Amikor az orosz medve találkozik a belga dinamittal…

Amikor az orosz medve találkozik a belga dinamittal…

, focitipp.hu

H csoport

Sokat várunk Belgiumtól, de az oroszokon is segíthet, hogy az edzőjüket Fabio Capellónak hívják. Tényleg Európa dominál majd a H csoportban? Beharangozó.



BELGIUM

Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>

Belgium a világbajnokság titkos favoritja - ahogy közeledünk a tornához, ez a tény egyre nyilvánvalóbb. A belga csapat hemzseg a fiatal klasszisoktól, szinte a csapat összes tagját felsorolhatnánk. Az elmúlt években megismert kiváló futballisták (Alderwereild, Vermaelen, Fellaini, Hazard, Dembélé, Lukaku, Mirallas, Mertens) mellé bónusznak bekerült a keretbe a 19 éves Adnan Januzaj, a Manchester UTD üdvöskéje (akit tavasszal kábé öt ország futballszövetsége próbált magához édesgetni). Kapusfronton is irigylésre méltó Wilmots kapitány helyzete. Kit válasszon? A liverpoolban remeklő Mignolet-t vagy az Atlético Madriddal bajnoki címet szerző Courtois-t? Kellemes gondok. Ráadásul nemcsak jó játékosok vannak, hanem kiváló eredmények is. A belgák a selejtezők nyerni tudtak Zágrábban, Belgrádban és Glasgowban is, a vébé-felkészülés során pedig szinte ujjgyakorlat volt számukra Svédország legyőzése (ugyancsak idegenben).


Prognózis: csoportkör 10%, nyolcaddöntő 60%, negyeddöntő 20%, elődöntő 10%
Klassz a csapat, csak egy a baj: a legjobb tizenhat között jönnek a németek. Vagy a portugálok. Vagy Gháha. És az már nem lesz sétagalopp.


Szövetségi kapitány: Marc Wilmots (45)
Minden idők egyik legjobb belga futballistája 70-szer szerepelt a válogatottban, s játékosként UEFA-kupát nyert a Schalkéval. Szövetségi kapitányként 2018-ig szól a szerződése.


Vb-selejtezők eredményei:

Horvátország 1–1, 2–1, Szerbia 2–1, 3–0, Skócia 2–0, 2–0, Wales 1–1, 2–0, Macedónia 1–0, 2–0


Csoportmeccsek:

Június 17., kedd: Algéria (Belo Horizonte, 18:00)

Június 22., vasárnap: Oroszország (Rio de Janeiro, 18:00)

Június 26., csütörtök: Dél-Korea (Sao Paulo, 22:00)



ALGÉRIA


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Algéria is ott lesz a vébén. Mondjuk úgy, az észak-afrikai csapatnak szerencsés volt a selejtezősorsolása. A csoportkörben Mali, Benin és Ruanda csapatát utasította maga mögé, a pótselejtezőn pedig Burkina Faso együttesét - idegenben szerzett több góljának köszönhetően. Nem túl veretes névsor... Ez azonban nem jelenti azt, hogy Algériát egy kézlegyintéssel elintézhetjük. A válogatott mezőnyjátékosai menő európai klubokban légióskodnak. Miheztartás végett: Faouzi Ghoulam a Napoli tavaszi idényének egyik legjobbja volt, de ugyanez elmondható Sofiane Feghouliról (Valencia) vagy El Arbi Hillel Soudaniról (Dinamo Zagreb), aki idén a horvát bajnokság góllövőlistájának harmadik helyén végzett. Az Algéria elleni mérkőzések minden ellenfél számára verítéket és könnyeket ígérnek. És talán vért is: az algériai csapatot afrikai könnyedség helyett kőkemény harcmodor jellemzi.


Prognózis: csoportkör 85%, nyolcaddöntő 15%
Algériát 1982-ben a szégyenteljes gijóni Ausztria-NSZK mérkőzés szereplői kigolyózták a vébé középdöntőjéből. Most nem lesz szükség trükkökre, Algéria várhatóan trükkök nélkül is búcsúzik a csoportkör végén.


Szövetségi kapitány: Vahid Halihodzic (61)
A bosnyák Halihodzic játékosként kétszeres francia gólkirály volt (Nantes: 1983, 1985). Edzőként két sikere van: a Raja Casablancával afrikai BL-t nyert 1997-ben, a PSG-vel pedig francia kupát 2004-ben.


Vb-selejtezők eredményei: 

2014-es vb-selejtezők: Mali 1–0, 1–2, Benin 3–1, 3–1, Ruanda 4–0, 1–0

Pótselejtező: Burkina Faso 1–0, 2–3


Csoportmeccsek:

Június 17., kedd: Belgium (Belo Horizonte, 18:00)

Június 22., vasárnap: Dél-Korea (Porto Alegre, 21:00)

Június 26., csütörtök: Oroszország (Curitiba, 22:00)



OROSZORSZÁG


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Az önálló orosz válogatottnak mindössze ez lesz a harmadik világbajnoki szereplése, és a korábbi két alkalom után sem tartottak díszfelvonulást a Vörös téren: 1994-ben a 18., 2002-ben pedig a 22. helyen végzett a válogatott. Azóta az orosz futballba ömlik a pénz, a klubcsapatokban egyre több a nívós idegenlégiós, és a válogatott is fejlődött valamelyest. A 2018-as, hazai rendezésű torna előtt kellene végre mutatniuk valamit az oroszoknak. A keret valamennyi tagja Oroszországban játszik, a legtöbben Dzsudzsák Balázs csapattársai, hatan futballoznak a Dinamo Moszkvában. Igazán nagy sztárok nincsenek a csapatban, Pogrebnyakot, Pavljucsenkót vagy Arsavint ne keressük, de Fabio Capellótól már megszokhattuk, hogy mindennél fontosabbnak tartja a csapategységet. Sztárjelöltünk a fiatal Dzagojev (már az Eb-n is príma volt) és a dinamós Kokorin. Továbbá ott lesz a főmálé: Alekszandr Kerzsakov. Aki a 2012-es Európa-bajnokságon mindent kihagyott, amit csak lehetett.


Prognózis: csoportkör 40%, nyolcaddöntő 50%, negyeddöntő 10%
Algéria és Dél-Korea ellen szükség lesz majd a legendás orosz fizikumra. De ha túl is élik a trópusokat, a nyolcaddöntőre már nem marad erejük.


Szövetségi kapitány: Fabio Capello (68)
A tapasztalt olasz tréner 1994-ben BL-t nyert az AC Milannal. Többszörös olasz és spanyol bajnok (Milan, Roma, Real Madrid), az angol válogatott szövetségi kapitányaként azonban megbukott.


Vb-selejtezők eredményei:

Portugália 1–0, 0–1, Izrael 3–1, 4–0, Azerbajdzsán 1–0, 1–1, Észak-Írország 2–0, 0–1, Luxemburg 4–1, 4–0


Csoportmeccsek:

Június 18., szerda: Dél-Korea (Cuiabá, 00:00)

Június 22., vasárnap: Belgium (Rio de Janeiro, 18:00)

Június 26., csütörtök: Algéria (Curitiba, 22:00)



DÉL-KOREA


Játékoskeret >>>

Rövid vb-történet, videókkal >>>


Annyiszor leírtuk már Dél-Koreát, de valahogy mindig visszaügyeskedték magukat a futballtérképre. A 2010-es világbajnokságon továbbjutottak a csoportkörből, és a nyolcaddöntőben is csak egy nagyon szoros meccsen maradtak alul a későbbi negyedik Uruguay-jal szemben. (A 2002-es torna sztoriját ismerjük.) Ráadásul most legalább olyan erős a keretük, mint négy évvel ezelőtt: egy kezdőcsapatnyi (öt-öt) futballista az angol és a német bajnokságban edződik, erre pedig lehet építeni Brazíliában. A legtöbbet a 21 esztendős Szon Hjung-Mintől várjuk, aki a Leverkusenben kiváló szezont futott - ő lehet az új Pak Zsi-Szung.


Prognózis: csoportkör 65%, nyolcaddöntő 35%
A belgák ellen kevés, Algéria ellen elég lehet a katonás tempó, minden az oroszok ellen dől el. Az oroszok javára, ez a tippünk.


Szövetségi kapitány: Hong Mjung-Bo (45)
Játékosként négy vébén szerepelt, akkoriban Pelé a világ 125 legjobb élő futballistája közé választotta őt. Edzőként bronzérmet nyert Dél-Koreával a londoni olimpián.

Vb-selejtezők eredményei:

Libanon 6–0, 1–2, Kuvait 2–0, 1–1, Arab Emírségek 2–1, 2–0, Irán 0–1, 0–1, Üzbegisztán 1–0, 2–2, Katar 2–1, 4–1, Libanon 3–0, 1–1


Csoportmeccsek:

Június 18., szerda: Oroszország (Cuiabá, 00:00)

Június 22., vasárnap: Algéria (Porto Alegre, 21:00)

Június 26., csütörtök: Belgium (Sao Paulo, 22:00)


(knt)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább