Leosztott szerepek

Leosztott szerepek

, hb

E csoport

A franciák továbbjutása nem forog veszélyben, és ha a svájciak jól bekkelnek, nekik sem kell aggódniuk. A meglepetést Ecuador okozhatja. Beharangozó.



FRANCIAORSZÁG

Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>

A gallok a 2010-es világbajnokságon gyalázatosan szerepeltek: mindössze egy ponttal távoztak Dél-Afrikából, ráadásul a játékosok egy része a torna idején fellázadt a szövetségi kapitány, Raymond Domenech ellen, ami később (a Blanc-érában) eltiltások sokaságát vonta maga után. A káoszból a jelenlegi tréner, Didier Deschamps vezette ki a csapatot. A '98-as vébéhős amellett, hogy rehabilitálta a meghurcolt sztárokat, ügyesen építette be az együttesbe a tehetséges fiatalokat is. Az eredmények pedig jöttek: a selejtezőkön a francia együttes csak a spanyoloktól kapott ki, ez viszont éppen elég volt ahhoz, hogy a gárdának egy kört futnia kelljen a pótselejtezőkön is. Ukrajnát Benzemáék csak kínkeservesen takarították el az útból: 0-2 Kijevben, 3-0 Párizsban (emlékeznek még Huszjev öngóljára?). A francia csapatra mégis érdemes lesz odafigyelni a vébén, mert a keret kiváló elegye a rutinos sztároknak (Karim Benzema, Patrice Evra, Laurent Koscielny) és a fiatal tehetségeknek (Mamadou Sakho, Raphael Varane) és azt se feledjük, hogy Paul Pogba és Lucas Digne személyében két friss U20-as világbajnoka is van az együttesnek.


Prognózis: nyolcaddöntő 60%, negyeddöntő 30%, elődöntő 10%
A franciáknál ezúttal minden adott egy jó vb-szerepléshez. A csoportjukból tuti továbbjutnak, és jó esélyük van elcsípni a negyeddöntőt is. Csak Franck Ribéry lumbágója ne újult volna ki...


Szövetségi kapitány: Didier Deschamps (45)
Deschamps 1998-ban csapatkapitányként emelhette magasba a vb-trófeát, két évvel később pedig ugyanezt megtette az Eb-serleggel is. Edzőként a Monacóval ezüst, Marseille-jel aranyérmet nyert a francia bajnokságban, és van egy BL-ezüsje is 2004-ből (Monaco).


Vb-selejtezők eredményei:
2014-es vb-selejtező: Spanyolország 0-1, 1-1, Finnország 3-0, 1-0, Grúzia 3-1, 0-0, Fehéroroszország 3-1, 4-2
Pótselejtező: Ukrajna 3-0, 0-2


Csoportmeccsek:
Június 15., vasárnap: Honduras (Porto Alegre, 21:00)
Június 20., péntek: Svájc (Salvador, 21:00)
Június 25., szerda: Ecuador (Rio de Janeiro, 22:00)



ECUADOR


Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>


A dél-amerikai kiscsapat a harmadik világbajnokságára készül, szép csendben, az esélytelenek nyugalmával. Az ecuadoriaktól már az is szép teljesítmény volt, hogy egyenes ágon kvalifikálták magukat a vébére, ne feledjük: a sokkal jobb erőkből álló Uruguaynak ez csak pótselejtezőn sikerült, Paraguay pedig lemaradt a tornáról. A 2006-os vébén nyolcaddöntőt játszó ecuadori sikercsapatból mára csak négy játékos maradt hírmondónak: Luis Saritama, Jorge Guaga, az egykori PSV-kedvenc, Édison Méndez és a Manchester United csillaga, Antonio Valencia. Rajtuk kívül még a Vitesse szélsőjének, Renato Ibarrának, és a Dinamo Moszkva középpályásának, Christian Noboának a neve csenghet ismerősen az európai füleknek.


Prognózis: csoportkör 80 % nyolcaddöntő 20%
Ha Quitóban játszanák a meccseket, akkor Ecuador a csoport toronymagas esélyese lenne (a csapat egy kivételével az összes hazai meccsét megnyerte a selejtezők során). A vébét azonban az ecuadori fővárostól csaknem ötezer kilométerre rendezik, így marad a tisztes helytállás, és néhány gól, amit minden játékos a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt csapattársnak, Christian Beníteznek fog ajánlani.


Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda (57)
A kolumbiai tréner korábban volt már szövetségi kapitány a hazájában (2004-2006) és Hondurasban is, a 2010-es világbajnokságon még az utóbbi együttes kispadján ült.


Vb-selejtezők eredményei:
Argentína 1-1, 0-4, Chile 3-1, 1-2, Kolumbia 1-0, 0-1, Uruguay 1-0, 1-1, Venezuela 2-0, 1-1, Peru 2-0, 0-1, Bolívia 1-0, 1-1, Paraguay 4-1, 1-2


Csoportmeccsek:
Június 15., vasárnap: Svájc (Brazíliaváros, 18:00)
Június 21., szombat: Honduras (Curitiba, 00:00)
Június 25., szerda: Franciaország (Rio de Janeiro, 22:00)



SVÁJC


Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>


A svájci válogatott furcsa képződmény. A csapatban évek óta hemzsegnek az olyan tehetséges játékosok, mint Tranquillo Barnetta, Gökhan Inler, Philippe Senderos vagy Xherdan Shaqiri, a társaságról az átlagos futballszurkolónak mégis csak az unalmas dolgok ugranak be. Svájci retesz, legkevesebb kapott gól, legkevesebb szerzett gól, 1-0, 0-0. Sokkal többet most sem várunk a vörösöktől, főleg annak tudatában, hogy az európai csoportgyőztesek közül (a hatcsapatos csoportokban) ők szerezték a legkevesebb gólt a kvalifikáció során (mi szóltunk!). A rossz hír, hogy ebben a csoportban egy biztonsági szereplés elég lehet a továbbjutáshoz.


Prognózis: csoportkör 30%, nyolcaddöntő 70%
Két 0-0 és egy 1-0 minden visz. Akár ez is lehetne a svájciak mottója. Négy éve Honduras-szal megvolt a gólnélküli remi, Ecuador ellen összejöhet a vékony győzelem, azaz minden a franciák ellen dől el. Legkésőbb a 16 között azonban véget ér a szenvedés. A svájciaké és a miénk egyaránt.


Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld (65)
A német szakember 1997-ben a Dortmunddal, 2001-ben pedig a Bayern Münchennel nyerte meg a Bajnokok Ligáját, és emellett még kilenc bajnoki címet gyűjtött be Németországban és Svájcban. Jelenlegi pozíciójában hat éve dolgozik.


Csoportmeccsek:
Június 15., vasárnap: Ecuador (Brazíliaváros, 18:00)
Június 20., péntek: Franciaország (Salvador, 21:00)
Június 25., szerda: Honduras (Manaus, 22:00)



HONDURAS


Játékoskeret >>>
Rövid vb-történet, videókkal >>>


Két vébé, nulla győzelem - ez a hondurasi válogatott vb-mérlege. A sors úgy hozta, hogy most lehet csiszolni a statisztikán: a selejtezőkön kiválóan játszó hondurasiak számára Ecuador legyőzése talán nem tűnik lehetetlennek. Az a csata különösen pikáns lesz, az ecuadoriak kispadján ugyanis most az a Reinaldo Rueda ül, akivel négy éve Honduras csupán egy pontot tudott összekaparni Dél-Afrikában, míg Hondurast az ecuadori ex-kapitány, Luis Fernando Suárez dirigálja. A kék-fehérek az elmúlt négy évben sokat fejlődtek, a felnőtt válogatottba beépültek a londoni olimpián bronzérmet szerző játékosok, sőt, egyesek húzóemberré váltak a selejtezőkön: Jerry Bengtson kilenc góljával a csapat legeredményesebb focistája volt a kvalifikáció során. Az eggyel korábbi generáció pedig mostanra ért be igazán. Emilio Izguirre (28, Celtic), Wilson Palacios (29, Stoke City) és Maynor Figueroa (31, Hull City) is a legjobb futballistakorban érkezett a vébére.


Prognózis: csoportkör: 90%, nyolcaddöntő 10%
A hondurasi csapat papíron a leggyengébb válogatott a kvartettben. Persze, csodák a franciák csoportjában mindig előfordulhatnak.


Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez (54)
Ismét egy kolumbiai tréner, kapitányi múlttal. Suárez 2006-ban Ecuadorral művelt kisebb csodát, mikor a nyolcaddöntőbe vezette a dél-amerikai együttest.


Vb-selejtezők eredményei:
Panama 0-2, 0-0, Kanada 8-1, 0-0, Kuba 1-0, 3-0, USA 2-1, 0-1, Costa Rica 1-0, 0-1, Mexikó 2-2, 2-1, Panama 2-2, 0-2, Jamaica 2-0, 2-2


Csoportmeccsek:
Június 15., vasárnap: Franciaország (Porto Alegre, 21:00)
Június 21., szombat: Ecuador (Curitiba, 00:00)
Június 25., szerda: Svájc (Manaus, 22:00)


(hb)



További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább