Dél-amerikai kistestvér

Dél-amerikai kistestvér

, hb

Ecuador

Ecuador nem tartozik a klasszikus futballnemzetek közé, de a válogatottnak azért már van némi vb-múltja: 7 meccs, 3 győzelem. Nem is hangzik ez olyan rosszul. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.Ecuadorról egy egyszerű kereséssel három érdekes dolgot deríthetünk ki: 1. Charles Darwin az országoz tartozó Galápagos-szigetek élővilágát tanulmányozva jutott közelebb az evolúciós elmélet megalkotásához. 2. Christina Aguilera édesapja Ecuadorban született. 3. Napjaink egyik legnépszerűbb gyermekeknek szóló animációs sorozatában a 13 éves ecuadori Fátima Ptacek adja Dóra, a felfedező hangját. Fociról szó sincs, esetleg a manchesteri nagyágyú, Antonio Valencia nevébe futhatunk bele néhány szűkítés után.

Persze ez nem véletlen. Az ecuadori foci nem tartozik a világelitbe, sőt még Dél-Amerikában is rossz híre van az együttesnek: Venezuela és Chile mellett Ecuador az egyik ország, amelynek a válogatottja még sohasem nyerte meg a Copa Américát. A csapat emellett későn kapcsolódott be az interkontinentális futball vérkeringésébe is: a 2002-es távol-keleti vébé volt az első torna, amelyre kvalifikálta magát. A Mexikó-Olaszország duó mellett azonban az újoncnak akkor esélye sem volt a csoportból való továbbjutásra, még úgy sem, hogy a horvátokat az utolsó meccsen 1-0-ra legyőzte a La Trí.


Lakosok száma: 15,2 millió fő (2011)

Terület: 283 ezer km2

Legnagyobb városok: Guayaquil (2 278 000), Quito (1 399 000), Cuenca (277 000)

Egy főre jutó GDP: 5648 $ (96.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 76 év (59.)

Írástudatlanság: 8,5%

Főbb exporttermékek: kőolaj, banán, kávé, kakaő, vágott virág, hal

Rasszok: 45% mesztic, 25% kecsua indián, 10% egyéb indián, 10% fehér, 10% fekete


Négy évvel később Németországban viszont villámrajtot vett az együttes: Lengyelország (2-0) és Costa Rica (3-0) lenullázásával két forduló után biztosította helyét a legjobb 16 között. A világ ekkor tanulta meg a kiváló csatártrió, Carlos Tenorio, Agustín Delgado és Iván Kaviedes nevét (utóbbi kettő korábban néhány meccs erejéig Európában is játszott). A folytatás már nem volt ennyire kellemes: a harmadik csoportmeccsükön az ecuadoriak 3-0-ra kikaptak Németországtól, majd a legjobb 16 között 1-0-ra Angliától. Ha másért nem is, David Beckham csodálatos szabadrúgásgólja miatt emlékezhetünk erre a találkozóra.


Ecuador most a harmadik vébéjére készül, és Brazíliában extra motivációja is lesz az együttesnek, amely szeretne emléket állítani Christian Beníteznek, a csapat tavaly júliusban elhunyt támadójának. Benítez négy góllal járult hozzá az ecuadori csapat vb-kvalifikációjához, a selejtezők végét azonban nem érte meg. 27 évesen szívroham végzett vele.


Vb-mérleg: 7 meccs, 3 győzelem, 4 vereség, 7-8-as gólarány

Vb-gólkirály: Agustín Delgado (3 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Anglia-Ecuador 1-0 (2006)
Szórakoztatósági faktor: 5


Ecuador első győzelme a világbajnokságokon. Tanulság: a helyzeteket be kell rúgni. 


2002: Ecuador-Horvátország 1-0


Újabb kelet-európai égés. Történelmi jó viszony ide vagy oda, a színtelen-szagtalan focit játszó lengyelekért nem fájt a szívünk. 


2006: Lengyelország-Ecuador 0-2


Akcióban a gyilkos trió: Tenorio, Delgado, Kaviedes. Figyelemre méltó még az esernyőcsel és az úszósapka is. 


2006: Ecuador-Costa Rica 3-0


A 2006-os nagy menetelésnek David Beckham vetett véget. Ha az a kapufa bemegy...


2006: Anglia-Ecuador 1-0


(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább