Vébé = égés

Vébé = égés

, ktn

Görögország

Sose ment a görögöknek a vébéken. Egyik pofont kapták a másik után. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével. Az egyikben még Telek András is feltűnik.A görög futball legnagyobb sikere a 2004-es Európa-bajnokságon elért aranyérem volt - csakhogy ez egy vébé-sorozat, úgyhogy ezennel megkíméljük olvasóinkat a betonozástól, a csontzenétől, Dellasztól és a gülüszemű Hariszteasztól. (Miközben, persze, elismerjük Rehhagel zsenialitását és a görögök héroszi teljesítményét.)

Lakosok száma: 10,8 millió fő

Terület: 132 ezer km2

Legnagyobb városok: Athén (3 000 000), Thesszaloniki (790 000), Patrasz (214 500)

Egy főre jutó GDP:  22 377 (37.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 81 év (23.)

Írástudatlanság: 2%

Főbb exporttermékek: élelmiszerek, italok, olajszármazékok, textília, gyümölcs

Rasszok: 93% görög, 1,5% török, 1,5% cigány, 1% macedón, 3% egyéb


A világbajnokságokat nem a görögöknek találták ki. Kétszer jutottak ki, s előbb a 24. (azaz utolsó), majd a 25. helyen végeztek. Az 1994-es tornán debütáltak a legjobbak között, de Nigéria, Bulgária és Argentína mellett esélyük sem volt (görög gólkülönbség: 0-10). Emlékezetes: Diego Maradona előbb lőtt nekik egy gólt a két csapat mérkőzésén, majd néhány nappal később doppingolás miatt eltiltották a játéktól. Pedig nem volt az rossz csapat Mitropulosszal, Szaravakosszal és Mahlasszal. Olyannyira nem, hogy a görögök (az oroszokkal együtt) éppen a magyar válogatottat előzték meg a selejtezőcsoportban. (Tudják, ez volt az a kör, amikor oda-vissza kikaptunk Izlandtól.)


A görögök 2010-ben is kijutottak a világbajnokságra. Mély nyomot azonban akkor sem hagytak a futballszurkolókban. Dél-Afrikában a történelem majdnem megismételte önmagát: a görögök ismét megkapták ellenfélnek Nigériát és Argentínát. Előbbit legyőzték, utóbbitól, valamint Dél-Koreától kikaptak, így aztán a csoportkör végén már utazhattak is haza. Ha a görögökről hallunk a focivébé kapcsán, menten ásítozni kezdünk, szorri.


Vb-mérleg: 6 mérkőzés, 1 győzelem, 5 vereség, 2-15-ös gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Dimitrisz Szalpingidisz, Vaszilisz Toroszidisz 1-1 gól
Legemlékezetesebb meccs: Argentína-Görögország 4-0 (1994)
Szórakoztatósági faktor: 2


Signor Helmuth Krug & Telek András, csípőre tett kézzel. Senza discussione.


1993: Magyarország-Görögország 0-1Gabi Bati alternatív verziója 4 az 1 elleni támadás megoldására + Maradona bombagólja és kamerajelenete.


1994: Argentína-Görögország 4-0Az egyetlen görög győzelem. Ne ijedjenek meg a puskalövésektől és az ordítozástól!


2010: Görögország-Nigéria 2-1(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább