Spanyolország címvédésre készül, Hollandia bosszúra

Spanyolország címvédésre készül, Hollandia bosszúra

, hb

B csoport

Az előző világbajnokság döntősei már a csoportkörben találkoznak, és feltehetően kéz a kézben gyalogolnak be a legjobb 16 közé. Beharangozó. 



SPANYOLORSZÁG

Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>


Nézzük a tényeket: A címvédő spanyol válogatott 2011 szeptembere óta vezeti a FIFA világranglistáját, és az azt megelőző három évben is csupán hét hónapra adta "kölcsön" az első helyét másoknak. A Furia Roja veretlenül nyerte meg a világbajnoki selejtezőcsoportját (hat győzelem, két döntetlen). Az ibériaiak a 2010-es diadaluk óta megvédték az Európa-bajnoki címüket - ugyancsak veretlenül. És végül: a csapat 16 világbajnokkal érkezett Brazíliába, a 23-as keret fennmaradó tagjai közül pedig Diego Costa az egyetlen olyan futballista, aki felnőtt vagy korosztályos szinten nem szerzett Európa-bajnoki címet az elmúlt három esztendőben. Hol itt a probléma? Pontosan Diego Costánál: a spanyol válogatott ugyanis olyan komoly csatárproblémákkal küzd, amit Vicente del Bosque házon beül már nem tudott megoldani, ezért előbb honosíttatta majd sérülten is magával vitte a vébére az Atlético brazil gólvágóját. Van tehát egy rossz hírünk: a spanyolok ezen a tornán is "hamis kilencesekkel" fogják ostromolni - vagy inkább körbeadogatni az ellenfél kapuját.


Prognózis: nyolcaddöntő 20%, negyeddöntő 30%, elődöntő 30%, döntő 20%.
A spanyolok már a legjobb 16 között összefuthatnak a brazilokkal, ha nem nyerik meg a csoportjukat, márpedig a bosszúra szomjazó hollandok mellett ez nem lesz egyszerű. Egy brazil-spanyol kimenetele pedig megjósolhatatlan. Ugyanakkor, elképzelhető, hogy Xaviék megint végigverik a mezőnyt. Emlékezzünk csak: négy éve az elődöntőben mindenki a németeket tartotta esélyesnek, a spanyolok azonban lefocizták Öziléket a pályáról.


Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque (63)
A madridi legenda 2008 óta irányítja a spanyol csapatot, és azóta világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert az együttessel. Irányítása alatt a Furia Roja összesen 87 mérkőzést játszott le, ebből 71-et megnyert, és csak nyolcat veszített el. A vébé után Del Bosque állítólag visszavonul az edzősködéstől.


Vb-selejtezők eredményei:

Franciaország 1–1, 1–0, Finnország 1–1, 2–0, Grúzia 2–0, 1–0, Fehéroroszország 2–1, 4–0


Csoportmeccsek:

Június 13., péntek: Hollandia (Salvador, 21:00)

Június 18., szerda: Chile (Rio de Janeiro, 21:00)

Június 23., hétfő: Ausztrália (Curitiba, 18:00)



HOLLANDIA


Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>


Azt, hogy a holland válogatott erős, a selejtezők során mi, magyarok a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, de itt és most nem kezdünk el nyolcegyezni. Inkább méltatjuk a hollandokat, akik az észtek elleni apró botlástól eltekintve (2-2) szinte tökéletes selejtezősorozatot produkáltak, és Európából elsőként kvalifikálták magukat a világbajnokságra. Mindezt pedig egy megfiatalított, felgyorsított, a 2010-es vb-ezüstérmes válogatottnál jóval kevesebb mészárost foglalkoztató kerettel tették. Sneijder, Robben, Van Persie és Huntelaar neve most is garancia a jó szereplésre, és persze ne feledkezzünk meg a válogatott szívéről, Dirk Kuijtről sem.


Prognózis: nyolcaddöntő 30%, negyeddöntő 50%, elődöntő 20%
A spanyol-holland meccs sok mindent eldönt. Egy elődöntős szereplés viszont már szép eredmény lenne a holland újhullámtól.


Szövetségi kapitány: Louis Van Gaal (62)
Van Gaal edzői karrierje során három országban összesen hét bajnoki címet gyűjtött össze, 1994-ben pedig Bajnokok Ligáját nyert az Ajax együttesével. A holland válogatott kispadján ez a második etapja. Az előzőre bizonyára nem emlékszik szívesen: a 2002-es világbajnokságra nem sikerült kivezetnie az Oranjét. A vébé után a szövkap továbbáll, és a Manchester Unitedet trenírozza tovább.


Vb-selejtezők eredményei:
Románia 4–0, 4–1, Magyarország 8–1, 4–1, Törökország 2–0, 2–0, Észtország 3–0, 2–2, Andorra 3–0, 2–0


Csoportmeccsek:

Június 13., péntek: Spanyolország (Salvador, 21:00)

Június 18., szerda: Ausztrália (Porto Alegre, 18:00)

Június 23., hétfő: Chile (Sao Paulo, 18:00)



AUSZTRÁLIA


Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>


Az ausztrálok 2005-ben maguk kérték, hogy a FIFA sorolja át őket a gyengécske óceániai térségből az ázsiai kvalifikációs zónába, mert a fejlődésük érdekében a vb-selejtezőiket a Fidzsinél, Szamoánál és Vanuatunál komolyabb csapatok ellen szerették volna megvívni. Az ázsiai közeg viszont a vártnál kevésbé tette próbára az auszikat, akik 2010-ben és 2014-ben is sikeresen kvalifikálták magukat a vébére, igaz, legutóbb az Omán és Jordánia elleni vereségek miatt kicsit rezgett a léc. A felkészülés során azonban kiderült, hogy az óceániai óriás még nem áll készen a vb-szereplésre: barátságos találkozón Cahillék Franciaországtól és Brazíliától is kaptak egy hatost, Holger Osieck szövetségi kapitány pedig kezdhette szétküldeni az önéletrajzát.


Prognózis: csoportkör
Valódi csoda kellene ahhoz, hogy az ausztrálok a spanyolok vagy a hollandok kárára továbblépjenek a csoportkörből. A régi, Schwarzer-, Viduka-, Kewell-, Bresciano-féle galerinek még lett volna némi esélye megszorongatni a nagymenőket, de a jelenlegi keret számára ez lehetetlen küldetés.


Szövetségi kapitány: Ange Postecoglou (48)
Holger Osieck menesztése után a szövetség az A-League történetének legsikeresebb trénerét (hat hazai és egy nemzetközi trófea), Ange Postecoglout nevezte ki a válogatott élére. A 48 éves edző korábban az U20-asok élén hét évet húzott le.


Vb-selejtezők eredményei:

Omán 3–0, 0–1, Szaúd-Arábia 4–2, 3–1, Thaiföld 2–1, 1–0, Japán 1–1, 1–1, Jordánia 4–0, 1–2, Omán 2–2, 0–0, Irak 1–0, 2–1


Csoportmeccsek:

Június 14., szombat: Chile (Cuiabá, 00:00)

Június 18., szerda: Hollandia (Porto Alegre, 18:00)

Június 23., hétfő: Spanyolország (Curitiba, 18:00)



CHILE


Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>


Négy évvel ezelőtt a chilei válogatott a legjobb 16-ig menetelt a dél-afrikai vébén, méghozzá látványos, közönségszórakoztató játékkal. A csapatot akkor még a videó-mániás Marcelo Bielsa irányította, aki a mindent elsöprő támadójáték híve volt, és ezt a mentalitást az egész chilei futballközegre átörökítette. Chile a selejtezők során összesen 29 gólt szerzett (ennél csak az argentinok lőttek többet), és 25-öt kapott (minden más csapatnál többet), ráadásul a gárda a 16 meccses kampány alatt csak egy döntetlent játszott. Jól jellemzi a chileiek fanatizmusát az a tény is, hogy a Kolumbia és Argentína elleni hazai vereségek után a szövetség rögtön megvált Claudio Borghi szövetségi kapitánytól, és Jorge Sampaolit ültette az argentin helyére. Szimpatikus futballfelfogás, tehetséges játékosokból álló keret, outsider életérzés - nagyjából ez a chilei válogatott.


Prognózis: csoportkör 70%, nyolcaddöntő 20%, negyeddöntő 10 %
A chileieknek nem volt szerencséjük a sorsolással. Bármely másik csoportból simán továbbjuthattak volna, ebből valószínűleg nem fognak. Ha mégis sikerülne nekik, a nehezén már túl lesznek.


Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli (54)
Az argentin mester Marcelo Bielsa nagy híve, de ő még elődjénél is jobban rajong a támadójátékért. Korábban perui, ecuadori és chilei klubcsapatoknál dolgozott, az Universidad együttesével három chilei bajnoki címet, és egy Copa Sudamericanát nyert. 


Vb-selejtezők eredményei:
Argentína 1–2, 1–4, Kolumbia 1–3, 3–3, Ecuador 2–1, 1–3, Uruguay 2–0, 0–4, Venezuela 3–0, 2–0, Peru 4–2, 0–1, Bolívia 3–1, 2–0, Paraguay 2–0, 2–1


Csoportmeccsek:

Június 14., szombat: Ausztrália (Cuiabá, 00:00)

Június 18., szerda: Spanyolország (Rio de Janeiro, 21:00)

Június 23., hétfő: Hollandia (Sao Paulo, 18:00)


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább