A pénzéhségről

A pénzéhségről

, ktn

Méltatlan pénzügyi viták övezték az afrikai csapatok szereplését."Nem akarunk extra bónuszt vagy pénzt kapni. Görögországért és a görög emberekért lépünk pályára. Csak annyit szeretnénk kérni Öntől, hogy támogassa egy sportközpont létrehozását, amely a nemzeti válogatott otthona lehet" - ez állt abban a közleményben, amelyet a világbajnokságon szereplő görög válogatott 23 játékosa írt alá. A szöveg címzettje Antonisz Szamarasz, Görögország miniszterelnöke.

Mindez csak azért érdekes, mert eddig úgy tűnt, hogy a brazíliai világbajnokság a legtöbb focista számára kizárólag a pénzről szólt. Sokak alatt főleg az afrikai csapatokat értjük, elsősorban a kameruni, a ghánai és a nigériai futballistákat.

Persze, nem példa nélküli, hogy egy világbajnokságon szereplő futballcsapat játékosai elsősorban magukra és a nekik járó prémiumra gondolnak. A 2006-os tornán például a togói válogatott játékosai hetekig vitatkoztak a futballszövetséggel, s még az a lehetőség is felmerült, hogy nem utaznak el a tornára. Végül a FIFA fizette ki a focisták járandóságát, Togó pályára lépett a vébén. Emlékszik rájuk valaki? Nem valószínű: mindhárom mérkőzésüket elveszítették.


S bár a 2014-es világbajnokság a számok szerint az eddigi legjobb afrikai szereplést hozta (a legjobb 16 közé a vébék története során először két afrikai válogatott, Algéria és Nigéria is bejutott), a kép minden eddiginél lehangolóbb. Főleg a méltatlan pénzügyi viták miatt.


Ott van mindjárt Kamerun, amelynek játékosai alig akartak elutazni Brazíliába. A kameruni futballisták állítólag fejenként 10 ezer dolláron vitatkoztak a szövetségi vezetőkkel. Végül a probléma megoldódott, Kamerun eljött a tornára, ahol mindhárom meccsét elveszítette, és szerzett pont nélkül távozott. Maradék presztízsüket Benoit Assou-Ekotto és Benjamin Moukandjo rombolta le: a Horvátország elleni találkozó hajrájában a két kameruni összekülönbözött, végül előbbi lefejelte az utóbbit. (S ha még hozzávesszük ehhez, hogy a szingapúri bundakirály, Wilson Raj Perumal szerint Kamerun összes mérkőzése bunda volt a vébén...)


Verekedtek a ghánaiak is. A csapat két legnagyobb sztárja, Sulley Muntari és Kevin-Prince Boateng kapott össze egymással - szét kellett választani a feleket. A két játékost rögtön hazaküldték, majd a többiek is rögvest mentek utánuk, Ghána kikapott Portugáliától, így kiesett. Ghána és Brazília között egyébként is élénk légiforgalom zajlott a világbajnokság alatt: Dramani Mahama köztársasági elnök 3 millió dollárt küldött a portugálok elleni meccs előtt - repülőgéppel (!) - Dél-Amerikába. Ez volt az a prémium, amely a játékosok számára a vb-részvétel kiharcolásáért járt.


S ha azt hinnénk, hogy a legjobb tizenhat közé bejutó nigériai csapat háza táján minden rendben, akkor nagyon tévednénk. A nyolcaddöntőre készülő játékosok az eredetileg kialkudott összeg dupláját kérik a szövetségtől (a csoportkörben megszerzett négy pontért 15 ezer helyett 30 ezer dollárt...), s a nagyobb nyomaték kedvéért mindjárt bojkottálták is az egyik edzést.


Nehéz szavakat találni arra, amit ezekben a napokban a kameruni, ghánai és nigériai futballisták produkáltak. Távol áll tőlünk az ítélkezés szándéka, s még azt is elismerjük, hogy a focisták felháborodása jogos, az egyezség az egyezség. Naivak sem vagyunk: sok az afrikai futballszövetségnél alighanem tombol a korrupció, a futballisták biztos jobban tudják nálunk, hová lett az a pénz, amelyért végeredményben megdolgoztak. A fenti válogatottakban szereplő afrikai játékosok azonban európai klubok alkalmazottjai, és professzionális futballistaként csillagászati fizetéseket tehetnek zsebre. Legalábbis azokhoz a honfitársaikhoz képest, akik lényegében nyomorognak. Ha másért nem, miattuk, az értük szurkolókért kellett volna sokkal többet tenniük a pályán. Ahelyett, hogy a világbajnoki részvételüket hazájuk futballszövetségének zsarolására használták volna fel.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább