Morbid: Puskás Ferenctől Byron Morenóig

Morbid: Puskás Ferenctől Byron Morenóig

, ktn

Koreai Köztársaság

Ki szerezte az első gólt a Koreai Köztársaság ellen világbajnoki mérkőzésen? Természetesen Puskás Ferenc. Az 1954-es vébé első találkozóján Magyarország 9-0-ra legyőzte az ázsiai csapatot, amely pár nappal később 7-0-ra kikapott Törökországtól is. Most azonban nem erről szólunk. Hanem a 2002-es vébé botránysorozatáról. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



2002-ben adott volt egy gyors, agresszív, képzett játékosokból álló dél-koreai csapat, amely társrendezőként példátlan bírói segítséget kapott. Már az utolsó csoportmérkőzésen is vitatható döntések születtek a dél-koreaiak javára Portugália ellen - azonban az is tény, hogy a koreaiak jobban futballoztak, mint sztárokkal teletűzdelt (s a meccset Figo és Joao Pinto kiállítása miatt kilenc emberrel befejező) ellenfelük. Dél-Korea 1-0-ra győzött, s várhatta a kieséses szakaszt.

Lakosok száma: 50,2 millió fő (2013)

Terület: 100 ezer km2

Legnagyobb városok: Szöul (9 794 000), Busan (3 414 000), Incheon (2 662 000)

Egy főre jutó GDP: 23 052 $ (35.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 81 év (23.)

Írástudatlanság: 2%

Főbb exporttermékek: elektronikai eszközök, gépek, járművek, acél, hajó, textil, ruhanemű, cipő, hal

Rasszok: 100% koreai


Nehéz józanul beszélni az ott következő bírói csalásokról. Az olaszok elleni nyolcaddöntőben Byron Moreno nem adott meg egy teljesen szabályos olasz gólt, Tottit pedig kiállította műesésért, noha inkább tizenegyest kellett volna ítélnie Olaszország javára. A brutális stílusban játszó Dél-Korea aranygóllal nyert, Giovanni Trapattoni széttörte a kispad plexijét, Morenót pedig egy évvel a mérkőzés után eltiltották a játékvezetéstől (miután Ecuadorban egy bajnoki mérkőzést 103 percig vezetett - éppen addig, amíg az egyik csapat meg nem fordította a találkozót), tavaly pedig börtönbüntetésre ítélték (miután heroint próbált becsempészni az Egyesült Államokba).


A legjobb nyolc között Spanyolországot takarították el Dél-Korea útjából. A mérkőzés 0-0-ra végződött, noha a spanyolok két szabályos gólt szereztek a találkozón, azonban az egyiptomi Ghandour bíró egyiket sem adta meg trinidadi és ugandai asszisztensére hagyatkozva. A spanyol média őrjöngött, Dél-Korea viszont bejutott a legjobb négy közé, de végül érmet nem sikerült szereznie.

Azóta pedig a közelébe sem került az elődöntőnek. 2006-ban és 2010-ben is próbálkoztak ugyan az ázsiaiak, de a hazai pálya előnye nélkül súlytalanok. További két győzelmet még szereztek, megverték Togót és Görögországot - de ez nem az olaszok vagy a spanyolok szintje...


Vb-mérleg: 28 mérkőzés, 5 győzelem, 8 döntetlen, 15 vereség, 28-61-es gólkülönbség.
Vb-gólkirály: Ahn Dzsung-Hvan, Pak Dzsi-Szung: 3-3 gól
Legemlékezetesebb meccs: Korea-Olaszország 2-1 (2002)
Szórakoztatósági faktor: 3


"Mintha nem is lenne ellenfél a pályán."


1954: Magyarország-Korea 9-0


Három az egyben, a koreaiak menetelése a 2002-es vébén.


2002: Korea-Portugália 1-0, Korea-Olaszország 2-1, Korea-Spanyolország 0-0 (11-esekkel 5-3)



Bronzmeccs Deguban, a vébék történetének leggyorsabb góljával (10,89 másodperc).


2002: Korea-Törökország 2-3


(ktn)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább