Túl nagy volt a mellény

Túl nagy volt a mellény

, ktn

Nigéria

Óriási játékosaik voltak, játszottak néhány szenzációs meccset - csak éppen nem értek el semmilyen eredményt. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.Nigéria focicsapata kapcsán figyelt fel a futballvilág először Afrikára. A kilencvenes években a nigériaiak olyan játékosokkal rendelkeztek, mint Stephen Keshi, Uche Okechukwu, George Finidi, Rashidi Yekini, Jay-Jay Okocha, Daniel Amokachi - és a sort lehetne folytatni unásig. Európai klubcsapataikban sikert sikerre halmoztak ezek a focisták, és Nigériának az Afrikai Nemzetek Kupáján is mindig jól ment a szekér, a szuper sasok 14 alkalommal zártak a dobogón.

Lakosok száma: 174,5 millió fő (2013)

Terület: 923 ezer km2

Legnagyobb városok: Lagos (8 029 000), Kano (3 248 000), Ibadan (3 078 000)

Egy főre jutó GDP: 1555 $ (146.)  – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 53 év (182.)

Írástudatlanság: 39%

Főbb exporttermékek: nyersolaj, kakaó, gumi

Rasszok: összesen 434 népcsoport, ebből: 22% hauba, 21% joruba, 18% ibo, 11% fulbe, 6% ibibo


Csak a világbajnokság. Ott nem ment... A csapat először 1994-ben jutott ki a tornára, és rögtön csoportelsőként zárt, miután megverte Bulgáriát és Görögországot (csak Argentínától kapott ki). A nyolcaddöntőben Olaszország következett, és egy sokáig emlékezetes meccsen (amelyen a megboldogult Knézy Jenő szemérmetlenül drukkolt az olaszoknak: "Mussi add le, ott van Baggio, gól") hosszabbítás után 2-1-re kikaptak. A Zola piros lapja miatt tíz emberrel játszó olaszok a mérkőzés utolsó perceiben egyenlítettek, majd fordítottak...


Négy évvel később hasonló volt a helyzet: a spanyolok elleni 3-2-es győzelem ugyancsak vb-klasszikusnak számít, csak Andoni Zubizarreta dobta ki a kukába a VHS-felvételt. Még a Paraguay elleni vereség is belefért a végén (a spanyoloknak nem: emiatt már a csoportkört sem élték túl), a világ újra arról beszélt, hogy végre megszületik az afrikai áttörés a vébéken. Nem született meg: Nigéria a legjobb tizenhat között megint búcsúzott, a Brian Laudrup vezette dán válogatott elgázolta az afrikaiakat (4-1). Érthető volt az Afrika-mánia, de a szorgos dánok olyan atomfocit mutattak ezen a meccsen, hogy a nigériai sztárok csak pislogtak.


Túl nagy volt a mellény. Amikor pedig már nem voltak igazán jó játékosok, Nigériával mindenki elszórakozgatott. A mélypont a 2010-es világbajnokság volt, ahol még a görögök is legyőzték a bávatag nigériai csapatot. Vajon hogyan emlékeznénk Nigériára, ha nincs az a rémületes Zubi-baki?


Vb-mérleg: 14 mérkőzés, 4 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség, 17-21-es gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Daniel Amokachi, Emmanuel Amuneke, Kalu Uche: 2-2 gól
Legemlékezetesebb meccs: Nigéria-Spanyolország 3-2 (1998)
Szórakoztatósági faktor: 5


Nigéria parádés vb-bemutatkozása. Ronda mez, szép támadások.


1994: Nigéria-Bulgária 3-0De valahogy ki is kellett esni. Elég bosszantó módon, a gyengén játszó olaszok ellen.


1994: Nigéria-Olaszország 1-2 (hosszabbítás után)Minden idők egyik legjobb vb-csoportmeccse. Zubizarreta szomorú napja. 


1998: Nigéria-Spanyolország 3-2


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább