Tikitaka, Costa Rica

Tikitaka, Costa Rica

, ktn

Costa Rica

Szeretik a rövidpasszos focit? Szívesebben drukkolnak a kiscsapatoknak, mint a megasztároknak? Akkor új kedvencet ajánlunk Önöknek. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Mit tudunk Costa Ricáról? Elsősorban azt, hogy sok ott a dzsungel. Ráadásul a Costa Rica-iak védik a természeti környezetüket, így váltak 2009-ben a világ "legzöldebb" országává. A kormány néhány évvel ezelőtt bejelentette, hogy 2021-re - a világon elsőként - Costa Rica szén-dioxid semleges országgá válik; s itt tiltották be széles társadalmi konszenzusnak köszönhetően az egész állam területén a sportvadászatot. Bravó!

Már ettől felvidultunk, hát még, ha visszagondolunk arra a Costa Rica-i csapatra, amelyet először láttunk futballozni labdarúgó világbajnokságon. 1990-et írtak, és az olaszországi vébén debütáló csapatnak senki sem adott esélyt a csoportból való továbbjutásra. Ehhez képest a közép-amerikaiak intelligens, fifikás focival legyőztek két európai együttest (Skóciát és Svédországot: egyikért sem fájt a szívünk), ezzel bejutottak a legjobb tizenhat közé. Thomas Skuhravyval aztán már nem tudtak mit kezdeni, a langaléta csatár bevágott nekik három gólt a nyolcaddöntőben, Csehszlovákia 4-1-re győzött. De Hernán Medford és Juan Cayasso nevét egy életre megjegyeztük.


Lakosok száma: 4,5 millió fő (2011)

Terület: 51 ezer km2

Legnagyobb városok: San José (335 000), Limón (63 000), San Francisco (56 000)

Egy főre jutó GDP: 9387 $ (71.)  – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 79,8 év (34.)

Írástudatlanság: 4%

Főbb exporttermékek: kávé, banán, hús, cukor, ananász, elektronikus alkatrészek, orvosi berendezések

Rasszok: 87% európai, kreol, 7% mesztic, 3% fekete, mulatt, 3% egyéb


2002-ben és 2006-ban is feltűntek a színen, de csak epizódszerepet kaptak. A távol-keleti rendezésű vébén közel álltak a meglepetéshez: csak rosszabb gólkülönbségük miatt nem jutottak tovább a csoportjukból. (Megverték Kínát!) Az a Törökország előzte meg őket, amely végül bronzérmet szerzett. A németországi világbajnokság úgy indult, hogy Philipp Lahm fantasztikus gólt csavart a kapujukba. És nem is folytatódott valami jól. Kikaptak a németektől (2-4), majd kikaptak Ecuadortól (0-3). Még a lengyelektől is kikaptak.


Vb-mérleg: 10 mérkőzés, 3 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 12-21-es gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Rónald Gómez, Paulo Wanchope 3-3 gól
Legemlékezetesebb meccs: Costa Rica-Svédország 2-1 (1990)
Szórakoztatósági faktor: 5


Az ilyen támadások miatt szerettük meg '90-ben Costa Rica csapatát.


1990: Costa Rica-Skócia 1-0



Medford gyorsan futott, de Schwarz nem hagyta. Brutális. Costa Rica végül továbbjutott, a svédek 0 ponttal kiestek.


1990: Costa Rica-Svédország 2-1



Szeretnek passzolni, tőlük ered a tikitaka.


2002: Costa Rica-Kína 2-0


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább