A jó, a rossz és a csúf

A jó, a rossz és a csúf

, focitipp.hu

Premier League, 2013/14

Kikről szólt a Premier League 2013/14-es idénye?



A szezon játékosa
A szurkolók, a játékosok és az újságírók is a liverpooli Luis Suárezt választották a szezon legjobbjává, aki idén senkit nem nigrózott le és nem harapott meg, viszont ellenállhatatlanul futballozott: 31 góllal lett gólkirály (pedig az első hat meccset eltiltás miatt ki kellett hagynia).

A szezon edzője
Brendan Rodgers életet lehelt a Liverpoolba (látványos futball, sok gól), s ne feledkezzünk meg Tony Pulisról sem, aki novemberben a reménytelenül sereghajtó Crystal Palace kispadjára ült le (az első tíz fordulóban kilencszer kikapott a Palace!), s végül a biztos középmezőnyben végzett csapatával.

A szezon gólja
A leglátványosabb: Jonjo Shelvey (Swansea) kapáslövése a félpályáról az Aston Villa ellen. A legszebb: Pajtim Kasami (Fulham) csodagólja a Palace-nak. A legfinomabb: Jack Wilshere (Arsenal) a Norwich City ellen, tikitaka a javából, a labda útja: Cazorla, Wilshere, Cazorla, Giroud, Wilshere, Giroud, Wilshere, gól.

A szezon meccse
Crystal Palace-Liverpool 3-3. Dráma, izgalom, könnyek. Helyszíni riportunk a meccsről: Véget ért a liverpooli álom (Új Szó, 2014. május 7.).

A szezon felfedezettje
Volt néhány. Ross Barkley (Everton), Raheem Sterling (Liverpool), Adnan Januzaj (ManUtd), Adam Lallana és Luke Shaw (Southampton). Fiatalok, lendületesek, tehetségesek.

A szezon legjobb igazolása
Wilfried Bony (Swansea), Nemanja Matics (Chelsea), Jason Puncheon (Palace) és a kölcsönjátékosok: Romelu Lukaku (Everton) és Fabio Borini (Sunderland).

A szezon legrosszabb igazolása
A Norwich City több mint 10 millió eurót fizetett a Sportingnak a holland Ricky van Wolfswinkelért, aki az első angol bajnokiján, az első lövésével betalált - ezzel aztán be is fejezte a gólgyártást. A 28 millióért megvett Marouane Fellaini (ManUtd) idei mérlege 1 gól és 1 gólpassz, a Tottenham pedig klubrekordot jelentő 30 millió euróért szerezte meg Erik Lamelát, aki összesen kilenc bajnokin lépett pályára (ebből hatszor csereként), gólt nem lőtt. De említhetnénk Kosztasz Mitroglut (a Fulham lasszózta 13,5 milláért) vagy Roberto Soldadót is (Spurs, 30 millióért).

A szezon botránya
Vincent Tan, a Cardiff City malajziai tulajdonosa megváltoztatta a klubszíneket (kékről pirosra), és december végén kirúgta a szurkolók körében népszerű edzőt, Malky Mackayt. A csapat - amely akkor még nem állt kieső helyen - végül sereghajtóként búcsúzott az élvonaltól.

A szezon balhéja
A Newcastle edzője, Alan Pardew lefejelte a Hull City játékosát, David Meylert. Hétmeccses eltiltást kapott.

A szezon csalódása

David Moyes megfosztotta varázsától a Manchester Unitedet, amely depressziós, fásult, gyáva futballt játszott. S olyat már láttak, hogy hét védekező játékossal áll ki a Chelsea? Idén előfordult, kétszer is. A Kékek gyakran tördelték a játékot, húzták az időt, csalták a futballt. A bűntett elkövetője: José Mourinho (trófeáinak a száma idén: nulla). 


A szezon pechese

Ha a Liverpool csapatkapitánya, Steven Gerrard nem csúszik el a Chelsea elleni sorsdöntő meccsen, akkor 24 év után ismét bajnok a Liverpool. De elcsúszott...


A szezon csodája

"Csodák márpedig vannak, Gus!" - üzenték az utolsó helyen álló Sunderland drukkerei a csapat edzőjének, Gus Poyetnek. S lőn! A "tuti kieső" Sunderland megtáltosodott a hajrára, s feltornázta magát a 14. helyre! A bravúrsorozat: ManCity idegenben 2-2, Chelsea idegenben 2-1, Cardiff otthon 4-0, ManUtd idegenben 1-0, WBA otthon 2-0. 


A szezon szurkolótábora

A Guardian minden csapat vezérszurkolóját megkérdezte, ki volt a "leghangosabb" ellenfél. Elsöprő fölénnyel a Crystal Palace nyert (második a Cardiff City). 


A szezon bulija

Forradalom egy elmegyógyintézetben? Á, dehogy! Csak a harmadik ligás Coventry drukkerei döntöttek úgy, jól fogják érezni magukat az Arsenal elleni januári kupameccsen, ezért a szünetben sörrel locsolták egymást a büféknél, s közben önfeledten énekelték a "Twist and shout" című Beatles-slágert. Let's go fuckin' mental! Érdemes megnézni, nagy buli volt.


A szezon számai


1: Ez volt az első olyan szezon a Premier Leagueben, amelyben a címvédő az első hatba sem került be (a Manchester United tavaly 11 pont előnnyel nyerte meg a bajnokságot, idén pedig a 7. helyen végzett, 22 ponttal lemaradva a bajnok ManCity mögött).

 

4: Martin Škrtel (Liverpool) négy öngólja angol rekord.

 

7: A Manchester Utd hétszer szenvedett vereséget az Old Traffordon, ilyen gyászos hazai mérlege utoljára az 1973/74-es szezonban volt.

 

8: Daniel Sturridge az első liverpooli játékos a Premier League-ben, aki zsinórban nyolc meccsen gólt lőtt.

 

12: A Liverpool tizenkét büntetőt lőhetett az idei szezonban, tízből gól lett (mindegyiket Steven Gerrard értékesítette), kettő kimaradt (Gerrard, Sturridge).

 

13: A szezon leggyorsabb találatai a 13. másodpercben születtek. Gólszerzők: Asmir Begovic (a Stoke City kapusa!), Jesus Navas (Manchester City) és Jay Rodriguez (Southampton).

 

18: A szezon legfi atalabb gólszerzője: Serge Gnabry (Arsenal), aki 18 évesen és 76 naposan talált be a Swansea Citynek.


25: Huszonötször változott a helyzet a tabella élén. (A tavalyi szezonban mindössze négyszer.)

 

27: A Liverpool találta el a legtöbbször a kapufát, huszonhétszer.

 

28: A legtöbb tévés mecscset a Liverpool (28), a legkevesebbet a Stoke City (7) játszotta.

 

32: Romelu Lukaku az utóbbi két szezonban harminckét gólt lőtt kölcsönjátékosként (WBA 17, Everton 15).

 

59: A Tottenham edzői közül Tim Sherwoodnak volt a legjobb győzelmi aránya a Premier League-ben (59%), a vezetőség mégis kirúgta.

 

78: Zsinórban hetvennyolc hazai bajnoki meccsen nem kapott ki a Chelsea José Mourinho irányításával, a sorozat a Sunderland elleni áprilisi vereséggel (1–2) ért véget.

 

89: A liverpooli játékoskeret szűkösségét jelzi, hogy a Vörösök cseréltek a legkevesebbszer, 89-szer.


97,5: A tévés jogdíjakból a Liverpoolnak jutott a legtöbb pénz idén (97,5 millió font), de még a sereghajtó Cardiff City is 62,1 millió fontot kapott.


75 206: A legmagasabb átlag -nézőszáma a Manchester United nek volt (75 206), a legalacsonyabb pedig a Swansea Citynek (20 406).


EDZŐVÁLTÁSOK A PREMIER LEAGUE-BEN

Időpont Klub Távozott Érkezett 


2013. május: Everton, David Moyes - Roberto Martínez
2013. május: Stoke City, Tony Pulis - Mark Hughes
2013. július: ManUnited, Sir Alex Ferguson - David Moyes
2013. szeptember: Sunderland, Paolo Di Canio - Gus Poyet
2013. október : Crystal Palace, Ian Holloway - Tony Pulis
2013. december: Fulham, Martin Jol - René Meulensteen
2013. december: West Bromwich, Steve Clarke - Pepe Mel
2013. december: Tottenham, André Villas-Boas - Tim Sherwood
2013. december: Cardiff City, Malky Mackay  - Ole Gunnar Solskjaer
2014. február: Swansea City, Michael Laudrup - Garry Monk
2014. február: Fulham, René Meulensteen  - Felix Magath
2014. április: Norwich City,  Chris Hughton  - Neil Adams
2014. április: ManUnited: David Moyes - Ryan Giggs (ideiglenes)
2014. május: Tottenham, Tim Sherwood ?
2014. május: West Bromwich, Pepe Mel ? 


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.

(Gazdag József)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább