Azok a nyolcvanas évek…

Azok a nyolcvanas évek…

, ktn

Belgium

Kis ország, fejlett futballkultúrával - ez Belgium. A csapat rutinos vb-részvevőnek mondható, a nyolcvanas években élte fénykorát. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Lelkes világbajnoki résztvevők a belgák, idén tizenkettedik alkalommal vágnak neki a tornának. Kezdetben nem róluk szólt a vb-sztori, az első győzelmükre az ötödik világbajnoki részvételükig kellett várniuk a szurkolóknak. 1970-ben megverték Salvadort - de így is kiestek a csoportkör végén, a Szovjetunió és a vb-rendező Mexikó is elbánt velük.

Lakosok száma: 11,1 millió fő (2013)

Terület: 30,5 ezer km2

Legnagyobb városok: Antwerpen (508 000), Gent (248 000), Charleroi (203 000)

Egy főre jutó GDP: 43 707 $ (20.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 81 év (23.)

Írástudatlanság: 1%

Főbb exporttermékek: műszaki berendezések, vas, acél, csipke, üveg, drágakő, energia

Rasszok: 58% flamand, 31% vallon, 1% német, 10% külföldi (pl.: olasz, marokkói, francia, holland, török)


Ekkoriban azonban már mocorgott bennük valami. A Paul van Himst által fémjelzett együttes 1972-ben Eb-bronzot szerzett, 1980-ban pedig az NSZK elleni döntőbe is bejutottak, azonban meg kellett elégedniük az ezüstéremmel. A nyolcvanas-kilencvenes évek hozták el a fénykort, Belgium 1982 és 2002 között zsinórban hat világbajnokságot járt meg, és ötször a csoportkörből is továbbjutott. Az 1982-es középdöntős szereplésükre jól emlékezhetünk: a mindent eldöntő magyar-belga csoportmeccs 76. percében Czerniatynski egyenlített, a belgák mentek tovább a legjobb 12 közé. Ne legyünk rájuk mérgesek, a csoportkörben megverték Argentínát.


De a kedvencünk az 1986-os év, a belgák legszebb vb-szereplése, csupa emlékezetes mérkőzéssel. A csoportköri bemelegítés után egymást érték a hardcore meccsek: a Szovjetunió elleni 4-3-as találkozót (hosszabbítás után) a vb-történelem egyik legjobb mérkőzésének tartják. De emlékezetes volt a spanyolok elleni győzelem (tizenegyesekkel), a Maradona elleni vereség és végül a franciák elleni bronzmeccs (2-4, hosszabbítás után). Óriási focisták voltak abban a csapatban: a Van der Elst testvérek, Pfaff, Gerets, Ceulemans, Vercauteren. Felsorolhatnánk mind a 22 nevet. Azóta viszont Enzo Scifóén (és talán Marc Wilmotsén) kívül nehéz egyet is említeni. A következő tornákon a belgák néha még megvillantak, de a legjobb nyolc közé egyszer sem sikerült bejutniuk.


Most ők a titkos favoritok, rengeteg sztárral. Hajrá.


Vb-mérleg: 36 mérkőzés, 10 győzelem, 9 döntetlen, 17 vereség, 46-63-as gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Marc Wilmots 5 gól
Legemlékezetesebb meccs: Belgium-Szovjetunió 4-3 (1986)
Szórakoztatósági faktor: 6


Erre a meccsre sem szívesen emlékszünk vissza. Czernatynski góljával hányan álmodtak? (Vitray T. kommentál.)


1982: Belgium-Magyarország 1-1



HAHAHAHA HAHA - ilyen gonosz gólörömöt még sosem hallottunk. Mákos belga győzelem a legjobb 16 között, Mexikóban. Ceulemans 2. egyenlítő gólja alighanem lesről született.


1986: Belgium-Szovjetunió 4-3 (hosszabbítás után


Egy izgalmas csoportmeccs a nagy rivális hollandok ellen - belga sikerrel!


1994: Belgium-Hollandia 1-0


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább