Pechszéria után a világ futballtrónján

Pechszéria után a világ futballtrónján

, hb

Spanyolország

Az aktuális címvédőnek 76 évet kellett arra várnia, hogy megszerezze első világbajnoki aranyérmét, pedig a Furia Roja a legtöbb vébére bivalyerős csapatot állított ki. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Spanyolország világbajnoki története nem indult rosszul. A csapat először az 1934-es tornán indult el, és rögtön megszerezte az ötödik helyet, a második vébéjén (1950) pedig negyedik lett. A két menetelésben volt egy közös momentum: a spanyolok mindkét viadalon leikszeltek a későbbi győztessel (Olaszországgal, illetve Uruguayjal). A kezdeti sikereket viszont komoly visszaesés követte, 1950 és 1982 között Spanyolország egyszer sem járt a legjobb nyolc között (vébén is csak négyszer) - még a hazai rendezésű viadalon is be kellett érnie a 12. hellyel.

Lakosok száma: 46,7 millió fő (2013)

Terület: 506 ezer km2

Legnagyobb városok: Madrid (3 255 000), Barcelona (1 621 000), Valencia (852 000)

Egy főre jutó GDP: 28 278 $ (31.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 82,5 év (12.)

Írástudatlanság: 2,3%

Főbb exporttermékek: gépek, közlekedési eszközök, éelelmiszerek

Rasszok: 66% spanyol, 15% katalán, 5% galíciai, 2% baszk, 2% cigány, 10% bevándorló (észak-afrikai, latin-amerikai, európai, kínai)


És mi történt 1982 után? Megkezdődött a spanyolok pechsorozata. Bár a '86-os torna óta az ibériai együttest mindig a vb-favoritok között emlegették, a sztároktól hemzsegő alakulat soha nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, és szinte mindig az utolsó pillanatokban bukott el. 1986-ban a Zubizarretát, Míchelt és Butraguenót is soraiban tudó együttes büntetőkkel kapott ki Belgiumtól a negyeddöntőben, 1990-ben pedig hosszabbítás után maradt alul Jugoszlávival szemben (2-1) a legjobb 16 között. Az 1994-es negyeddöntőben Roberto Baggio egy 88. percben szerzett találattal búcsúztatta el Hierróékat, míg 2006-ban Franciaország hajrázott jobban a déli szomszédnál: a nyolcaddöntő 83. percében még 1-1 volt az állás, de a franciák végül 3-1-re nyertek. A spanyoloknak emellett két vébéjük is furcsa körülmények között ért véget. 1998-ban az utolsó csoportmeccsükön hiába gázolták le 6-1-re Bulgáriát, a már biztos továbbjutó nigériaiak a párhuzamos mérkőzésen a tartalékaikkal álltak ki Paraguay ellen, és 3-1-re el is veszítették a találkozót. Az eredménnyel Nigéria és Paraguay jutott tovább a csoportból. 2002-ben a spanyolok még nyilvánvalóbb csalás áldozatául estek: a társrendező Dél-Korea elleni negyeddöntőben két szabályos gólt is lőttek, de az egyiptomi Ghandour játékvezető mindkettőt érvénytelenítette. A fentiek után persze mondanunk sem kell, hogy a büntetőpárbajt a frusztrált spanyolok elbukták a házigazdákkal szemben.


A nagy áttörés végül 2008-ban jött el Spanyolország számára. Az Európa-bajnokságot a Barcelonára épülő gárda csodálatos játékkal, veretlenül nyerte meg. A labdatartáson, a gyors, rövid passzokon és a letámadáson alapuló stílussal szemben tehetetlenek voltak az ellenfelek. A világ Xaviék lába előtt hevert, sokan egyetértettek abban, hogy Spanyolország megteremtette a művészi futballt. A 2010-es dél-afrikai vébére a spanyolok így abszolút favoritként érkeztek, de már az első, Svájc elleni vesztes csoportmeccsükön szembesülniük kellett azzal, hogy időközben csaknem mindenki megtanulta, mit kell játszani a tikitaka ellen: nyolc-tízemberes védekezés, mélyen a saját tizenhatos környékén. A spanyol válogatott végigszenvedte a tornát, a sokszor céltalanul passzolgató szupersztárokat gyakorta ki is fütyülte a közönség. Az Eb-győztes galeri azonban még mindig volt annyira jó, hogy végül minden fontos meccsét megnyerje egy góllal, és a Hollandia elleni kőkemény fináléban megszerezze története első vb-győzelmét.


Azóta a spanyoloknak összejött az Eb-címvédés, az U21-es válogatottjuk ugyancsak Európa-bajnok lett, a klubcsapataik közül pedig idén hárman is bejutottak a két európai kupa fináléjába. Jön a vébék történetének harmadik címvédése?


Vb-mérleg: 56 meccs, 28 győzelem, 12 döntetlen, 16 vereség, 88-59-es gólarány
Vb-gólkirály: David Villa (8 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Hollandia-Spanyolország 0-1 (2010)
Szórakoztatósági faktor: 9


Minden idők két legkeményebb vb-meccse. Az 1934-es negyeddöntőn és a másnapi újrajátszáson a házigazda olaszok nem kímélték a spanyolokat. Az első meccsen Ricardo Zamora szenvedett súlyos sérülést, a második találkozót pedig az ibériaiak nyolc emberrel fejezték be ugyancsak sérülések miatt. 


1934: Olaszország-Spanyolország 1-1, Olaszország-Spanyolország 1-0.


Senor gólját néhányszor érdemes visszanézni. A belgák idegei kötélből vannak. 


1986:Belgium-Spanyolország 1-1 (tizenegyesekkel 5-4)


Svájc ellen még minden rendben volt. Aztán jött az olaszok elleni 2-1. 


1994: Spanyolország-Svájc 3-0


A Távol-Keleten a spanyolok minden csoportellenfelüknek három gólt vágtak. Itt éppen Paraguayon álltak bosszút a négy évvel korábbi sérelmekért. 


2002: Spanyolország-Paraguay 3-1


Fúrták, faragták, mellbe rúgták és kifütyülték őket. De végül nyertek. A dél-afrikai diadal, 2010-ből.  



(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább