A házigazda és a többiek

A házigazda és a többiek

, hb

A csoport

Brazília toronymagasan kiemelkedik az A csoport csapatai közül, a második helyért viszont öldöklő csata lesz. Beharangozó.



BRAZÍLIA

Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>

Azt, hogy az ötszörös világbajnok brazilok milyen formában lesznek a vébén nehéz felmérni, mivel a selecaónak rendezőként nem kellett selejteznie a tornára. A legjobb támpontot talán a csapat tavalyi Konföderációs Kupa-győzelme szolgáltatja: ott Luiz Felipe Scolari együttese végigsöpört a mezőnyön. A spanyolok elleni 3-0-s finálé után Brazília a világbajnoki cím elsőszámú esélyesévé lépett elő, ráadásul a gárda az azóta lejátszott tíz felkészülési meccséből kilencet megnyert. A legyőzött ellenfelek között voltak egészen jó csapatok is (Portugália, Chile, Szerbia), de a legtöbb együttest (Dél-Afrika, Panama, Honduras, Ausztrália) a szövetség csak azért vetette Neymarék elé, hogy azok némi önbizalmat szerezzenek a nagy megmérettetésre. Apropó, Neymar. Ezen a tornán a brazilok a Barcelona csillagától várják, hogy húzóemberré lépjen elő, olyanná, mint amilyen a korábbi győzelmek során Pelé, Garrincha, Romario és Ronaldo volt. Persze, ha valahol, akkor Brazíliában tudják jól: teher alatt nő a pálma.


Prognózis: Elődöntő, vagy döntő
A legutóbbi két vébén a brazilok már a nyolc között kiestek, most egy körrel mindenképpen messzebbre jutnak. A keretük erős, de a kezdők és a tartalékok között óriási a szakadék. Persze, ha komolyabb sérülések nélkül lehozzák a meccseiket, még akár nyerhetnek is.


Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari (65)
A világcsavargó tréner 2002-ben már megajándékozta a brazilokat egy világbajnoki címmel, négy évvel később pedig Portugáliával szerzett bronzérmet a legnagyobb futballünnepen. Rajta nem fog múlni a siker.


Vb-selejtezők eredményei:

Rendezőként automatikusan kvalifikálta magát a világbajnokságra.

 

Csoportmeccsek:

Június 12., csütörtök: Horvátország (Sao Paulo, 22:00)

Június 17., kedd: Mexikó (Fortaleza, 21:00)

Június 23., hétfő: Kamerun (Brazíliaváros, 22:00)

 


HORVÁTORSZÁG


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal>>>


A horvátok két különböző arcukat is megmutatták a kvalifikáció során: az első hat vb-selejtezőjükön csupán két pontot veszítettek, az azt követő négy meccsen viszont csak egyet szereztek, így a végjátékban a szerbek majdnem befogták őket a pótselejtezős helyen (a csoportot hatalmas fölénnyel a belgák nyerték). A szurkolók számára rémálommal felérő mutatvány Igor Stimac szövetségi kapitány állásába került, az Izland elleni pótselejtezőkön már Niko Kovac ült a csapat kispadján. A váltás bejött: a horvátok a playoffban nagy nehezen legyűrték az északiakat (0-0, 2-0), és kvalifikálták magukat történetük negyedik vébéjére. A kérdés persze ezek után adott: vajon a szupersztárokat (Modric, Rakitic, Mandzukic) felvonultató együttes Brazíliában melyik arcát veszi fel?


Prognózis: csoportkör 30%, nyolcaddöntő 55% negyeddöntő 10%, elődöntő 5%
A brazilok mellett a horvátokat tartjuk esélyesnek a csoportból való továbbjutásra. A többi már sci-fi, de az 1998-as bronzérmes csapat iránti tiszteletből adunk némi sanszot egy nagyobb menetelésnek is.


Szövetségi kapitány: Niko Kovac (42)
A horvátok legendája a 98-as bronzéremről egy sérülés miatt lemaradt, 2006-ban pedig csapatkapitányként leszerepelt az együttessel Németországban. Most edzőként próbálkozhat, minimális tapasztalattal. A pótselejtezők előtt rövid ideig a horvát U21-esek trénere volt, a fiatalokkal ötből öt meccset nyert (gólkülönbség: 16-0!).


Vb-selejtezők eredményei:

2014-es vb-selejtező: Belgium 1–2, 1–1, Szerbia 2–0, 1–1, Skócia 0–1, 0–2, Wales 2–0, 2–1,  Macedónia 1–0, 2–1.

Pótselejtező: Izland 2–0, 0–0


Csoportmecsek: 

Június 12., csütörtök: Brazília (Sao Paulo, 22:00)

Június 19., csütörtök: Kamerun (Manaus, 00:00)

Június 23., hétfő: Mexikó (Recife, 22:00)



MEXIKÓ


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Mexikó kalandos úton jutott el a világbajnokságra. Az El Trí a selejtezők első szakaszában parádésan szerepelt (6 meccs, 6 győzelem, 15-2-es gólarány), a legjobb hat között (az ún. Hexagonalban) viszont tíz meccsből már csak kettőt tudott megnyerni. José Manuel de la Torre repült is a kispadról, az utolsó három selejtezőjét már Victor Manuel Vucetich vezérletével vívta meg az együttes. A kapitányváltás azonban nem segített, az utolsó, Costa Rica elleni sorsdöntő találkozóját elbukta a csapat, amely végül csak az USA Panama elleni győzelmének köszönheti, hogy végül elcsípte az interkontinentális pótselejtezős helyet. Első ránézésre ezt a forgatókönyvet papírformának is tekinthetnénk, de nem volt ez ennyire egyértelmű. Az USA-nak az utolsó fordulóban már nem kellettek a pontok, Panama pedig a 91. percben még vezetett 2-1-re a jenkik ellen. A vége 2-3 lett, a másnapi mexikói újságok pedig szinte kivétel nélkül az amiknak bókoló címlappal jelentek meg. A mexikóiak aztán a pótselejtezőn - immáron Miguel Herrerával a kispadjukon - tönkreverték Új-Zélandot - kezdődhetett a fiesta.


Prognózis: Csoportkör: 60%, nyolcaddöntő 30%, negyeddöntő 10%
Rafael Márquez és Carlos Salcido már nem mai gyerek, Giovani Dos Santos és Javier Hernández pedig meccshiánnyal küzd. Az olimpiai bajnokok (Oribe Peralta, Raúl Jiménez, Carlos Pena) viszont adhatnak némi lendületet a csapatnak. Azzal akár a nyolcaddöntőig is eldöcöghet a gárda.


Szövetségi kapitány: Miguel Herrera (46)
Herrera 2002 óta edzősködik, eddig többnyire mexikói nagycsapatoknál dolgozott. Legnagyobb sikerét 2013-ban aratta, mikor hazájában bajnoki címet nyert az América együttesével. Korábban két bajnoki döntőt (2004, 2005) a Monterrey-jel is vívott, de azokat elbukta.


Vb-selejtezők eredményei:
2014-es vb-selejtező: Costa Rica 1–0, 2–0, Salvador 2–0, 2–1, Guyana 3–1, 5–0, USA 0–0, 0–2, Costa Rica 0–0, 1–2, Honduras 1–2, 2–2, Panama 2–1, 0–0, Jamaica 0–0, 1–0.

Pótselejtező: Új-Zéland 5–1, 4–2


Csoportmeccsek:

Június 13., péntek: Kamerun (Natal, 18:00)

Június 17., kedd: Brazília (Fortaleza, 21:00)

Június 23., hétfő: Horvátország (Recife, 22:00)



KAMERUN


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


A kameruniak (és általában az afrikai foci) hektikusságáról sokat elmond, hogy a selejtezők során egyik ellenfelüket sem tudták kétszer legyőzni. A csoportban Líbia, Kongó és Togo is pontot csent tőlük (utóbbit később visszakapták, mert a togóiaknál szerepelt egy eltiltott játékos), a rájátszás első meccsén pedig Tunézia ijesztett rájuk egy 0-0-val. A vb-részvételt végül egy fölényes, 4-1-es győzelemmel kiharcolták a visszavágón, a Brazíliába tartó repülőgépre mégis úgy kellett felimádkozni őket: a játékosok és a szövetség ismét, most már sokadjára összekülönbözött a szereplésért járó prémium összegén. Pedig a keretet elnézve a futballisták nincsenek rászorulva a pénzre: a hátországot Nicolas Nkoulou (Marseille), Henri Bedimo (Lyon), és Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur) biztosítja, a középpályán Jean Makoun (Rennes), Joel Matip (Schalke) és Alex Song (Barcelona) osztogat, a gólokért pedig Samuel Eto'o (csapat nélkül, korábban Chelsea) és Pierre Webo (Fenerbahce) a felelős. Ilyen csapattal ideje lenne észhez térniük, főleg azután, hogy pár napja leikszeltek a németekkel.


Prognózis: csoportkör 50%, nyolcaddöntő 50%
Nincs egyetlen olyan csapat sem a csoportban, amelyiket a kameruniak biztosan le tudnák győzni. Ha Mexikó ellen nyernek, akár még a továbbjutásért is versenyben maradhatnak. Ha az a három pont nincs meg, a másik két meccsüket már tényleg csak a prémium miatt lesz érdemes lejátszaniuk.


Szövetségi kapitány: Volker Finke (66)
A német edző pályafutása nagy részét (1991-2007) a Freiburg kispadján töltötte, de egy évet lehúzott Japánban is (Urawa Red Diamonds). A kameruni csapatnál 2013 májusa óta dolgozik.


Vb-selejtezők eredményei:

2014-es vb-selejtező: Líbia 1–0, 1–2, Togó 2–1, 0–2 (3-0), Kongói DK 1–0, 0–0.

Pótselejtező: Tunézia 4–1, 0–0


Csoportmeccsek:

Június 13., péntek: Mexikó (Natal, 18:00)

Június 19., csütörtök: Horvátország (Manaus, 00:00)

Június 23., hétfő: Brazília (Brazíliaváros, 22:00)


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább