Bajnokok, gólvágók és egy kirúgott menedzser

Bajnokok, gólvágók és egy kirúgott menedzser

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



33. bajnoki címét szerezte meg a hétvégén Portugáliában a Benfica. A lisszaboniak az Olhanense 2-0-s legyőzésével biztosították be az újabb aranyérmüket, két fordulóval a bajnokság vége előtt. A csapat a 2009/10-es szezon óta várt sikert egy fantasztikus, 27 meccses veretlenségi sorozatnak köszönheti, amelybe 23 győzelem mellett mindössze négy döntetlen vegyült. (A vörösök a szezonbeli egyetlen vereségüket még az első fordulóban szenvedték el a Marítimo otthonában.) Újabb bajnoki címével a Benfica ismét hat egységgel elhúzott a trónfosztott Portótól a portugál örökranglistán, az európai rangsorban pedig megerősítette második helyét a 41 görög bajnoki aranyéremmel rendelkező Olimpiakosz mögött.

28
év elteltével a Manchester United ismét megvált egy menedzserétől. Kedden a csapat vezetősége - mindössze tíz hónapnyi szolgálatot követően - felállította a kispadról David Moyest. A jelenlegi manchesteri játékosok közül 16-an még nem is éltek, mikor hasonló eset történt Manchesterben: 1986-ban Ron Atkinsonnak kellett kényszerből megválnia a menedzseri pozíciójától. Moyes irányítása alatt a United 11 mérkőzést veszített el a bajnokságban, ami a csapat legrosszabb produkciója az 1989/90-es idény óta, és a klub történetében először esett meg az, hogy a gárda oda-vissza kikapott mindkét liverpooli ellenfelétől egy szezonon belül. A Vörös Ördögöket összesen 34 bajnokin dirigáló Moyes azonban így is 50 százalékos győzelmi mutatóval távozott Manchesterből. Sir Alex Ferguson 34 találkozót követően csupán 41,2 százalékos mutatóval állt..

7 gólt termelt utolsó öt olasz bajnoki mérkőzésén Ciro Immobile, a Torino támadója így már 20 találatnál jár idén a Serie A-ban. Immobile ezzel nemcsak a góllövőlistán lépett fel az első helyre, hanem egyben egy torinói legenda emlékét is megidézte: a bordó fehérek mezében legutóbb Francesco Graziani jutott 20 gólig egy szezonon belül, még 1977-ben. A korábbi Genoa-csatár a torinóiak hétvégi, Lazio elleni mérkőzésén is eredményes volt, a meccs utolsó előtti percében szerzett találata azonban csak arra volt elég, hogy a Torino egy pontot ellopjon a fővárosiaktól, akikkel szemben immáron 21 év óta nyeretlen a bajnokságban. A hétvégén egy másik fiatal olasz csatár is hallatott magáról: A Livorno elleni bajnokin Mario Balotelli belőtte a szezonbeli 14. gólját a Milan színeiben, ami egyéni rekord a válogatott csatár számára. Ami pedig magát a Milant illeti: a rossonerók zsinórban az ötödik meccsüket nyerték meg a bajnokságban - ilyen hosszú győzelmi sorozatuk utoljára 2011-ben volt.


1 szezont töltött el mindössze az indiai első osztályban a Bengaluru FC együttese, de a gárda máris bajnoknak mondhatja magát. Az újonc - hatalmas meglepetésre - első évében maga alá gyűrte a teljes mezőnyt az I-League-ben. A csapat a bajnoki elsőséget hétfőn szerezte meg a Dempo 4-2-es legyőzésével, ezzel nyolc év után az első olyan bajnok lett, amelynek székhelye nem India legkisebb, de egyben leggazdagabb tartományában, Goában van. Az idei indiai szezon kaotikusságát jól jelzi az is, hogy a címvédő Churchill Brothers jelenleg a táblázat utolsó előtti helyén áll, és a ha a csapat nem nyeri meg az utolsó bajnokiját, akkor kiesik az élvonalból.


A fifa.com alapján


(hb)


További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább