Spanyol buli (meg Pali, a polip)

Spanyol buli (meg Pali, a polip)

, focitipp.hu

Spanyolország nyerte a vébét (története során először), de az egyetlen veretlen csapat Új-Zéland volt (amely nem jutott tovább a csoportkörből).



Először rendeztek vébét Afrikában. Milyen volt? Gyönge. Már az is botrány volt, hogy nem tiltották be a vuvuzela használatát. Az afrikai fúvós hangszer a motorfűrésznél is hangosabb, így ideális eszköz volt a dobhártya és a futballhangulat elleni merénylethez.

A vébé legnagyobb sztárját nem Messinek, Drogbának vagy Ronaldónak hívták, hanem Paulnak - ő volt az oberhauseni óriásakvárium polipja, s azzal szerzett magának világhírnevet, hogy helyesen jósolta meg a meccsek eredményeit.

A dél-afrikai vébé minden volt, csak nem a futball ünnepe. Láttunk gólt, ami a bíró szerint nem volt bent (Lampard szabályos találata a németek ellen). Láttunk csatárokat, akik saját kapujukból kézzel ütötték ki a labdát, s akiket ezért hősként ünnepeltek (az uruguayi Suárezt). Láttunk észak-koreai drukkereket, akikről utóbb kiderült, hogy kínai vendégmunkások, csak elvtársi segítségből beöltöztek észak-koreai színekbe. Láttuk az elfuserált Jabulani szeszélyes röptét. Láttuk a FIFA sunyi cenzorait, akik kiretusálták a hivatalos jelentésekből a kétes szituációkat. Láttuk az egycsatáros játékhoz mániákusan ragaszkodó edzők taktikáját. Láttuk az unalomba fulladó csoportkört. Ha nincsenek a németek (akiknek végül be kellett érniük a bronzéremmel), nem lett volna mit nézni a vébén.

Az argentinok szereplése - Maradonával a kispadon - cirkuszi showműsorra hasonlított, a franciák csúfos belviszályok után, züllött csapatként távoztak, s a brazilok tompasága legalább olyan meglepetés volt, mint az angolok álomkóros játéka.

Először szerepelt a vébén Szlovákia, amely egy lengyel öngólnak köszönhette kijutását. A szlovákok a vébé legnagyobb szenzációját okozták azzal, hogy 3-2-re legyőzték a címvédő olaszokat, s továbbjutottak a csoportból. Sikeres szereplésüket csak Vladimír Weiss szövetségi kapitány alpári stílusa árnyékolta be.

A spanyolok úgy nyerték meg az aranyat, hogy hét meccsükön összesen nyolc gólt lőttek (1954-ben Kocsis egymaga tizenegyet!), bár ettől még a Xavi-Iniesta tandem játéka élményszámba ment. A hollandok 1974 és 1978 után harmadszor szerepeltek vb-döntőben, s harmadszor is kikaptak. Megérdemelten, mert botrányosan defenzív játékkal rukkoltak elő. Ők követték el a legtöbb szabálytalanságot a vébén, s ők kapták a legtöbb sárga lapot is.
A finálé egyetlen gólját Andrés Iniesta szerezte a 116. percben, találatát az Espanyol tragikusan elhunyt csapatkapitányának, Dani Jarquénak ajánlotta. A torna legjobb játékosává az uruguayi Diego Forlánt választották, a legjobb góllövőnek járó Aranycipőt pedig a német Thomas Müller kapta, mert az ötgólosok közül ő adta a legtöbb gólpasszt.

Tudta-e, hogy...

…a spanyol–német (1–0) elődöntőt magyar játékvezetői hármas vezette? A Kassai Viktor, Erős Gábor, Vámos Tamás összetételű trió hibátlan teljesítményt nyújtott.


Világbajnok:

SPANYOLORSZÁG

 

Döntő:

Spanyolország–Hollandia 1–0, hosszabbítás után

Johannesburg, 84 490 néző

Gól: 116. Iniesta (1–0)

Piros lap: 109. Heitinga (holland)

 

Bronzérmes: Németország

Gólkirály: Thomas Müller (német), Wesley Sneijder (holland), David Villa (spanyol), Diego Forlán (uruguayi) 5–5 gól

Átlagnézőszám: 49 669

Meccsenkénti gólátlag: 2,3

Érdekesség: Új-Zéland veretlenül zárta a csoportkört (0-3-0), de nem jutott tovább.


(Gazdag József)

A cikk eredetileg a pozsonyi Új Szóban jelent meg.

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább