Milyen kedve lesz Messinek?

Milyen kedve lesz Messinek?

, ktn

F csoport

Argentína a csoport szuperfavoritja, a bosnyákok pedig nagy esélyt kaptak, hogy az első vébéjükön mindjárt bejussanak a legjobb tizenhat közé. Beharangozó.



ARGENTÍNA

Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>

Az argentinok Maradona óta várják az újabb vébé-aranyat. Hiába: nemhogy az arany nem jön, 1990 óta a legjobb négy közé sem jutottak el. Mindig közbejött valami: Maradona doppingügye (1994), Bergkamp legendás gólja (1998), hirtelen halál a halálcsoportban (2002), Pekerman defenzív taktikája (2006) és megint Maradona, edzőként (2010). A világoskék-csíkos mezesek most is a torna nagy favoritjai. És nagy öregjei is egyben: Argentína érkezett a legidősebb átlagéletkorú kerettel a világbajnokságra, a legfiatalabb játékos 24 éves (Marcos Rojo - Sporting), a középpályán és a csatársorban pedig egyáltalán nincs 26 év alatti labdarúgó. És nincs Carlos Tévez sem, az ő kihagyása miatt állítólag még tüntettek is Buenos Airesben. Ott lesz viszont Lionel Messi, aki tavasszal sokszor önmaga árnyéka volt, fásultan futballozott (2014 januárja óta eközben is szerzett 20 bajnoki gólt...). Nagy kérdés, hogy Messi kedvetlensége csak a barcelonai hangulat eredménye, vagy a csatár tényleg mélypontra került. Sok múlik ezen, majdhogynem minden.


Prognózis: nyolcaddöntő 20%, negyeddöntő 40%, elődöntő 20%, döntő 20%


Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella (59)
Közel húsz éven át Passarella segítője volt. Azóta az Estudiantesszel megnyerte a bajnokságot és a Libertadores Kupát is. A 70-es évek végén a Sheffield Unitedben futballozott.


Vb-selejtezők eredményei:

Kolumbia 0–0, 2–1, Chile 4–1, 2–1, Ecuador 4–0, 1–1, Uruguay 3–0, 2–3, Venezuela 3–0, 0–1, Peru 3–1, 1–1, Bolívia 1–1, 1–1, Paraguay 3–1, 5–2


Csoportmeccsek: 

Június 16., hétfő: Bosznia-Hercegovina (Rio de Janeiro, 00:00)

Június 21., szombat: Irán (Belo Horizonte, 18:00)

Június 25., szerda: Nigéria (Porto Alegre, 18:00)



BOSZNIA-HERCEGOVINA


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


A bosnyákok megunhatták Portugáliát - egymás után két nagy tornáról maradtak le azért, mert a pótselejtezőn megkapták Cristiano Ronaldóékat. A két csapat utolsó play offját a portugálok 6-2-re nyerték, a bosnyákok pedig ezután semmit sem bíztak a véletlenre, és egyenes ágon jutottak ki a világbajnokságra, megelőzve Görögországot, Szlovákiát és két balti államot (Lit & Let). A jugoszláv foci nagy rajongójaként idén tőlük várjuk a nagy dobást, a bosnyákok kerete tele van kreatív, gyors futballistákkal. Miralem Pjanic (Roma) csodálatos idényt futott, Edin Dzeko (ManCity) és Vedad Ibisevic (Stuttgart) is megbízhatóan termelte a gólokat, miközben feltűntek olyan bosnyák focisták is az európai színtéren, mint Sead Kolasinac (Schalke) és Senad Lulic (Lazio), nem beszélve a két veterán középpályásról (Zvjezdan Misimovic, Sejad Salihovic). Van itt potenciál, kérem! Csakhogy a csapat nagy tornákon rutintalan, és könnyen saját maga áldozatául is eshet. Lásd: "balkáni mentalitás".


Prognózis: csoportkör 30%, nyolcaddöntő 50%, negyeddöntő 20%
A bosnyákok Argentína ellen játsszák történetük első vb-mérkőzését - a Maracanában... Ha ezt el is veszítik, utána javítanak, és várhatóan bejutnak a legjobb tizenhat közé. Talán tovább is.


Szövetségi kapitány: Safet Susic (59)
A France Football szavazásán őt választották a PSG történetének legjobb légiósává, hazájában pedig minden idők legjobb bosnyák labdarúgójává. 2009 óta irányítja a bosnyák válogatottat.


Vb-selejtezők eredményei:

Görögország 3–1, 0–0, Szlovákia 0–1, 2–1, Litvánia 3–0, 1–0, Lettország 4–1, 5–0, Liechtenstein 4–1, 8–1


Csoportmeccsek: 

Június 16., hétfő: Argentína (Rio de Janeiro, 00:00)

Június 22., vasárnap: Nigéria (Cuiabá, 00:00)

Június 25., szerda: Irán (Salvador, 18:00)



IRÁN


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Az iráni válogatott utoljára 2006-ban járt a világbajnokságon, de mély nyomot nem hagyott senkiben, hacsak valaki nem emlékszik az Angola elleni 1-1-re. (Az USA elleni 2-1 1998-ból - az más!) A nyolc évvel ezelőtti csapatból négyen maradtak: Amir Hossein Sadeghi, Javad Nekounam, Andranik Teymourian, Masoud Shojaei) - olyan kvalitású játékosai most azonban nincsenek Iránnak, mint Ali Daei vagy Mehdi Mahdavikia. A csapat igazi sötét ló, valós erejéről legfeljebb az őket szétvideózó szövetségi kapitányok (Sabella vagy Safet Susic) tudnának beszámolni, kérdezzék őket. A futballtörténelmi tapasztalataink és egy májusi felkészülési mérkőzés eredménye (Irán-Angola 1-1, megint) alapján csendes-bús vébének néznek elébe.


Prognózis: csoportkör 90%, nyolcaddöntő 10%
Megismétlődik a 2006-os leosztás: az afrikai ellenféllel (akkor Angola, most Nigéria) szemben egy pontra talán megint jók lesznek, amerikai (akkor Mexikó, most Argentína) és európai (akkor Portugália, most Bosznia) riválisuktól újra vereséget szenvednek.


Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz (61)
A Dél-afrikai Köztársaság (2002) és Portugália (2010) után Irán a harmadik ország, amelynek válogatottját Sir Alex Ferguson egykori manchesteri segítője kijuttatta a vébére.


Vb-selejtezők eredményei:

Maldív-szigetek 4–0, 1–0, Katar 2–2, 1–1, Bahrein 6–0, 1–1, Indonézia 3–0, 4–1, Üzbegisztán 0–1, 1–0, Katar 0–0, 1–0, Libanon 4–0, 0–1, Dél–Korea 1–0, 1–0


Csoportmeccsek:

Június 16., hétfő: Nigéria (Curitiba, 21:00)

Június 21., szombat: Argentína (Belo Horizonte, 18:00)

Június 25., szerda: Bosznia-Hercegovina (Salvador, 18:00)



NIGÉRIA


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Az előző világbajnokságon csalódást okoztak a nigériaiak, akik Dél-Afrikában nem tudtak élni az afrikai csapatok helyzeti előnyével, s csupán 1 pontot kapartak össze. Azóta Stephen Keshi összekalapálta őket, 2013-ban meg is nyerték az Afrikai Nemzetek Kupáját. Fiatal, ambíciózus csapattal érkeznek Brazíliába, a rutinosnak mondható Vincent Enyeama (Lille), John Obi Mikel (Chelsea) és Peter Odemwingie (Stoke) mellett csupa tehetséges ifjonc mutatkozhat be a vébén: Victor Mosest (Liverpool), Ogenyi Onazit (Lazio) és Ahmed Musát (CSZKA Moszkva) azért láttuk már futballozni. A nagy kérdés csak az, hogy a nigériaiak futballozni akarnak-e a vébén vagy valami mással lesznek elfoglalva. A Skócia-Nigéria felkészülési mérkőzés (2-2) nevetséges góljait látva alaposan bemozdult a bunda-inga. És megrendült a mi bizalmunk is.


Prognózis: csoportkör 60%, nyolcaddöntő 40%
Ha Ejide kapus nem dobja be a saját kapujába a labdát, akkor nyert ügyük lehet. Ami azt jelenti: nyolcaddöntő, esetleg.


Szövetségi kapitány: Stephen Keshi (52)
Nigéria húsz évvel ezelőtt játszotta első meccsét a vébéken, akkor Keshi volt a csapatkapitány. Edzőként 2011 óta vezeti a válogatottat, amellyel tavaly (18 év után) megnyerte az Afrika Kupát.

Vb-selejtezők eredményei:

2014-es vb-selejtező: Malawi 2–0, 1–1, Kenya 1–1, 1–0, Namíbia 1–0, 1–1

Pótselejtező: Etiópia 2–1, 2–0


Csoportmeccsek:

Június 16., hétfő: Irán (Curitiba, 21:00)

Június 22., vasárnap: Bosznia-Hercegovina (Cuiabá, 00:00)

Június 25., szerda: Argentína (Porto Alegre, 18:00)


(ktn)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább