Csak a Bayern

Csak a Bayern

, ktn

Bundesliga, 2013/14

Összegeztük a Bundesliga 2013/14-es szezonját.



Bár a tavalyi pontrekordot (91 pont) nem sikerült megdöntenie a Bayern Münchennek, a csapat minden eddiginél korábban, márciusban, 27 forduló után megszerezte az elsőséget a Bundesligában. A bajoroknak ez volt a 24. bajnoki aranyérmük, és idén a csapat sorra megdöntötte a bajnoki rekordokat (lásd erről keretes írásunkat). Az egyetlen fájó pont a Real Madrid elleni súlyos BL-fiaskó (0-1, 0-4) lehet, amelyet követően a szakírók már a Pep Guardiola-féle tikitaka haláláról írtak. Németországban azonban egy ideig nem kell aggódniuk a Bayern drukkereinek, a jelenlegi játékoskeret szinte garantálja az újabb aranyérmet.

A Bayern nagy fölénye a riválisok gyengülésének is köszönhető. A Dortmund a Klopp-éra egyik leggyengébb szezonját hozta, a játék döcögött, hiányzott a megszokott lendület. A BL-ben indulhat a Schalke is, de a gelsenkircheniek addig csak álmodozhatnak a bajnoki címről, amíg az idegenbeli mérlegük ilyen középszerű. A Leverkusen tavaszra szétesett, s éppen csak megcsípte a negyedik helyet, irány a BL-selejtező!

Mennyire örültek volna a középszerűségnek Hamburgban! A HSV már ősszel is botrányosan teljesített, de tavasszal még ezt is sikerült alulmúlnia a csapatnak. Hiába az edzőváltások, hiába a viszonylag erős játékoskeret, a Hamburg osztályozóra kényszerült (ellenfele a Greuther Fürth lesz). Nagy a tét a klub számára, a HSV a Bundesliga egyetlen csapata, amely az alapítás óta tagja a német futball legfelső osztályának. A hamburgiak is gyönge riválisaiknak köszönhetik, hogy lehet még egy dobásuk: a Braunschweig az utolsó 5 bajnokiját elveszítette, a Nürnberg pedig az utolsó 12 meccse közül 11-szer maradt alul...


A szezon csapata
Bernd Leno (Leverkusen) - Philipp Lahm (Bayern), Mats Hummels (Dortmund), Ömer Toprak (Leverkusen), David Alaba (Bayern) - Arjen Robben (Bayern), Marco Reus (Dortmund), Daniel Baier (Augsburg), Franck Ribéry (Bayern) - Robert Lewandowski (Dortmund), Mario Mandzukic (Bayern)

 

A szezon legjobb játékosai
Mario Götze után is volt élet Dortmundban - főleg Marco Reus miatt. A szőke szélső hihetetlen energiája mellett eredményes is volt, 30 ponttal (16 gól, 14 gólpassz) zárt a kanadai táblázat második helyén.


Pep Guardiola szerint Philipp Lahm a legintelligensebb játékos, aki valaha a kezei alatt játszott - pedig a katalán edzette Messit, Xavit és Iniestát is. Lahm idén több poszton (szélsőhátvéd, védekező középpályás) is nagyot alakított.


Télen kiderült, hogy nyártól a Bayernben folytatja pályafutását Robert Lewandowski. A bejelentést követő depressziós hangulatban sem maradtak el a gólok, s a lengyel végül gólkirályként, könnyek között búcsúzott Dortmundtól.


A szezon edzője
Pep Guardiola (Bayern München)
A Pep Guardiola által újratervezett Bayern München a Bundesligában megkérdőjelezhetetlen fölénnyel végzett az élen, rekordok sorát megdöntve.


A szezon felfedezettje
Roberto Firmino (Hoffenheim)
A 22 éves brazil futballista 16 gól mellett 12 gólpasszt is adott az idei szezonban, és két társával (Anthony Modeste, Kevin Volland) együtt az egyik legjobb csatársort alkotta a Bundesligában: a Hoffenheim 72 szerzett góllal zárt.


A szezon meglepetéscsapata
FC Augsburg
Masszív, fantáziátlan, betonvédekezésre alapozó csapatként ismertük meg az Augsburgot az első két Bundesliga-szezonjában. Mostanra felvették a ritmust, a masszivitás maradt, a fantáziátlanság a múlté, sőt, áprilisban az Augsburg szakította meg a Bayern 53 meccsen keresztül tartó veretlenségi szériáját.


A szezon mérkőzése
Werder Bremen-Bayern München 0-7
A Bayern ezen a decemberi mérkőzésen karácsony előtti gálaelőadást tartott. A tikitaka 72 százalékosra pörgette fel a labdabirtoklási arányt, de a gólokat megelőző akciók még látványosabbak voltak, sarkazásokat, kapáslövéseket, üres kapuig játszott helyzeteket láttunk.


A szezon bakija
A Hoffenheim-Leverkusen mérkőzés 70. percében egy szöglet után Stefan Kiessling fejelt az oldalhálóba, azonban a labda egy lyukon keresztül a kapuban kötött ki, Felix Brych játékvezető pedig gólt ítélt. A Leverkusen ezzel 2-0-s előnybe került, s végül 2-1-re megnyerte a mérkőzést, a Hoffenheim óvását a Német Labdarúgó-szövetség elutasította.


A szezon botránya
Adócsalás miatt három és féléves börtönbüntetést kapott márciusban Uli Hoeness, a Bayern München elnöke. Hoeness egy titkos svájci számlán keresztül bonyolított tőzsdei és devizapiaci ügyeletekből származó nyeresége után mulasztott el adózni. A korábban az adóelkerülés elleni küzdelem élharcosának számító 62 éves sportvezető 2013 januárjában tett önfeljelentést, s a hatóságok számításai szerint összesen 28,5 millió eurót nem fizetett be a német államkasszának. Hoeness nem fellebbezett az ítélettel szemben, és lemondott a klubnál betöltött posztjáról.


A szezon szurkolótábora
A Dortmund stadionjában férnek el a legtöbben, s a csapatnak idén tíz teltházas hazai mérkőzése volt (80 645 nézővel) a Signal Iduna Parkban (régi nevén Westfalenstadion). A mennyiség Dortmundban minőséggel párosul: a szurkolók fantasztikus hangulatban búcsúztatták el a csapatot a Bayern München kedvéért elhagyó Robert Lewandowskit.


A szezon nyilatkozata
„Végül olyan lesz a csapat, mint a Barcelona: nézhetetlen. Még a gólvonalról is visszapasszolják majd a labdát." Franz Beckenbauer, a Bayern München tiszteletbeli elnöke így kritizálta Pep Guardiola taktikáját - márciusban, amikor még úgy tűnt, a bajorok akár a BL-címüket is megvédhetik.

 

A Bayern München bajnoki rekordjai
- veretlenségi széria 53 mérkőzésen keresztül
- veretlenség a szezon 28. fordulójáig
- legalább egy szerzett gól 65 mérkőzésen keresztül
- győzelmi széria19 mérkőzésen keresztül


Góllövőlista

20 Robert Lewandowski (Borussia Dortmund)

18 Mario Mandzukic (Bayern München)

17 Josip Drmic (Nürnberg)

16 Marco Reus (Borussia Dortmund)

16 Adrian Ramos (Hertha)

16 Roberto Firmino (Hoffenheim)

15 Stefan Kiessling (Leverkusen)

15 Sindzsi Okazaki (Mainz)

15 Raffael (Mönchengladbach)

14 Ivica Olic (Wolfsburg)


Edzőváltások
Időpont Távozott Érkezett Klub


2013. augusztus 26. Stuttgart Bruno Labbadia Thomas Schneider
2013. szeptember 17. Hamburg Thorsten Fink Bert van Marwijk
2013. október 7. Nürnberg Michael Wiesinger Gertjan Verbeek
2013. december 27. Hannover Mirko Slomka Tayfun Korkut
2014. február 15. Hamburg Bert van Marwijk Mirko Slomka
2014. március 9. Stuttgart Thomas Schneider Huub Stevens
2014. április 5. Leverkusen Sami Hyypiä Sascha Lewandowski
2014. április 23. Nürnberg Gertjan Verbeek Roger Prinzen 

Nézőszámok átlaga


1. Borussia Dortmund 80 361
2. Bayern München 71 008
3. Schalke 61 551
4. Mönchengladbach 52 334
5. Hertha 51 889
6. Hamburg 51 620
7. Stuttgart 50 448
8. Frankfurt 47 088
9. Hannover 45 294
10. Werder 40 657
11. Nürnberg 40 412
12. Mainz 30 984
13. Augsburg 29 325
14. Leverkusen 28 423
15. Wolfsburg 28 022
16. Hoffenheim 26 907
17. Freiburg 23 394
18. Braunschweig 23 005

(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább