Extrém történetek

Extrém történetek

, ktn

Kolumbia

A dél-amerikaiak egyszer továbbjutottak a csoportkörből - ez volt a legnagyobb sikerük a vébéken. Ehhez képest sok emlékezetes pillanat kapcsolódik hozzájuk. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Ha Kolumbia és a futball, akkor csupa extrém történet jut eszünkbe. Carlos Valderrama és minden idők legdurvább sérója. René Higuita és a londoni skorpiórúgás. Higuita és a kameruni Milla ellen elrontott csel a '90-es vébé nyolcaddöntőjében. Higuita és a börtön (majd a '94-es vébé). A póklábú Freddy Rincon és a börtön (pénzmosás és kábítószer-kereskedelem). És Pablo Escobar, akit az USA elleni balszerencsés öngólja után néhány héttel a nyílt utcán agyonlőttek Medellínben. A futballista barátnője szerint a gyilkos (Humberto Munoz Castro, 25 évet kapott, 10 évet ült le) azt kiáltotta: "Gooooooooooooooooooool". Majd tizenkétszer belelőtt a focistába.

Lakosok száma: 47,4 millió fő (2014)

Terület: 1,1 millió km2

Legnagyobb városok: Bogotá (6 840 000), Medellín (2 200 000), Cali (2 119 000)

Egy főre jutó GDP: 7752 (76.)  – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 74,6 év (82.)

Írástudatlanság: 6%

Főbb exporttermékek: kőolaj, kávé, szén, banán

Rasszok: 58% mesztic, 20% fehér, 14% mulatt, 4% fekete, 3% zambó, 1% indián (több mint 60 féle népcsoport)


Beszéljünk a fociról is. Kolumbia 1962-ben vett részt először focivébén, és a Szovjetunió elleni 4-4 nem is volt rossz, lásd alább. (Egy poént lelövünk: itt született a vébék történetének egyetlen, közvetlenül szögletből szerzett gólja.) De a kolumbiai foci a kilencvenes években élte fénykorát, ekkor sorozatban háromszor (1990, 1994, 1998) is kijutott a csapat a világbajnokságra. Olaszországban ikszeltek a későbbi győztes NSZK válogatottjával, és így a csoportkörből is sikerült továbbjutniuk. Egy bohóccal persze nehéz, Higuita a Kamerun elleni nyolcaddöntőben összetörte a kolumbiaiak szívét, amikor a félpályánál cselezgetni kezdett Millával szemben. (Hová tűntek a futballból a Higuiták és Millák? Ez megérne egy misét.) 14. hely, rekord.


Később már csak a megaláztatások. 1994-ben a brazíliai jós (Pelé) a világbajnokság legnagyobb esélyesének kiáltotta ki a csapatot - a többit tudjuk. 1998-ban pedig a sárga mezesek olyan unalmas meccseket játszottak, hogy ahhoz képest egy Paks-Honvéd maga a mennyország. Például Kolumbia-Tunézia 1-0, köszönjük.


Vb-mérleg: 14 mérkőzés, 3 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség, 14-23-ös gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Bernardo Redín, Alfonso Valencia 2-2 gól
Legemlékezetesebb meccs: Kolumbia-Kamerun 1-2 (1990)
Szórakoztatósági faktor: 6


Katonás bemelegítő gyakorlatok, mókás középkezdések és a felejthetetlen "szögletgól" Chiléből.


1962: Kolumbia-Szovjetunió 4-4



Kolumbia jobb volt, de veszített - az emlékezetes Higuita-Milla párharc miatt.


1990: Kolumbia-Kamerun 1-2



Escobar öngólja...


1994: Kolumbia-USA 1-2


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább