Miért bukott el a tiki-taka?

Miért bukott el a tiki-taka?

, focitipp.hu

Haldoklik-e a tiki-taka vagy már meghalt? S ha meghalt, miért halt meg, és feltámad-e még valaha? Elemzés.



A csoportkör első felvonásának legnagyobb meglepetése: Spanyolország-Hollandia 1-5. A spanyolok  azzal vigasztalják magukat, hogy a 2010-es dél-afrikai vébén is kikaptak az első meccsükön (Svájc 0-1), aztán mégis világbajnokok lettek. Valahol legbelül azonban ők is tudják, hogy most más a helyzet. Egészen más.

Égszakadás, földindulás
Az 1-5 azért is sokkoló eredmény, mert nem Görögország vagy Honduras, hanem a címvédő, a torna egyik nagy esélyesének tartott spanyol válogatott szenvedte el. Az a csapat, amely a legutóbbi három nagy világversenyen (Eb, vb, Eb) tíz mérkőzést játszott a kieséses szakaszban, s Casillas kapuját senkinek sem sikerült bevennie.

Egyetlen gólt sem kaptak...

Spanyolország mérkőzései az utóbbi három világverseny kieséses szakaszában
2008, Eb-negyeddöntő: Spanyolország-Olaszország 0-0
2008, Eb-elődöntő: Spanyolország-Oroszország 3-0
2008, Eb-döntő: Spanyolország-Németország 1-0
2010, vb-nyolcaddöntő: Spanyolország-Portugália 1-0
2010, vb-negyeddöntő: Spanyolország-Paraguay 1-0
2010, vb-elődöntő: Spanyolország-Németország 1-0
2010, vb-döntő: Spanyolország-Hollandia 1-0, h.u.
2012, Eb-negyeddöntő: Spanyolország-Franciaország 2-0
2012, Eb-elődöntő: Spanyolország-Portugália 0-0
2012, Eb-döntő: Spanyolország-Olaszország 4-0


A spanyolok veretlenül jutottak ki a brazíliai világbajnokságra, a selejtezők során mindössze három gólt kaptak. Most a hollandoktól ötöt. S örülhettek, hogy megúszták ennyivel. A második félidőre teljesen szétestek, pedig nem zöldfülűek: a pályára lépő játékosok átlagban 60-szor szerepeltek már a válogatottban.

Motivációs gondok
Talán éppen ez volt a hiba. Hiányzott a "friss vér". A 23 fős spanyol keretben 16 olyan játékost találunk, aki ott volt a legutóbbi vébén is. (A hollandoknál csak hetet.) Amikor a kerethirdetés után Vicente del Bosquét arról kérdezték, miért a veteránokban bízik, a szövetségi kapitány azzal védekezett: csapata gerincét nem veterán, hanem érett játékosok alkotják, akik a legjobb korban vannak.

Pedig néhányukból már hiányzik a tűz, Xavi és Iniesta például mindent megnyert, amit csak lehetett:

2008: Európa-bajnok
2009: BL-győztes
2010: világbajnok
2011: BL-győztes
2012: Európa-bajnok


"Úgy éreztem, ezek után már nem tudom mivel motiválni a játékosokat" - nyilatkozta egyszer Pep Guardiola arra a kérdésre, miért távozott a Barcelona kispadjáról. A Xavi-Iniesta páros (minden idők legjobb középpályás tandeme) kiégett mára. 2008-ban és 2010-ben szenzációsak voltak, csakhogy az évek telnek, s ahogy lelassult a Barcelona, éppúgy lelassult a spanyol válogatott is. Csak Vicente del Bosque nem érzékeli az évek múlását, s hét olyan futballistát állított a kezdőcsapatba, aki a 2010-es vébédöntőben is kezdett. Meg is lett az eredménye.

Kell a labda?
A tiki-taka fölött eljárt az idő. Most lett vége? Nem. Az ellenszert már korábban feltalálták. Lemondani a labdatartásról (a spanyolok a hollandok ellen is 57%-ban birtokolhatták a labdát, de nem mentek vele semmire), s ehelyett a megszerzett labda gyors és effektív megjátszására helyezni a hangsúlyt.

A tiki-taka legyőzői között voltak, akik teljesen átengedték a területet (Chelsea, Internazionale), a hollandok viszont azt csinálták, amit a Heynckes-féle Bayern München a tavalyi BL-elődöntőben (amikor a bajorok 7-0-s összesítéssel búcsúztatták a Barcát): dinamikus, agresszív középpályás-sorukkal leütközték a finomkodó ellenfelet.

A tiki-takának nincs vége, továbbra is alkalmazzák majd (a játékosság, a sok rövid passz, a cifrázás hozzátartozik a katalán futballidentitáshoz), de már nem ez a győztes taktika - tavaly például a Konföderációs Kupa döntőjében is csődöt mondott (Brazília-Spanyolország 3-0).

Barca vagy Atlético?
A 2013/14-es szezonban a barcelonai tiki-taka hatszor találkozott a gyors és fegyelmezett Atlético Madriddal, gólt alig tudott rúgni, és egyszer sem győzött (1-1, 0-0, 0-0, 1-1, 0-1, 1-1). Ennek ellenére a Hollandia ellen pályára lépő 14 játékos közül heten részesei voltak a Barcelona idei mélyrepülésének (Piqué, Jordi Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Fábregas, Pedro). Az Atlético Madridból viszont csak egyetlen futballistát (Diego Costát) láthattunk a pályán (neki köszönhető az egyetlen spanyol gól). Atléticós csapattársai közül Koke és Juanfran csak a cserepadon ült.

A spanyolok egyik legfőbb gondja a csatársor erőtlensége: Fernando Torres csak árnyéka egykori önmagának, David Villa pedig régen túl van a zeniten. Ki jöhetett volna helyettük? A Real Madrid támadószekciójának kulcsfigurái között nincs spanyol futballista. Roberto Soldado beleszürkült a Tottenhambe, Álvaro Negredo (ManCity) vagy Fernando Llorente (Juventus) mellőzése azonban érthetetlen.

Del Bosque konzervativizmusa a kapuskérdésben is megmutatkozik: Iker Casillas kiszorult ugyan a Real Madrid kezdőcsapatából, a válogatott kapujából azonban kirobbanthatatlan (155-ször szerepelt már a nemzeti csapatban!) - pedig ott van a fiatal David De Gea, aki ebben a szezonban a Manchester Utd legjobbja volt. (Halkan jegyezzük meg: a Casillas-ügy miatt José Mourinho közellenség lett Madridban, de az idő őt igazolta.)

Friss a narancs!
A hollandok még nem a világbajnoki cím esélyesei, de visszaszerezték a stílusukat. 2010-ben mindenki azzal vádolta őket, hogy a futball helyett labda- és ellenfélrúgásra szakosodtak. Éveken át a spanyolok fociztak "holland stílusban", annak idején ugyanis holland szakemberek importálták Spanyolországba a "totális futball" vívmányait - Johan Cruijff után a jelenlegi holland szövetségi kapitány, Louis van Gaal volt az, aki a Barcelona kispadjára ülve a holland futballfelfogás meghonosítására törekedett (Van Gaal idején debütált a katalánoknál Xavi, Iniesta, Valdés és Puyol is, s ő felügyelte Piqué és Fábregas fejlődését).

Van Gaal merészebb, mint Del Bosque, s olykor hajlandó mellőzni a hollandok sajátjának tekintett 4-3-3-as taktikai felállást (az Ajaxban ezt játszatják az U9-es korosztálytól kezdve), a spanyolok ellen például 5-3-2-t irányzott elő, amiből hamar 3-4-3 lett, a labdavesztések után pedig 7-3.

Mikor játszottak utoljára ilyen látványosan a hollandok? Talán az 1988-as Eb-n, Rinus Michels irányításával. Egyetlen meccs után azonban még korai lenne a vébé esélyeseinek nevezni őket, elég felidézni a 2008-as Európa-bajnokságot, amikor a csoportkörben lehengerlően fociztak (Olaszország 3-0, Franciaország 4-1), a folytatásban azonban kipukkadtak.

Epilógus
Hogy Spanyolország ma legyőzi-e Chilét, s továbbjut-e a csoportkörből, az marginális kérdés. Sokkal fontosabb, hogy az identitását (és dominanciáját) éppen elveszítő spanyol válogatott meghatározó tényező marad-e a futballvilágban. Per pillanat ugyanis úgy tűnik, egy nagy generáció ideje lejárt.

GJ

(A cikk az Új Szó keddi futballmellékletében, a Focitippben jelenet meg.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább