Fontaine cipőjétől Zidane fejéig

Fontaine cipőjétől Zidane fejéig

, hb

Franciaország

Franciaország már az első világbajnokságon is részt vett, később pedig még 12 vébét járt meg a gárda. Az eredmény: két bronz-, egy ezüst- és egy aranyérem. Nosztalgiázzunk együtt régi videók segítségével.



A franciák első nagy dobása az 1958-as harmadik hely volt. A válogatottban akkor olyan játékosok szerepeltek, mint a Real Madrid aranylabdás középpályása, Raymond Kopa, a Stade Reims gólvágója, Roger Piantoni és az eredetileg csak tartaléknak szánt Just Fontaine. A tornán a gallok ontották a gólokat: 7-3 Paraguay ellen, 4-0 Észak-Írország ellen, 6-3 a bronzmeccsen az NSZK ellen. Még a két elbukott meccsükön is kétszer voltak eredményesek. Jugoszláviától 3-2-re kaptak ki a csoportban, Brazíliától pedig 5-2-re az elődöntőben (ezt a meccset akkoriban egyfajta előrehozott döntőnek tekintették). A csapatot egyértelműen Fontaine vitte a hátán, a legendás csatár a franciák összes meccsén betalált, és 13 góljával elhódította a gólkirályi címet. Ennyi találatot egy vébén azóta sem jegyzett senki. Fontaine később elárulta: az egész tornát csapattársa, Stephane Bruey focicipőjében játszotta végig, mert a sajátja még a vébé előtt elszakadt.

Lakosok száma: 66,6 millió fő (2014)

Terület: 640 ezer km2

Legnagyobb városok: Párizs (2 181 000), Marseille (839 000), Lyon (472 000)

Egy főre jutó GDP: 39 617 $ (26.) – [ENSZ, 2012]

Születéskor várható élettartam: 82,3 év (14.)

Írástudatlanság: 1%

Főbb exporttermékek: műszaki berendezések, repülőgép, műanyagok, vegyipari- és gyógyszeripari termékek, vas és acél, bor

Rasszok: 84% francia, 11% külföldi (algériai, marokkói, tunéziai), 5% egyéb (elzászi, breton, baszk, stb.)


A franciák következő nagy csapata Michel Platinivel, René Girard-ral, Alain Giresse-szel az 1982-es vébére állt össze, ahol a negyedik helyig menetelt. A gallok az elődöntőben minden idők egyik legjobb vb-meccsén (3-3) büntetőkkel kaptak ki az NSZK-tól, majd a bronzmeccsen alulmaradtak a lengyelekkel szemben. Négy évvel később azonban a harmadik helyet már sikerült megszereznie a közben Európa-bajnokká (1984) avanzsáló együttesnek. A Jean-Pierre Papin-nel kiegészült csapat az elődöntőkig veretlen maradt, pedig brutális sorsolása volt: a csoportkörben a Szovjetunióval (1-1) és az előzetesen nagy esélyesnek tartott magyarokkal (3-0) kellett megküzdenie, az egyenes kieséses szakaszban pedig megkapta a címvédő Olaszországot (2-0) és a Zico-féle Brazíliát. Az utóbbin még büntetőkkel sikerült átfűznie magát, de az elődöntőben ismét jött az NSZK, és a Joël Bats két hatalmas potyázása (0-2). A bronzmeccs szintén a klasszikusok közé emelkedett: Belgium-Franciaország hosszabbítás után 2-4.


1990-ben és 1994-ben a franciák ki sem jutottak a vébére, 1998-ban viszont ők rendezték a viadalt. A hazaiak keretében ekkor már ismét hemzsegtek a világsztárok (Zidane, Djorkaeff, Desailly, Deschamps, Petit, Karembeau, Dugarry), és volt két zöldfülű újonc is: David Trezeguet és Thierry Henry. A bombaerős kerettel Franciaország végigsöpört a csoportellenfeleken, az egyenes kieséses szakaszban viszont már döcögni kezdett a szekér: Egy keserves, 1-0-s győzelem Paraguay ellen, a vébék történetének első aranygóljával, egy gólnélküli döntetlent követő tizenegyes párbaj az olaszok ellen, és egy nagy fordítás (2-1) az elődöntőben Horvátország kárára, tíz emberrel. A brazilok elleni döntő ezekhez képest már sétagalopp volt: Franciaország a duplázó Zidane vezérletével 3-0-ra lemosta a dél-amerikai sztárcsapatot, és megszerezte története első világbajnoki címét.


Zidane-ék 2006-ban megint eljutottak a fináléig, a francia csapat jó szereplése azonban ekkor már inkább szenzációnak számított, mint papírformának - köszönhetően a csúfos, 2002-es vébének, ahonnan rúgott gól nélkül tértek haza a gallok. Németországban viszont minden összejött az öregedő együttesnek, amely a torna lényegi részében Spanyolországot, Brazíliát és Portugáliát is elbúcsúztatta. Az olaszok elleni berlini döntőre bizonyára még sokan emlékeznek: Zidane góljával indult, Materazziéval folytatódott, majd a két főszereplő a hajrában kicsit összekapott... Volt még egy büntetőpárbaj is, amit a hibátlanul célzó olaszok nyertek meg. A franciáknál az a David Trezeguet hibázott, aki a 2000-es Eb-döntőjben az aranygólt jegyezte Olaszország ellen.


Vb-mérleg: 54 meccs, 25 győzelem, 11 döntetlen, 18 vereség, 96-68-as gólarány
Vb-gólkirály: Just Fontaine (13 gól)
Legemlékezetesebb meccs: Franciaország-Brazília 3-0 (1998)
Szórakoztatósági faktor: 8


Mészárlás 2-3-ról. Főszerepben a triplázó Just Fontaine. 


1958: Franciaország-Paraguay 7-3


Az első érem. A franciák itt még könnyedén átszaladtak az nyugat-németeken. Fontaine újabb nagy napja. 


1958: Franciaország-NSZK 6-3


Gigászi csata '82-ből, hat góllal, büntetőpárbajjal, eszméletvesztéssel. 


1982: NSZK-Franciaország 3-3 (büntetőkkel 5-4)


Minden idők legjobb belga csapata minden idők egyik legjobb francia csapata ellen. A mexikói bronzmeccs.


1986: Belgium-Franciaország 2-4 (hosszabbítás után)


Franciaország tönkreverte Brazíliát az 1998-as döntőben. Zidane feje aranyat ért. 


1998: Franciaország-Brazília 3-0


Zizou 2006-ban is gólt lőtt a fináléban, és volt egy emlékezetes fejese is. Ezért arany helyett piros járt. 


2006: Olaszország-Franciaország 1-1 (büntetőkkel 5-3)


(hb)

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább