A furcsa rekordok csapata

A furcsa rekordok csapata

, hb

Svájc

Kilenc világbajnoki részvételével Svájc egy igazi vb-veterán. A csapat azonban kilenc tornán mindössze kilenc meccset nyert. De nem ez a legfurcsább statisztika a válogatott világbajnoki históriájában. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



A svájci válogatott a vébék hőskorában élte fénykorát: a csapat 1934-től kezdve 1966-ig csupán egy világbajnokságról hiányzott. Svájc ezekben az időkben a betonbiztos védekezéséről volt híres, a hagyomány úgy tartja, hogy ők alkalmaztak először söprögetőt a négyemberes védőfal mögött. A "svájci retesz" egy ideig jól működött: 1924-ben a svájci válogatott olimpiai ezüstérmet nyert Párizsban, és bejutott a negyeddöntőbe az 1934-es és az 1938-as világbajnokságon is. Utóbbi tornán éppen a magyar válogatott jelentette a végállomást a számukra. Bár papíron az 1954-es hazai rendezésű vébén is jól szerepeltek, ezen a tornán valójában csak egy csapatot győztek le, az olaszt - igaz azt kétszer is. A csoportmérkőzések során 2-1-re verték az azzurrikat, majd a rájátszásban 4-1-re bizonyultak jobbnak az itáliaiaknál. A negyeddöntőben aztán jöttek az osztrákok, és a vébék történetének legtöbb gólt hozó mérkőzése: Ausztria-Svájc 7-5.

Lakosok száma: 8 millió fő (2012)

Terület: 41 ezer km2

Legnagyobb városok: Zürich (383 000), Genf (194 ezer), Bázel (173 000)

Egy főre jutó GDP: 78 924 $ (6.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 82,8 év (11.)

Írástudatlanság: 1%

Főbb exporttermékek: gépek, vegyipari termékek, fémek, órák, precíziós készülékek

Rasszok: 56% svájci német, 16% svájci francia, 8% svájci olasz, 1% rétoromán, 19% külföldi (8% albán, délszláv,  5% olasz,  5% egyéb)


Az 1962-es és az 1966-os világbajnokságon Svájc nem nyert mérkőzést (mindkétszer tökutolsó lett a csapat), majd 1994-ig a vb-szereplések is elmaradtak. Az Egyesült Államokban viszont ismét egy ütőképes svájci csapatot láthattunk focizni, amely ikszelt a házigazdákkal, majd egy parádés találkozón tönkreverte a románokat (4-1). Sforza, Knup, Sutter, Chapuisat - jól csengő nevek voltak ezek akkoriban, de a nyolc közé nekik sem sikerült bevezetniük a csapatot, a 16 között simán kikaptak Spanyolországtól.


A legutóbbi két világbajnokságon Svájc visszatért a gyökerekhez: a szigorú, a játék minden más elemét háttérbe szorító védekezéshez. A taktika sikeresnek bizonyult: 2006-ban a gárda kapott gól nélkül nyerte meg a csoportját Franciaország (0-0), Dél-Korea (2-0) és Togo (2-0) előtt, és az Ukrajna elleni gólnélküli nyolcaddöntőn sem kapitulált. A büntetőpárbajt azonban elbukta a sárga-kékekkel szemben. Ez a találkozó két szempontból is történelmi jelentőségű volt: egyrészt ezt volt az első alkalom, hogy egy csapat kapott gól nélkül búcsúzott el a vébétől, másrészt a tizenegyesrúgások során Svájc egyetlen kísérletet sem értékesített, amelyre korábban szintén nem volt még példa. Jól emlékezhetünk még a svájciak dél-afrikai betonozására is: a 2010-es tornán Svájc egy gólt kapott, de mivel csak ugyanennyit szerzett, kiesett a csoportkörben. Persze az sem mindegy, ki kapta azt az egy gólt tőlük: a későbbi világbajnok spanyolok (1-0).


Vb-mérleg: 29 meccs, 9 győzelem, 6 döntetlen, 14 vereség, 38-52-es gólarány
Vb-gólkirály: Josef Hügi (6 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Ausztria-Svájc 7-5 (1954)
Szórakoztatósági faktor: 2


Egy szép emlék 1938-ból. Videós-képes összefoglaló. Gólszerző: Sárosi György, Zsengellér Gyula.


1938: Svájc-Magyarország 0-2


Hatalmas győzelem a hazai rendezésű vébén. Másodszor is Olaszország ellen. 


1954: Svájc-Olaszország 4-1


Minden idők legtöbb gólt hozó világbajnoki mérkőzése. Avagy az "Alpok derbije" 1954-ből.


1954: Ausztria-Svájc 7-5


Gólparádé Románia ellen. Hagi parádés gólt lőtt, de ugye azt is látták mit művelt a svájciak tizese? Forza Sforza! 


1994: Svájc-Románia 4-1


A 7-5-ök és a 4-1-ek ideje lejárt. Svájc betonoz. Gondolta valaki a meccs után, hogy a spanyolok világbajnokok lesznek? 


2010: Svájc-Spanyolország 1-0


(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább