Akik elhallgattattak 210 ezer brazilt

Akik elhallgattattak 210 ezer brazilt

, ktn

Uruguay

Uruguay rendezte az első vébét, és Uruguay az első válogatott, amely nem hazai pályán szerzett világbajnoki címet. Nekik a hőskor volt az aranykor. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.Uruguayban alig több mint hárommillióan élnek, az ország mégis futballnagyhatalomnak számít. A válogatott rögtön megnyerte az első két vébét, amelyen elindult. Ez, persze, a hőskorban nem volt annyira nehéz. Az 1930-as, Uruguayban rendezett világbajnokságra a többhetes hajóút miatt mindössze három európai csapat utazott el az SS Conte Verde fedélzetén: Belgium, Franciaország és Románia. Más volt a foci is: több játékos lábtörést szenvedett a világbajnoki mérkőzéseken, és alighanem az Argentína-USA meccsen esett meg a futball történelmének egyik legabszurdabb jelenete. Az amerikaiak egyik edzője a pályára rohant a belga Langenus bírónál reklamálni, majd dühében földhöz vágta az orvosi táskáját. Pechjére a klorofomot tartalmazó üveg eltört, a tréner pedig azonnal elaludt. Legalábbis ez a történet egyik verziója. A döntőben is Langenus fújt, és az Uruguay-Argentína mérkőzés (4-2) érdekessége az volt, hogy a résztvevők kérésére az egyik félidőt a hazaiak, a másikat a vendégek labdájával kellett lejátszani.

Lakosok száma: 3,3 millió fő (2013)

Terület: 176 ezer km2

Legnagyobb városok: Montevideo (1 319 000), Salto (104 000), Ciudad de la Costa (95 000)

Egy főre jutó GDP: 14 703 $ (51.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 77,3 év (49.)

Írástudatlanság: 2%

Főbb exporttermékek: hús, rizs, bőrtermékek, gyapjú, járművek, közszükségleti cikkek

Rasszok: európai 88% (olasz, spanyol), 8% mesztic, 3% mulatt, 1% egyéb


Az 1950-es trófeára már sokkal büszkébbek lehetnek az uruk, mivel a döntőnek számító Brazília elleni mérkőzést Rio de Janeiróban sikerült megnyerniük. Egy kis szerencse azért itt is kellett az uruguayi csapatnak: a torna előtt India és Skócia is lemondta a részvételt, így Uruguaynak egy csoportmérkőzést kellett megnyernie ahhoz, hogy bejusson a négyes döntőbe. Ez sikerült: Uruguay-Bolívia 8-0. A döntő aztán minden képzeletet felülmúlt. A hivatalos nézőszám 173 830 volt, de egyes források szerint 210 ezren is lehettek a Maracana stadionban. A brazilok az első félidőben 18 alkalommal lőttek kapura, de Maspoli kapus megbabonázta őket. Ráadásul az uruguayiaknál játszott a Penarol gyilkos triója (Ghiggia, Schiaffino, Varela), s a kékek a szünet után fordítottak. A hangulat leírhatatlan volt az országban, a szurkolók gálára készültek, majd döbbenten figyelték az eseményeket. A szemtanúk szerint a díjátadón néma, kísérteties csend honolt a stadionban. Aztán felszínre törtek az érzelmek, a meccs után az orvosoknak közel 200 embert kellett ellátniuk, többnyire hisztériás rohamok miatt. Még a rendőrök is sírtak.


A hőskorban az uruguayi válogatott a legjobbak közé tartozott, aztán lassan elveszítette tekintélyét. Három negyedik hely még összejött a Celestének: 1954 és 1970 után legutóbb 2010-ben. A nyolcvanas-kilencvenes években inkább a hentes-stílussal hívták fel magukra a figyelmet (az 1986-os Dánia-Uruguay mérkőzésen Sergio Batista az 56. másodpercben kapott piros lapot egy brutális belépőért). Ugyanakkor Uruguayban minden generációból kitermelődik egy-egy olyan klasszisjátékos, mint Enzo Francescoli, Alvaro Recoba, Diego Forlan vagy éppen Luis Suárez. Pedig csak hárommillióan vannak.


Vb-mérleg: 50 mérkőzés, 19 győzelem, 12 döntetlen, 19 vereség, 80-70-es gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Óscar Míguez 8 gól
Legemlékezetesebb meccs: Uruguay-Brazília 2-1 (1950)
Szórakoztatósági faktor: 8


Klasszikus nosztalgiavideó, életképekkel, civil jelenetekkel, újságolvasó focistákkal.


1930: A torna összefoglalója és döntőjeAz őrült döntő, 200 szurkoló és az uruguayi öröm pillanatai


1950: Uruguay-Brazília 2-1Egy elfeledett vb-thriller. A szilaj uruk 0-3-ról álltak fel. Csakhogy nyerniük kellett volna, hogy továbbjussanak a csoportból. Forlán gólja a csúcs.


2002: Uruguay-Szenegál 3-3Asamoah Gyan. Rajta múlt, hogy továbbra sincs afrikai vb-elődöntős. (No, és Suárez kezén.)


2010: Uruguay-Ghána 1-1 (tizenegyesekkel 4-2)


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább