Magyarverők, atlétikusak, pechesek

Magyarverők, atlétikusak, pechesek

, ktn

Oroszország

Az oroszok jogelődjének számító szovjet válogatott többször is megkeserítette a magyarok sorsát a világbajnokságokon, és mindig ott volt a világ legjobbjainak közvetlen közelében. De a szűk elitbe sosem nyert bebocsátást. Oroszország/Szovjetunió a vébéken. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Az orosz (valamint jogelődje, a szovjet) válogatott igazi Eb-specialista, a csapat összesen hatszor jutott be a legjobb négy közé a kontinenstornákon. 1960-ban megnyerte az első kiírást, utoljára pedig a 2008-as Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet. Az Eb-sikereket azonban ők sem tudták átváltani vb-sikerekre: negyedik hely 1966-ban, ezzel kellett eddig beérniük.

Lakosok száma: 143,7 millió fő (2014)

Terület: 17 millió km2

Legnagyobb városok: Moszkva (11 503 000), Szentpétervár (4 879 000), Novoszibirszk (1 473 000)

Egy főre jutó GDP: 14 178 $ (53.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 70 év (124.)

Írástudatlanság: 1%

Főbb exporttermékek: nyersolaj(termékek), földgáz, fa(ipari termékek), fémek, gabona, polgári és katonai iparcikkek

Rasszok: 80% orosz, 4% tatár, 2% ukrán, 14% egyéb (összesen 128 népcsoport)


Sajnos a legjobb vb-szereplésüket (4. hely) éppen a magyar válogatott kárára érték el. 1966-ban Sunderland volt a helyszíne a két válogatott egymás elleni vébé negyeddöntőjének. "Az első félidőben Csiszlenkóék játszottak jobban, a második félidőben Siposék. De Csiszlenkóék többel voltak jobbak az elsőben, mint Mátraiék a másodikban. Így a mérkőzés eredménye pusztán »számszaki« szempontból igazságosnak mondható." - írta a mérkőzésről Peterdi Pál a Képes Sport 1966. július 23-i számában. A szovjet források ugyanakkor azt a nyilvánvaló tényt is megjegyzik, hogy a szovjet válogatott sikeréhez kellett Gelei kapus hatalmas hibája is, aki a vébé legjobb csatárai között emlegetett Csiszlenko-találat előtt kiejtette a kezéből a labdát. Érdekesség, hogy az ellenfél kezdőcsapatában kapott szerepet az ungvári születésű Szabó József, aki később többször volt a Dinamo Kijev vezetőedzője is. A magyarok legyőzése után az elődöntőben a szovjet válogatott egyébként 2-1-re kikapott az NSZK csapatától, egy interjúban Szabó az olasz Lobello játékvezető elfogultságát okolta ezért.


A szovjet válogatott (a magyarhoz hasonlóan) a későbbiek során sem tudta átlépni a saját árnyékát. 1970-ben a negyeddöntő, 1982-ben pedig a középdöntő jelentette a végállomást. A szovjetek az 1986-os világbajnokságon is nagyot robbanthattak volna (robbantottak is, az irapuatói 0-6-ot sosem felejtjük el), a legjobb tizenhat között azonban Igor Belanov hiába szerzett mesterhármast, a belgák hosszabbítás után 4-3-ra megverték Valerij Lobanovszkij csapatát. A bíróval azért itt is voltak problémák: Ceulemans a rendes játékidő 70. percében egyenlített, a korabeli beszámolók alapján egyértelmű lesről. Egy biztos: a szovjet válogatottat érdemes volt komolyan venni, a szovjetek mindig szervezett csapatot küldtek a világbajnokságokra, atlétikus, gyors, képzett játékosokkal, akik olykor (mint a '86-os mundiálon) látványos futballra is képesek voltak.


A kommunizmus bukása óta az orosz válogatott nem számít tényezőnek a világfutballban. A válogatott mindössze három világbajnokságra tudta kvalifikálni magát - de 1994-ben és 2002-ben sem élte túl a csoportküzdelmeket. Ebben talán az is közrejátszott, hogy a szovjet időkben nemcsak orosz, hanem más nemzetiségű focisták is erősítették a csapatot, az 1986-os világbajnoki keret például a Dinamo Kijev ukrán labdarúgóira épült. De a szovjet válogatottban legtöbbször pályára lépő futballisták húszfős toplistáján a számtalan ukrán futballista mellett találunk tatárokat (Daszajev, Higyjatulin), grúzt (Hurcilava) és azerit is (Banisevszkij).


Vb-mérleg: 37 mérkőzés, 17 győzelem, 6 döntetlen, 14 vereség, 64-44-es gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Oleg Szalenko 6 gól
Legemlékezetesebb meccs: Szovjetunió-Magyarország 6-0 (1986)
Szórakoztatósági faktor: 7


Az első fájó vereség a szovjet válogatottól. Gelei hibája és az a luft az ötösön...


1966: Szovjetunió-Magyarország 2-1



Ezt a videót nem akarjuk látni. De kihagy6atlan (Végh Antal után szabadon).


1986: Szovjetunió-Magyarország 6-0



A meccs, amelyen Roger Milla 42 évesen lőtt gólt - és amelyen Igor Szalenko ötször volt eredményes. Egyébként ezzel az eredménnyel egyik csapat sem jutott tovább a csoportkörből.


1994: Oroszország-Kamerun 6-1


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább