is. A királyiak 30. alkalommal jutottak be egy európai kupasorozat elődöntőjébe - rajtuk kívül ez még soha egyetlen másik csapatnak sem jött össze.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább