Bosnyák tornádó

Bosnyák tornádó

, ktn

Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina a futballvébéken. Erről nincs mit írni, ugyanis a bosnyákok még sosem jártak világbajnokságon. De azért róluk is összegyűjtöttünk néhány érdekes felvételt a közelmúltból. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Bosznia-Hercegovina 1992-ben vált függetlenné Jugoszláviától, és az elszakadást (amelyet Szerbia azonnali katonai válaszlépései követtek) a balkáni háborúban vérrel pecsételték meg. Sok vérrel. Az alig húsz évvel ezelőtti boszniai konkfliktus során közel 280 ezren veszítették el életüket, 1,3 millióan pedig elmenekültek az országból. Szinte csak táblák maradtak az út szélén: "Mine". Vagyis "aknaveszély".

A háború miatt szinte egy egész generáció tűnt el az országból, ehhez képest heroikus teljesítmény az, amit a bosnyák futball produkált az elmúlt években. A válogatott játékosai topligás csapatokban futballoznak. És nemcsak padoznak. Elég, ha megemlítjük Emir Spahic (Leverkusen), Miralem Pjanic (Roma), Senad Lulic (Lazio), Edin Dzeko (ManCity) vagy Vedad Ibisevic (Stuttgart) nevét. Príma névsor. De nem ez az egyetlen. Bár Bosznia hivatalosan még nem létezett, a bosnyákok olyan személyiségeket adtak a futballvilágnak, mint Safet Susic, Ivica Osim vagy Dusan Bajevic.


Lakosok száma: 3,8 millió fő

Terület: 51 ezer km2

Legnagyobb városok: Szarajevó (438 000), Banja Luka (199 000), Tuzla (120 000)

Egy főre jutó GDP: 4517 $ (106.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 76 év (59.)

Írástudatlanság: 2%

Főbb exporttermékek: fémek, ruházat, faipari termékek, dohány, ércek, gyümölcs

Rasszok: 48% bosnyák, 37% szerb, 14% horvát, 1% egyéb


A bosnyák foci fejlődését jellemzi, hogy az első hivatalos meccsén a válogatott 1995-ben kikapott Albániától. Egy évvel később aztán már megvolt az első győzelem: Olaszország ellen! Lassan a selejtezőkön is jöttek az eredmények, Bosznia a 2010-es világbajnokság és a 2012-es Európa-bajnokság kvalifikációi során is eljutott a pótselejtezőkig - pechjére mindkétszer Portugáliát kapta, s mindkétszer kiesett. Ezt megunhatták a játékosok, így a 2014-es vébére már csoportelsőként jutott ki a csapat. Tornádó: ez a szó jellemzi legjobban a jelenlegi bosnyák csapat játékát. Tovább megyünk: a bosnyákok látványosabban futballoznak, mint az 1998-ban vébé-bronzérmet szerző horvát válogatott valaha tette.


Győzelem Belgiumban, óriási lépés a vb-pótselejtező felé, death metál-kommentárral.


2009: Belgium-Bosznia-Hercegovina 2-4



Kár erőltetni a vb-pótselejtezőket...


2011: Spanyolország-Bosznia-Hercegovina 6-2



Inkább meg kell nyerni a csoportot, például a görögök megverésével.


2013: Bosznia-Hercegovina-Görögország 3-1



(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább