Erkölcsi győztesek

Erkölcsi győztesek

, ktn

Algéria

Algéria az 1982-es vébén debütált, s rögtön az első meccsén legyőzte a regnáló Európa-bajnokot. Ez és ami ezután következett, már futballtörténelem. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.Algériáról minduntalan a futball világbajnokságok történetének egyik legbotrányosabb mérkőzése juthat az eszünkbe. A meccs, amelyen ráadásul Algéria még csak nem is lépett pályára.

1982. június 25-ét írtuk, és a gijóni stadionban NSZK és Ausztria válogatottja... Feszült egymásnak? Küzdött egymás ellen? Hát, nem éppen. A nyugatnémetek Horst Hrubesch 10. percben szerzett fejesgóljával megszerezték a vezetést - ezután nyolcvanpercnyi labdázgatás következett. A spanyol szurkolók hiába fütyültek és lóbálták a fehér zsebkendőt, az eredmény tökéletesen megfelelt mindkét csapatnak. Mivel Algéria az utolsó mérkőzésén csak 3-2-re győzte le Chilét, így az 1-0-val NSZK és Ausztria kigolyózta a vébéről az afrikai csapatot. Még az érintett országok tévékommentátorai is felháborodtak, az osztrák riporter például felszólította a nézőket arra, hogy kapcsolják ki a televíziót, ő maga pedig az utolsó harminc percben nem volt hajlandó megszólalni.


Lakosok száma: 38,7 millió (2013)

Terület: 2,3 millió km2

Legnagyobb városok: Algír (1 977 000), Boumerdas (786 000), Oran (646 000)

Egy főre jutó GDP: 5380 $ (98.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 73,3 év (108.)

Írástudatlanság: 27,5%

Főbb exporttermékek: olaj, földgáz, gyümölcs

Rasszok: 82% arab, 17% berber, 1% európai


Az egyébként szenzáció volt, hogy a világbajnoki újoncként érkező algériaiak az utolsó fordulóban még versenyben álltak a továbbjutásért. Algéria ugyanis az első mérkőzésen 2-1-re legyőzte az Európa-bajnoki címvédőként érkező NSZK-t. "A hetedik gólt a feleségemnek ajánlom, a nyolcadikat a kutyámnak" - mondta viccesen a meccs előtt az egyik német focista. Jupp Derwall kapitány pedig utólag bevallotta, hogy rendelkezett videófelvételekkel az algériai csapatról, azokat azonban nem nézték meg, mert félt, hogy a játékosai kinevették volna.


Azzal senki sem kalkulált, hogy az algériai csapatot a nemzeti büszkeség is hajtja majd a világbajnokságon. A csapat annak a generációnak a tagjaiból verbuválódott, akiknek a szülei harcoltak az algériai háborúban, amelynek végén Algéria 1962-ben függetlenné vált Franciaországtól. Belloumi elmondása szerint sokat jelentett számukra az is, hogy a vébét a függetlenség huszadik évfordulójának évében végezték.


Algéria azonban nemcsak erkölcsi győztesként zárta a vébét - a FIFA a gijóni esetből okulva bevezette, hogy a záró mérkőzéseket egy-egy csoportban mindig azonos időben rendezik meg.


Vb-mérleg: 9 mérkőzés, 2 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség, 6-12-es gólkülönbség.

Vb-gólkirály: Salah Assad: 2 gól
Legemlékezetesebb meccs: Algéria-NSZK 2-1 (1982)
Szórakoztatósági faktor: 5


Emlékeznek Rabah Madjer (Porto) sarokkal szerzett góljára a Bayern elleni BEK-döntőből? Az algériai Spanyolországban is keresztbe tett a németeknek.


1982: Algéria-NSZK 2-1


Ha Algéria megtartja a 3-0-s előnyét, akkor a nyugatnémet-osztrák is másként alakult volna...


1982: Algéria-Chile 3-2Az alibimeccsről, röviden.


1982: NSZK-Ausztria 1-0


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább