Nyolcaddöntős "arany generáció”

Nyolcaddöntős "arany generáció”

, hb

Ausztrália

Ausztrália vb-története nem túl hosszú, és nem is túl izgalmas. De a csapat zsinórban harmadszor lesz ott a vébén, ami elismerésre méltó teljesítmény. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



A négyszeres óceániai bajnok eddig három világbajnokságon mutatta meg magát, de egyik tornán sem alkotott igazán maradandót. A Socceroos 1974-ben és 2010-ben is kiesett a csoportkörben, és a két viadalon összesen egy győzelmet kapart össze: Dél-Afrikában a gárda a szerbeket győzte le 2-1-re. A csúcsteljesítményt így az ausztráloknak a 2006-os németországi vébé jelenti, ahol történetük során először - és eddig utoljára - bejutottak az egyenes kieséses szakaszba.

Lakosok száma: 23,5 millió (2014)

Terület: 7,7 millió km2

Legnagyobb városok: Sydney (4 667 000), Melbourne (4 246 000), Brisbane (2 189 000)

Egy főre jutó GDP: 67 869 $ (7.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 83 év (9.)

Írástudatlanság: 4% (2012)

Főbb exporttermékek: szén, arany, hús, gyapjú, vasérc, búza

Rasszok: 92% európai, 7% ázsiai, 1% őslakos


Már az sem volt semmi, ahogy a Mark Schwarzert, Tim Cahillt, Mark Vidukát, Harry Kewellt és Mark Brescianót is soraiban tudó csapat kiharcolta a 2006-os vb-részvételt. A Guus Hiddink vezette ausziknak az óceániai csoport győzteseként Uruguayjal kellett megküzdeniük az interkontinentális pótselejtezőn, és a papírforma szerint az első meccsen ki is kaptak a dél-amerikaiaktól 1-0-ra. A négy nappal későbbi visszavágón azonban ugyanilyen arányban ők nyertek, majd a tizenegyes párbajban 4-2-re felülmúlták Forlánékat. A találkozóra több mint 84 ezer ausztrál szurkoló váltott jegyet - nem csoda: a nemzeti csapat 32 év után utazhatott el ismét a legrangosabb futballtornára. A sikerek aztán a vébé csoportmeccsein is folytatódtak. Az ausztrálok a kvartettjükben Japánt (3-1) és Horvátországot (2-2) is maguk mögé utasították, és Brazília mögött bejutottak a legjobb 16 közé. A japánok elleni meccsükre bizonyára sokan emlékeznek: a találkozón a 84. percig még a távol-keletiek vezettek, de a hajrában Tim Cahill duplázott, a ráadás perceiben pedig az akkor még az Alavésben focizó John Aloisi is betalált. És emlékezetes volt az is, ahogy az auszik a 2006-os tornán elbúcsúztak: a nyolcaddöntőben a későbbi világbajnok olaszok gyűrték le őket egy 95.(!) percben befújt ajándék büntetővel.


A torna után a nemzeti csapat tagjait hősként ünnepelték Ausztráliában, a 2002 és 2006 között ténykedő válogatottra pedig ráragadt az "arany generáció" elnevezés. Tény: a 2006-os ausztrál vb-csapatban valóban sok jó futballista volt. Azóta viszont jóval gyengébb a felhozatal.


Vb-mérleg: 10 meccs, 2 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 8-17-es gólarány
Vb-gólkirály: Tim Cahill (3 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Ausztrália-Japán 3-1 (2006)
Szórakoztatósági faktor: 3


Ausztrália vb-re megy, 32 év után. Asszisztál: Diego Forlán, Álvaro Recoba, Marcelo Zalayeta. 


2005: Ausztrália-Uruguay 1-0, tizenegyesekkel 4-2


A nagy fordítás, Schwarzer elképesztő potyázásával és Cahill szenzációs találatával.


2006: Ausztrália-Japán 3-1


Pikáns meccs a horvátok ellen: az ausztrálok 22-es keretében hét horvát származású játékos is helyet kapott.


2006: Ausztrália-Horvátország 2-2




Grosso elbotlik, Ausztrália elbukik. 


2006: Olaszország-Ausztrália 1-0



(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább