Puskás a Puskásban, göröngyökön

Puskás a Puskásban, göröngyökön

, ktn

Osztályozókönyv

Komolyan vettük a Fradi-Puskás Akadémia (1-0) meccset. A pálya talaja katasztrofális volt, a játékosok közül nem mindenki. Osztályoztunk, egytől tízig. Vigyázat, szubjektív!



FERENCVÁROS

Láthattuk az egyik legtehetségesebb magyar kapust, Dibusz Dénest. Jólfésült, kedves, pécsi. A Puskás ellen bravúrral fogta Szakály ziccerét, de néhány beadásnál teljes volt a homály. Öt pont.


Jobb oldali futó: a Fradinál ez hagyományosan a villámgyors, leszegett fejű, cselezésre képtelen futballisták posztja. Zsinka, Páling, ugye, emlékeznek. A bosnyák Aleksandar Jovanovic ugyanez a vonal: átrohan a falon is, a labdában elesik. A PAFC ellen aktív volt, hatos.


David Mateos lőtte az egyetlen gólt a tizenegyespontnak csúfolt mészgödörből. Ezzel a spanyol letta libalegelő császára. Megajánlunk neki egy hatost.


Amikor a válogatottban Liptákot nézzük, Mateo Pavlovicra gondolunk. Ilyen egy modern belső védő: fizikailag tökéletes, határozott, képzett. Nem véletlenül focizott Brémában, ezúttal is hozta a hetest.


Hidvégi Sándor egy a sok közül. Klasszikus balbunkó, szimpatikus hozzáállással. A felcsútiaknak attól nem kellett félniük, hogy az alapvonalig cselezi magát, és onnan centerezik. Ötös.


Egy kitalált MTK-ba is beférne, Babos, Borsó és Lencse mellé: Gyömbér. (Gábor.) Olaszos stílusú elősöprögető, sok passzal. Jól forgatta a játékot, egészen beleszédültünk. A hatosnál azért megáll.


Busai Attila valamivel előrébb játszott, mint Gyömbér, de a támadóharmadban kiderült róla, hogy a labdával nincs nagy barátságban. Pontatlan átadások, ütemtévesztések. Öt.


A brazil Somália az egyik kedvencünk a légiósok közül, a Puskás ellen azonban gyönge volt. Csinált egy jó cselt, aztán hosszan szöktette magát. Rossz passz, jó passz, megint rossz, és így tovább. Kegyelemnégyes.


Leonardo az NB I legtechnikásabb labdarúgója. A brazil csillogásról azért nem ő jut majd eszünkbe, de Andrezinhónál jobb. A hetes osztályzat mellett külön dicséretben részesítjük: alázatosan tűrte, hogy az ellenfél kilencven percig rugdalja.


Julian Jenner. Nem. Őt nem. Attól, hogy valaki összeszorítja a fogát és veri a mellét, még nem lesz futballista. Ahhoz például tudni kellene cselezni, főleg egy szélsőnek. Négy.


Az a nagy helyzet, hogy a madocsai Messi hónapok óta nincs formában: Böde Dániel nagypapásan mozog, lekésik, pontatlanul lő. Emberileg kilencesnek tűnik, de ez a Felcsút elleni foci csak egy hármas volt, bocs.


Csereként beállt Holman Dávid. Tehetséges srác, ügyesen keverget, de félő, hogy úgy jár, mint Gosztonyi vagy Gyurcsó - fontosabb lesz neki a tetkó és a trend, mint a labda. Vladan Csukics fél órát kapott, ezalatt három játékost is lerúgott, talán Leonardóért akart bosszút állni. Ugrai Rolandnak negyedóra jutott, egyszer megnéznénk 90 percre.



PUSKÁS AKADÉMIA


A lévai születésű ¼uboš Hajdúch többször bizonyította már, hogy jó kapus, a Fradi ellen nem volt dolga, osztályzatot sem kap. De mintha lenne némi súlyfeleslege. Sok futást, gimnasztikát ajánlunk. Esetleg jógát.


Vaszicsku Gábor gyengén játszott. Többször lefutották, látszott rajta, hogy nem érzi jól magát jobbhátvédként. Idegen test. Hármas.


Szekeres Adrián egyike volt az Egyiptomban U20-as vb-bronzot szerző csapat tagjainak. Ő sem futottbe nagy karriert. A Fradi ellen láthattuk, miért: ha egy kicsit gyorsabb, képzettebb, magabiztosabb lenne, játszhatna akár a Dózsában is. A tizenegyes előtti hisztériája tovább rontja a jegyét, a végén pedig kiállították. Kettes.


Tamás Márkot épp kezdtük volna dicsérni (határozott, kemény), amikor összehozott egy nevetséges 11-est, miután lábszáron rúgta Leonardót. Hármas, de még lehet belőle valami.


A balhátvéd Fabio egyetlen megoldására sem emlékszünk, de talán nem bennünk van a hiba. Egyébként őt is Nascimentónak hívják, akárcsak Pelét. Ötös.


S akkor most következzen az akadémia szenior-szekciója. Tóth Balázs (32) ideális mentor. Dörzsölt, rutinos. Ésszel játszott, csak egy kicsit lassan, néha úgy elfutottak mellette, hogy már-már megsajnáltuk. Ezzel együtt - s mivel ózdi születésű - hatos. És egy feles.


Polonkai Attila (34) a tévéreklámban elegánsan kezeli a labdát, a Puskás Stadionban ez már nem ment neki olyan flottul. Mindazonáltal volt egy parádés löbbölése, a meccs legszebb jelenete. Egy középszerű ötöst tudunk érte ajánlani.


Szakály Dénes (26) nem volt valami nagy szám. Ráadásul ő hagyta ki a meccs legnagyobb ziccerét. Négyes.


A Puskás legjobbja egyértelműen Czvitkovics Péter (31). Intelligens, pengés. Nagy kár, hogy csak itt és most - s nem öt évvel ezelőtt, ahogy vártuk volna tőle, külföldön. Hetes.


Lencse László megjárta Izraelt és Görögországot - hogy 24 évesen hazatérjen. Lehangoló sztori, pedig Lencsében megvan a kellő agresszivitás ahhoz, hogy sikeres legyen. De ha így folytatja, akkor csak egy újabb Kabát Péter lesz belőle. A Fradi ellen tompa volt, igaz, nem is tömték labdákkal, ötös.


Darabos, körülményes, fantáziátlan - ilyen volt a Fradi ellen Tischler Patrik, a felcsúti akadémisták centere, aki a második félidőben luftot rúgott a tizenhatos vonalán. Le is cserélték. Sajnáljuk, de ez csak hármas.


Akadémista cserék. Ketten kaptak szűk negyedórát. Francisco Gallardo (34) csak az átlagéletkort rontotta a vendégeknél. Akkor viszont ijedten kaptuk fel a fejünket, amikor a riporter közölte, hogy beáll Berki. De nem Krisztiánról beszélt, hanem a felnyírt hajú, szőke Berkiről, Istvánról. Agilis, van benne potenciál. 


(ktn)


A cikk a pozsonyi Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább