Akik győzelemre születtek

Akik győzelemre születtek

, ktn

Olaszország

Az olaszok futballművészek. Aki ezt nem érti, az soha nem fogja megszeretni az olasz futballt. Figyelmen kívül azonban sosem hagyhatjuk Olaszországot - a csapattal mindig számolni kell. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



A hagyományos futballnemzetek közül messze az olaszoknak van a legrosszabb hírük. Kezdődött azzal, hogy Benito Mussolini fasiszta parádét rendezett az 1934-es világbajnokság ürügyén, ahol az olasz futballisták karlendítéssel köszöntötték a szurkolókat. A harmincas évek legendás olasz futballcsapata hiába gyűjtött össze két világbajnoki trófeát - ezek a képek legalább annyira beivódtak az emberek tudatába, mint a nagy győzelmek iránti tisztelet. Aztán jött a catenaccio, ami maga az antifutball. Jöttek a kínos kiesések és a nyögvenyelősen kiszenvedett diadalok. Hol az egyik, hol a másik. Amikor 1966-ban Észak-Korea legyőzte Olaszországot, mindenki az olasz csapaton röhögött. De nevettek rajtuk akkor is, amikor az 1982-es vébét három döntetlennel kezdték: a csoportmérkőzések során a Peru, Kamerun, Lengyelország hármas egyik tagját sem tudták legyőzni. Pár héttel később aztán őket ünnepelte a világ, Paolo Rossi megtáltosodott. Még a 2006-os világbajnoki címüket is beárnyékolta Materazzi sunyi provokációja (nem mintha Zidane reakciója annyira lenyűgözött volna bennünket).

Lakosok száma: 59,9 millió fő (2013)

Terület: 301 ezer km2

Legnagyobb városok: Róma (2 840 000), Milánó (1 604 000), Nápoly (1 212 000)

Egy főre jutó GDP: 33 069 $ (29.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 83,1 év (8.)

Írástudatlanság: 1%

Főbb exporttermékek: járművek, gyártógépsorok, italok, dohány, vegyipari termékek, élelmiszer, ásványok

Rasszok: 92% olasz, 3% szárd, 5% egyéb (rétoromán, német, francia, albán, görög, horvát, szardíniai katalán)


Az olaszok alighanem azzal provokálják a világot, hogy mindenkinél jobban értenek ahhoz, hogyan kell győzni. Vagy legalábbis: hogyan kell az ellenfél játékát megsemmisíteni. Az 1970-es mexikóvárosi horrormeccsen (Olaszország-NSZK 4-3) vért izzadtak, mert akkor arra volt szükség. 1982-ben sokkal gyengébbek voltak, mint a brazil csapat - ezért kíméletlenül kihasználták a bizonytalan brazil védők hibáit. (A Time magazin 2010-ben minden idők legjobb vb-mérkőzésének a '82-es olasz-brazilt, a második legjobb meccsnek pedig a '70-es olasz-nyugatnémetet választotta...) A 2006-os világbajnoki győzelmük a legfrissebb emlék, akkor a németek elleni elődöntőben játszottak tökéletesen. A hosszabbításban Marcello Lippi négycsatáros játékra váltott, mert tudta, hogy Olaszország tizenegyesekkel sosem fogja legyőzni a németeket. Bejött: az olaszok lőttek két kapufát, a hajrában pedig két gólt. De ugyanez történt a 2012-es Európa-bajnokság elődöntőjében is. Eldugták a labdát sokkal esélyesebb ellenfelük elől, a villámgyors német játékosok pedig hiába futkároztak utána, kikaptak.


Ez a flexibilitás, ez a ravaszság emelte Olaszországot a legnagyobbak közé, így szerezhettek négy világbajnoki címet. Hosszan lehetne sorolni, kik játszanak szebb és látványosabb focit az olaszoknál. A brazilok, a portugálok, a spanyolok, a hollandok, a "régi jugoszlávok", a "régi magyarok". Az olaszok olaszos focit játszanak, mindenből egy kicsit. És, persze, mindig akad egy-egy olyan játékosuk, mint Rivera, Baggio, Del Piero, Totti - most pedig Pirlo. Egyszóval: az olaszok futballművészek. Annak minden hátrányával és előnyével.


Vb-mérleg: 80 mérkőzés, 44 győzelem, 21 döntetlen, 15 vereség, 126-74-es gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Roberto Baggio, Paolo Rossi, Christian Vieri 9-9 gól
Legemlékezetesebb meccs: Olaszország-NSZK 4-3 (1970)
Szórakoztatósági faktor: 7


Az első vesztes vb-döntőnk. Igaz, itt sok esélyünk nem is volt. (Micsoda csapatbuszok!)


1938: Olaszország-Magyarország 4-2



Sokak szerint ez volt az évszázad meccse. Sajnos nem láttuk élőben.


1970: Olaszország-NSZK 4-3 (hosszabbítás után)



Soha ne passzold hátul keresztbe a labdát! (Szubjektív: ez a valaha volt legjobb vb-meccs.)


1982: Olaszország-Brazília 3-2



A döntő 1982-ből. Figyeljék a Tardelli gólja előtti tikitakát.


1982: Olaszország-NSZK 3-1



"Andiamo a Berlino". A klasszikus vb-elődöntő Pirlóval, Grossóval, Caressával és Bergomival. Szegény németek, már megint.


2006: Olaszország-Németország 2-0 (hosszabbítás után)



(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább