Halálcsoport, három világbajnokkal

Halálcsoport, három világbajnokkal

, ktn

D csoport

Jó erőkkel és előjelekkel érkezik a tornára Anglia, Olaszország és Uruguay is. Ez a három válogatott összesen 7 világbajnoki címet szerzett a 19-ből... És a D-ben ott lesz még Costa Rica is. Beharangozó.



URUGUAY

Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>

Uruguayban szeretik bonyolítani a dolgokat. A válogatott sorozatban negyedik alkalommal játszott pótselejtezőt a világbajnoki részvételért (2002: Ausztrália, győzelem; 2006: Ausztrália, vereség; 2010: Costa Rica, győzelem; 2014: Jordánia, győzelem). Hiába lett negyedik a csapat a 2010-es vébén, majd hiába nyerte meg egy évvel később a Copa Américát, a selejtezőkön nem megy Uruguaynak. A világbajnokság már más, ráadásul az uruguayiaknál senki sem tudja jobban, hogyan kell vébét nyerni Brazíliában. (Lásd: 1950.) Az önbizalmukat az is növelheti, hogy legnagyobb sztárjuk, Luis Suárez - Cristiano Ronaldóval holtversenyben - elnyerte az európai aranycipőt, miután 31 gólt lőtt a Liverpool színeiben. Idén Suárez nem harapott, csak tündökölt. De rajta kívül is hemzsegnek a csapatban a sztárok: a legújabb például Diego Godín, az Atlético Madrid az ő Barcelona elleni fejesgóljának köszönhette a bajnoki címet. A játékosok többsége ráadásul jó korban van, 25 és 30 között. Plusz a dél-amerikai klíma. Esetleg a bírók.


Prognózis: csoportkör 50%, nyolcaddöntő 30%, negyeddöntő 20%
Csak a sorsolás ne így alakult volna! A csoportban ott van Anglia és Olaszország, a legjobb tizenhat között pedig jöhetnek a kőkemény kolumbiaiak is. Ha az uruk addig eljutnak, alighanem bele is rokkannak.


Szövetségi kapitány: Oscar Tabarez (67)
Ez a harmadik vébéje edzőként, a 2010-es világbajnokságon bejutott Uruguay-jal a legjobb négy közé, 2011-ben pedig megnyerte a Copa Americát. Che Guevara híve, korábban tanárként dolgozott.


Vb-selejtezők eredményei:

2014-es vb-selejtező: Argentína 3–2, 0–3 Chile 4–0, 0–2, Ecuador 1–1, 0–1, Kolumbia 2–0, 0–4, Venezuela 1–1, 1–0, Peru 4–2, 2–1, Bolívia 4–2, 1–4, Paraguay 1–1, 1–1

Pótselejtező: Jordánia 0-0, 5-0


Csoportmeccsek:

Június 14., szombat: Costa Rica (Fortaleza, 21:00)

Június 19., csütörtök: Anglia (Sao Paulo, 21:00)

Június 24., kedd: Olaszország (Natal, 18:00)



COSTA RICA


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Costa Rica mindig a vébék üde színfoltja volt, 1990-ben továbbjutott a csoportkörből, és később is színvonalas meccseket játszott. A brazíliai világbajnokságra a mexikóiak bénázása miatt egyenes ágon sikerült kijutniuk, no pótselejtező, no para! Odahaza legyőzték Mexikót és az Egyesült Államok csapatát is, vagyis mocorog bennük valami. Érdekesség, hogy a sokpasszos focit játszó csapat legtöbb idegenlégiósa Észak-Európában futballozik, a keret tagjai közül öten szerepelnek Norvégiában, Svédországban és Dániában. Legjobb futballistájuk Bryan Ruiz, a PSV erőcsatára (a válogatottban 12 gólnál jár). Szomorú hír, hogy a 48 gólos Álvaro Saborio május végén eltörte a lábujját, így nem lehet ott a tornán.


Prognózis: csoportkör 95%, nyolcaddöntő 5%
"Belehúztak" a sorsolásba, Anglia, Olaszország és Uruguay ellen vajmi kevés esélyük van a továbbjutásra. Mégis kulcsszerepük lehet: ha valakitől pontot csórnak, azt magukkal ránthatják a mélybe.


Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto (61)
A kolumbiai Pintónak nincs játékosmúltja, futballtudása csupán "akadémiai", viszont edzőként négy dél-amerikai országban nyert bajnokságot (Peru, Venezuela, Costa Rica, Kolumbia).


Vb-selejtezők eredményei:

Mexikó 0–2, 0–1, Salvador 2–2, 1–0, Guyana 7–0, 4–0, USA 3–1, 0–1, Honduras 1–0, 0–1, Mexikó 2–1, 0–0, Panama 2–0, 2–2, Jamaica 2–0, 1–1


Csoportmeccsek:

Június 14., szombat: Uruguay (Fortaleza, 21:00)

Június 20., péntek: Olaszország (Recife, 18:00)

Június 24., kedd: Anglia (Belo Horizonte, 18:00)



ANGLIA


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Masszív angol válogatott kezd kialakulni Roy Hodgson irányítása alatt, az azonban figyelmeztető jel, hogy az angolok idegenben sem Montenegrót, sem Lengyelországot, sem Ukrajnát nem tudták legyőzni. Márpedig Manaus is "idegenben" van, nem a Wembley, hanem a dzsungel, az ellenfelek pedig erősebbek lesznek. Pozitívum az is, hogy tehetséges fiatal futballisták kopogtatnak a válogatott ajtaján (Barkley, Wilshere, Sturridge) - másrészt viszont kérdéses, hogy Gerrard, Lampard és Rooney tartalékolt-e valamit a fárasztó szezon után. A védelmet sem érezzük kellően stabilnak (bár a kiöregedett Ferdinandot és Terryt nem hiányoljuk). Végre van viszont egy rátermett kapusa Angliának (Joe Hart). Wayne Rooney szerint ez a legjobb angol válogatott, amelyben valaha játszott, csakhogy az angolokkal sosem az volt a baj, hogy gyenge csapattal érkeztek volna a nagy tornákra. Hanem inkább az, hogy mintha csak bambultak volna a fontos meccseken, technikailag és taktikailag gyengébbnek bizonyultak az elit tagjainál. A D csoportban pedig ott találjuk az elit tagjainak két képviselőjét, Olaszországot és Uruguayt is...


Prognózis: csoportkör 30%, nyolcaddöntő, 30%, negyeddöntő 30%, elődöntő 10%
Csomagolnak a csoportkör végén? A legjobb tizenhat között kiüti őket Kolumbia? Elbukják a brazilokkal szembeni negyeddöntőt? (Természetesen tizenegyesekkel.) Bármelyik előfordulhat Angliával ezen a vébén.


Szövetségi kapitány: Roy Hodgson (66)
Edzőként svéd (Halmstad, Malmö) és dán bajnok (Köbenhavn), volt svájci és finn szövetségi kapitány is. Főleg kiscsapatokkal ért el sikereket (Fulham, West Brom), a Liverpoolnál viszont megbukott.

Vb-selejtezők eredményei:

Ukrajna 1–1, 0–0, Montenegró 4–1, 1–1, Lengyelország 2–0, 1–1, Moldova 4–0, 5–0, San Marino 5–0, 8–0


Csoportmeccsek:

Június 15., vasárnap: Olaszország (Manaus, 00:00)

Június 19., csütörtök: Uruguay (Sao Paulo, 21:00)

Június 24., kedd: Costa Rica (Belo Horizonte, 18:00)



OLASZORSZÁG


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Bár az olasz foci tartósan leszállóágba került, a 2010-es vébé-bukta óta új típusú olasz válogatottal ismerkedtünk meg. Cesare Prandelli csapatából hiányoznak a nagy sztárok (leszámítva a mennyei Pirlót), és az Azzurrik már nemcsak az ellenfél játékát akarjak megölni, hanem vannak ötleteik. Támadnak. S bár nem tartoznak a nagy favoritok közé, 2012-ben meggyőző játékkal jutottak be Horvátország, Anglia és Németország testén keresztül az Eb-döntőbe, majd a Konföderációs kupán is bronzérmet szereztek. A felkészülési meccsek eredményei az olaszok esetén sosem mérvadók, számukra a vébé tényleg az Anglia elleni csoportmeccsel kezdődik majd. Aggodalomra ad okot, hogy Mario Balotelli ideges tavaszi szezonnal a háta mögött utazik Dél-Amerikába, és az is sokakat meglepett, hogy Prandelli Giuseppe Rossit kihagyta a világbajnokságra utazó keretből - amelybe ugyanakkor bekerült Antonio Cassano. A védelem a Juventus tagjaiból áll (Barzagli, Bonucci, Chiellini), a kapuban Buffon. Titkos sztárjelöltünk Alessio Cerci, a Torino szélsője, az olasz Robben (csak nem olyan önző). A torna egyik nagy hiányzója is olasz: Riccardo Montolivo az Írország elleni mérkőzésen sípcsonttörést szenvedett, Alberto Aquilani vagy Marco Verratti ugorhat be a helyére.


Prognózis: csoportkör 25%, nyolcaddöntő 20%, negyeddöntő 35%, elődöntő 15%, döntő 5%
Megeshet, hogy az olaszok egymást követő két vébén sem jutnak be a kieséses szakaszba. Ha azonban a csoportköri thrillert túlélik, a nyolcaddöntőt rutinból lehozzák. A többi már bónusz.


Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli (56)
Két éve Eb-döntőbe jutott a Squadra Azzurrával. Felkészült és innovatív edző, aki népszerű a szurkolók körében is, és pszichológusnak sem utolsó (még Balotelliből is focistát faragott).


Vb-selejtezők eredményei:

Dánia 3–1, 2–2, Csehország 2–1, 0–0, Bulgária 1–0, 2–2, Örményország 2–2, 3–1, Málta 2–0, 2–0


Csoportmeccsek:

Június 15., vasárnap: Anglia (Manaus, 00:00)

Június 20., péntek: Costa Rica (Recife, 18:00)

Június 24., kedd: Uruguay (Natal, 18:00)


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább