Az Atlético megcsinálta!

Az Atlético megcsinálta!

, focitipp.hu

Tíz év óta ez volt az első olyan szezon a La Ligában, amely nem a Barcelonáról vagy a Real Madridról szólt. A két sztárcsapat idén is 100 vagy több gólt lőtt, mégis egy harmadik lett a bajnok. Éljen a forradalom!



"A lehetetlen nem létezik" - ez lehetne az Atlético szlogenje. A szezon előtt abszolút esélytelennek tartották (főleg miután a dúsgazdag Monaco elszipkázta Radamel Falcaót), és a szezon közben is mindenki azt várta, előbb-utóbb megroggyan az Atlético. Hogy nem fogja bírni a kettős terhelést (BL, La Liga). Hogy előbb-utóbb elfárad. Hogy a sorsdöntő meccsen nem fogja bírni a barcelonai prést, pláne azok után, hogy két kulcsjátékosa (Diego Costa, Arda Turan) sérülés kért a legelején. Az Atlético azonban nem roppant össze. Ez mutatja a csapat hihetetlen mentális erejét.

Barcelona-Atlético Madrid 1-1. Ebben a szezonban hatszor találkozott a két csapat, s a Barca egyszer sem tudott nyerni (0-5-1). A katalánok játéka üres volt és kiszámítható, mint az utóbbi egy-két évben mindig. Hiányzott a csapatból egy Puyol-típusú futballista, aki felrázta volna a csapatot. Tata Martino megbukott a Barca kispadján, beharangozott taktikai újításaiból egyet sem tudott megvalósítani, s a meccs után bejelentette távozását.


Milyen volt Lionel Messi szezonja? Ezt kérdezte olvasóitól a Marca. A válaszadók 28,9%-a szerint "rossz", 21,5%-a szerint pedig kifejezetten "szörnyű". Messi az Atlético ellen is láthatatlan volt. A Barcelona sztárjátékosai maguk is érzik, hogy valami megváltozott. "Véget ért egy korszak" - ismerte be Javier Mascherano.


Az Atlético 1996 után lett újra bajnok. A két sikerben egyvalami közös: Diego Simeone személye. Az argentin fenegyerek 1996-ban csapatkapitány volt. Ma ő az edző. Olyan edző, aki megváltoztatta a klub identitását. Elszántság, taktikai fegyelem, alázat. Ezek az Atlético erényei. Simeone 2011 őszén vette át a csapat irányítását, Atléticóval azóta megnyerte az Európa Ligát, az Európai Szuperkupát, Spanyol Kupát és a La Ligát is. Már csak a BL-győzelem hiányzik. Szombaton arra is sor kerülhet.


A történelem ismétli önmagát?


Győztesek 1966: Eurovízió: Ausztria, La Liga: Atlético Madrid, BEK: Real Madrid

Győztesek 2014: Eurovízió: Ausztria, La Liga: Atlético Madrid, BL: ?


A Barcelona elleni meccs után Simeone a teljes szalmai stábot magával hozta a sajtótájékoztatóra. "Ezek az emberek ritkán szerepelnek a tévében, de keményen dolgoznak, és én nyilvánosan is szeretném megköszönni nekik a becsületes munkájukat."


Az Atléticónak rendkívüli szezonja volt, győzni tudott Bilbaóban, Sevillában, két vállra fektette a Real Madridot a Bernabéuban, ikszelt a Camp Nouban.


"Történelmet írtunk, meccsről meccsre. Madrid piros-fehér lett. Biztos vagyok abban, hogy világszerte egyre többen szurkolnak az Atléticónak" - mondta az argentin tréner. A győzelmet az Atlético egykori legendájának, Luis Aragonésnak ajánlotta, aki idén februárban hunyt el. "Éreztem, hogy a második félidőben odaföntről segít nekünk védekezni." Amikor pedig arról kérdezték, mit jelent ez a siker a latin-amerikai futballnak, Simeone így válaszolt: "Nemcsak a latin-amerikai focinak jelent sokat, hanem az egész világnak, mindenkinek. Mert megmutattuk, hogy másként is lehet meccseket nyerni, nem csak úgy, ahogy a Real Madrid és a Barcelona tette..."


Az Atlético megérdemelte a bajnoki címet, a barcelonai játékosok - Messi kivételével - még a pályán gratuláltak az ellenfélnek, a Camp Nou közönsége pedig vastapssal köszöntötte a bajnokcsapatot. Szimpatikus gesztus volt. Csak a trófea hiányzott a bajnokavatóról, Ángel Maria Villar, a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke ugyanis nem tudott eljönni Barcelonába. Simeone erre is lakonikusan reagált. "Semmi gond. Az a trófea már úgyis a miénk. Senki nem veheti el tőlünk." 


Tények és érdekességek

 

Ez az Atlético Madrid tizedik bajnoki címe. A Real Madrid 32-szer, a Barcelona 22-szer végzett az élen.

 

A május 17. szerencsés dátum az Atlético számára: a piros-fehérek tavaly május 17-én nyerték meg a Spanyol Kupát (a Real Madrid ellen, a Bernabéuban), idén pedig május 17-én nyerték meg a bajnokságot (a Barcelona ellen, a Camp Nouban).

 

Először fordult elő 2008 óta, hogy az FC Barcelona egyetlen trófeát sem nyert.

 

Az Atlético elleni meccs után "közös megegyezéssel” távozott posztjáról Gerardo "Tata” Martino, az FC Barcelona argentin vezetőedzője, aki így egyetlen szezont töltött a katalán csapat kispadján (59 tétmeccsen 40 győzelem). Sajtóértesülések szerint utódja a Celta Vigóval időközben szerződést bontó Luis Enrique lehet.

 

Carles Puyol nem focizik többet a Barcelonában, a 36 éves hátvéd sorozatos térdsérülései miatt döntött így. Puyol 15 szezonon át alapembernek számított, 2004 óta ő volt a csapatkapitány, s 21 nagy trófeát nyert a Barcával (hatszor bajnokságot, háromszor BL-t). Százszor szerepelt a spanyol válogatottban.

 

A Soccerstats adatai szerint az idei szezonban a Real Madridnak volt a legmagasabb átlagnézőszáma (72 454), a legalacsonyabb pedig a Getafének (6467).

 

Az Osasuna hiába győzte le 2–1-re a Betist, kiesett az élvonalból. Az Osasuna első góljánál kidőlt a kapu mögötti szektor kerítése, több mint hatvan szurkoló megsérült, néhányat kórházba kellett szállítani. A mérkőzés 35 percig állt, a többi találkozón emiatt a szünetet nyújtották tovább, hogy az utolsó forduló sorsdöntő mérkőzései egyszerre folytatódhassanak.


A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.


(Gazdag József)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább