Volt egyszer egy csapat

Volt egyszer egy csapat

, hb

Horvátország

Néha úgy tűnik, a horvát foci sohasem fogy ki a tehetségekből, a nemzeti csapat azonban hosszú évek óta képtelen átlépni a 98-as hősök árnyékát. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Horvátország 1991-ben nyerte el a függetlenségét, de az első világbajnokság, amelyre a nemzeti csapat selejtezhetett, az 1998-as franciaországi torna volt. A vb-indulás jogát az együttes pótselejtezőn vívta ki, miután Zágrábban 2-0-ra verte Ukrajnát, a kijevi meccset pedig lehozta 1-1-gyel. A vb-csapat magját az 1996-os Európa-bajnokságon a negyeddöntőig menetelő játékosok alkották, csupa nagymenő: Zvonimir Boban (Milan), Robert Jarni (Real Madrid), Mario Stanic (Parma), Igor Tudor (Juventus), Robert Prosinecki (Dinamo Zagreb, korábban Barcelona) és Davor Suker (Real Madrid).

Lakosok száma: 4,3 millió (2011)
Terület: 56,5 ezer km2 (126.)
Legnagyobb városok: Zágráb (688 000), Split (167 000), Rijeka (128 000)
Egy főre jutó GDP: 13 105 $ (57.) - [ENSZ, 2012]
Születéskor várható élettartam: 77,5 év (47.)
Írástudatlanság: 0,8% (2011)
Főbb exporttermékek: textil, vegyipari termékek, élelmiszer, üzemanyag
Rasszok: 90% horvát, 5% szerb, 5% egyéb (magyar, bosnyák, szlovén, olasz)


A sztárok nem is okoztak csalódást. Történetük első vb-meccsén 3-1-re legyőzték Jamaikát (máig nem tudjuk biztosan, hogy a második horvát gól előtt Prosinecki lövése szándékos volt-e, vagy csak lecsúszott a lábáról a beadás), a következő körben pedig a Japán elleni 1-0-val biztosították be helyüket a legjobb 16 között. Az argentinoktól elszenvedett 1-0-s vereségnek már nem volt jelentősége. Az egyenes kieséses szakaszban Sukerék előbb Romániát gyűrték le egy büntetővel, majd jött a Németország elleni legendás 3-0-s győzelem. A mérkőzést követően Zágrábban akkora ünnep kerekedett, hogy a fieszta végén több mint 40 embert kórházba kellett szállítani. A CNN helyi tudósítója szerint a horvátok még akkor sem buliztak ekkorát, mikor az ország elszakadt Jugoszláviától. Bár a kedvenceknek végül a vb-döntőbe nem sikerült beverekedniük magukat (Thuram nagy meccsén 2-1-re kikaptak a házigazda franciáktól), a bronzmeccset viszont behúzták a hollandok ellen, Suker pedig a torna gólkirálya lett. Zágráb ismét ünnepelt, az utcákon többszázezer ember viselt "Büszkék vagyunk arra, hogy horvátok vagyunk" feliratú trikót, és mindenki a Queen "We are the Champions" című opusát énekelte.


Bár a horvátok később a 2002-es és a 2006-os világbajnokságra is kvalifikálták magukat, az 1998-ashoz hasonló sikerben már nem volt részük. A Távol-Keleten egy nyert mérkőzéssel (az olaszok elleni váratlan 2-1-gyel) kiestek a csoportkörben, Németországban pedig mindössze két pontot kapartak össze kvartettjükben a Japán és az Ausztrália elleni remikkel. A játékosállomány erőssége alapján elmondhatjuk, talán mindkét viadalon a horvátok okozták a legnagyobb csalódást szurkolóiknak.


Vb-mérleg: 13 meccs, 6 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 15-11-es gólarány

Vb-gólkirály: Davor Suker (6 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Horvátország-Németország 3-0 (1998)
Szórakoztatósági faktor: 5


Első vb-meccs, első vb-gól, első győzelem. A találkozón némi vér is folyt. 


Jamaika-Horvátország 1-3 (1998)



A meccs, amit a horvátok történetük legnagyobb diadalaként emlegetnek. A mészáros szerepében: Christian Wörns.


Horvátország-Németország 3-0 (1998)



Suker lábát szinte alig hagyja el a labda, de a dörzsölt csatár már ünnepel. Egyébként megfigyelték, hogy a fiatal Seedorf kinézetre és mozgásra is összetéveszthető Ronaldinhóval? 


Horvátország-Hollandia 2-1 (1998)


A horvátok utolsó győztes vb-meccse. A mérkőzést rendes bíráskodás mellett 3-2-re az olaszok nyerték volna. 


Olaszország-Horvátország 1-2 (2002)



(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább