Földrengés és brazil átok

Földrengés és brazil átok

, hb

Chile

Tudták, hogy a világon Chile termeli ki a legtöbb rezet? És azt, hogy a bronz a réz ötvözeteinek általános neve? Azzal viszont biztosan tisztában vannak, hogy a chilei fociválogatott történetének legnagyobb sikere egy vb-bronzérem. Helyben is vagyunk. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



Chile eddig nyolc vébét járt meg, de csak három tornán nyújtott értékelhető teljesítményt: az 1930-ason, az 1962-esen, és a 2010-esen. Az első viadalon a gárda - Orth Györggyel a kispadján - Mexikót és Franciaországot is legyőzte a csoportjában, az argentinoktól azonban vereséget szenvedett, és nem jutott be a torna négyes döntőjébe (a 3/2-es győzelmi mutató az ötödik helyhez volt elég).

Lakosok száma: 17,7 millió fő (2014)

Terület: 756 ezer km2

Legnagyobb városok: Santiago (5 898 000), Gran Concepción (949 000), Gran Valparaíso (934 000)

Egy főre jutó GDP: 15 363 $ (49.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 79,5 év (36.)

Írástudatlanság: 1,4%

Főbb exporttermékek: réz, hal, gyümölcs, papír, cellulóz

Rasszok: 90% európai, mesztic, 7% mapuche indián, 3% egyéb indián

32 évvel később azonban már összejött a TOP4. 1962-ben Chile rendezte a világbajnokságot, és a dél-amerikaiak már az első meccsen a világ tudtára adták, hogy ezúttal számolni kell velük: a nyitómérkőzésen 3-1-re verték az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott svájciakat, majd három nappal később két góllal jobbnak bizonyultak az olaszoknál is - jöhetett az egyenes kieséses szakasz, és a szovjetek elleni parádés, 2-1-es siker. Az elődöntőben Brazília viszont már átszaladt a házigazdán: Chile-Brazília 2-4. A vereségért a chileieket egy drámai bronzmeccs kárpótolta, Jugoszláviát Eladio Rojas 90. percben szerzett találatával győzték le 1-0-ra. A siker egyfajta gyógyírként szolgált az egész országnak, amelyet 1960 májusában a Richter-skála szerinti 9,5-es erősségű földrengés rázott meg. A legújabb becslések szerint a földmozgásoknak és az azokat követő szökőáraknak több mint 6000 áldozatuk volt, az ország infrastruktúrája pedig szinte teljes egészében elpusztult. Már az is kész csoda volt, hogy két évvel később Chile meg tudta rendezni a világbajnokságot.


Chile a hazai vébé után még kétszer jutott túl a csoportkörön: 1998-ban és 2010-ben. A két menetelés között azonban hatalmas minőségbeli különbség volt. '98-ban az Ivan Zamorano és Marcelo Salas nevével fémjelezett csapat három döntetlennel jutott tovább a csoportjából, majd a nyolcaddöntőben csúnyán kikapott a későbbi ezüstérmes braziloktól (4-1). A 2010-es, Marcelo Bielsa-féle csapat ezzel szemben látványos, rövidpasszos játékával a közönség egyik kedvence volt Dél-Afrikában, még úgy is, hogy Honduras és Svájc ellen is csak egy gólt sikerült szereznie. A végállomást 2010-ben is Brazília jelentette a dél-amerikaiak számára, a kanárik ezúttal 3-0-ra gázolták le Vidalékat a nyolcaddöntőben. Három egyenes kieséses szereplés, három vereség Brazíliától. Ez már átok.


Vb-mérleg: 29 meccs, 9 győzelem, 6 döntetlen, 14 vereség, 34-45-ös gólarány
Vb-gólkirály: Marcelo Salas, Leonel Sánchez (4 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Chile-Jugoszlávia 1-0 (1962)
Szórakoztatósági faktor: 7


Sok bunyó, még több szimulálás, két potyaszagú gól. Éljen a latin foci! 


1962: Chile-Olaszország 2-0


Chile megszerzi eddigi egyetlen világbajnoki érmét. Ki kér cigit? 


1962: Chile-Jugoszlávia 1-0


Ugye ezt a meccset még nem felejtették el? Néhány jelenet később egy whiskey reklámban is feltűnt. (Gonosz bejátszás 1:05-nél.)


1998: Olaszország-Chile 2-2


Svájc egy gólt kapott a 2010-es vébén - az ördöngös chileiektől. A dél-amerikai együttes két kör után biztosította a helyét a legjobb 16 között.


2010: Chile-Svájc 1-0


(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább