Németország-Argentína: Ki nyeri a harmadikat?

Németország-Argentína: Ki nyeri a harmadikat?

, hb

28 éven belül harmadszor láthatunk német-argentin döntőt a világbajnokságon. Ez lassan kezd unalmassá válni. Tényközpontú előzetes a világbajnoki döntőhöz.



Németország és Argentína harmadszor csap össze egymással világbajnoki döntőben, ami új vb-rekord. Az állás eddig 1-1, 1986-ban az argentinok, 1990-ben a németek nyertek. Az argentin válogatott ekkor, az olaszországi világbajnokságon jutott be utoljára a fináléba, és ebben nagy szerepet játszottak a németek is: az előző két világbajnokságon éppen a Nationalelf állította meg Messiéket a nagy menetelésben a negyeddöntők során. A két együttes emellett még kétszer meccselt egymással a vébéken, 1958-ban és 1966-ban, mindkétszer egy csoportmérkőzésen.

Argentin-német párharcok a világbajnokságokon


1958 NSZK-Argentína 3-1 (csoportkör)
1966 Argentína-NSZK 0-0 (csoportkör)
1986 Argentína-NSZK 3-2 (döntő)
1990 NSZK-Argentína 1-0 (döntő)
2006 Németország-Argentína 1-1, tizenegyesekkel 4-2 (negyeddöntő)
2010 Argentína-Németország 0-4 (negyeddöntő)


A vébéken Argentínának két másik döntője is volt. 1930-ban még alulmaradt a gárda a házigazda uruguayiakkal szemben, 1978-ban hazai pályán azonban már felért a csúcsra. A csapat mérlege tehát jelenleg ötven százalékos a világbajnoki finálékban: két győzelem, két vereség. Németország, illetve jogelődje, az NSZK statisztikája ennél valamivel rosszabb. A németek korábban hét vb-döntőt vívtak, amiből csak hármat nyertek meg. Legutóbb a 2002-es távol-keleti tornán jutottak el az utolsó mérkőzésig, de ott simán, 2-0-ra kikaptak minden idők egyik legjobb brazil csapatától. Ebből következik a mai párharc egyik furcsasága: Argentína Németország ellen, Németország pedig Argentína ellen szerezte meg legutóbbi világbajnoki címét.


Argentína és Németország világbajnoki döntői


Argentína
1930 Argentína-Uruguay 2-4
1978 Hollandia-Argentína 1-3 (hosszabbítás után)
1986 Argentína-NSZK 3-2
1990 NSZK-Argentína 1-0


Németország
1954 Magyarország-NSZK 2-3
1966 Anglia-NSZK 4-2 (hosszabbítás után)
1974 Hollandia-NSZK 1-2
1982 Olaszország-NSZK 3-1
1986 Argentína-NSZK 3-2
1990 NSZK-Argentína 1-0
2002 Németország-Brazília 0-2


Németország számára a 24 éves sikertelenség viszont még akár kapóra is jöhet. Az a két válogatott, amely legalább négy világbajnoki címmel rendelkezik, a negyedik aranyérmét a harmadik után 24 évvel gyűjtötte be. Mindemellett ha a németek ma nyernek, megelőzik az olaszokat a világbajnoki éremtáblázaton.


A mágikus 24 év 


Brazília világbajnoki címei: 1958, 1962 1970, 1994, 2002
Olaszország világbajnoki címei: 1934, 1938, 1982, 2006
Németország világbajnoki címei: 1954, 1974, 1990, 2014?


Van azonban egy tény, ami erősen az argentinok mellett szól: európai együttes az amerikai kontinensen még sosem nyert vébét. Ez a hagyomány immáron nyolc világbajnokságra megy vissza (az argentinok ráadásul mindkét vb-aranyukat a saját kontinensükön szerezték). Persze extra motivációt adhat ez a németeknek is: ha győznek, nemcsak azzal írnak történelmet, hogy európaiként ők szereznek először aranyérmet az "újvilágban", hanem azzal is, hogy zsinórban ők lesznek a harmadik európai világbajnokok (2006-ban Olaszország, 2010-ben Spanyolország ért fel a világ futballtrónjára). Korábban ilyenre még szintén nem volt példa.


Világbajnokságok és világbajnokok az amerikai kontinensen

(Év, rendező ország, világbajnok)


1930 Uruguay - Uruguay
1950 Brazíia - Uruguay
1962 Chile - Brazília
1970 Mexikó - Brazília
1978 Argentína - Argentína
1986 Mexikó - Argentína
1994 USA - Brazília
2014 Brazília - Argentína?


Argentína a mai napon azt is bebizonyíthatja, hogy egy érett játékosokból álló kerettel is lehet világbajnoki címet nyerni. A 28 éves és 262 napos átlagéletkorú olasz válogatott 2006-os sikeréről sokan úgy gondolták, hogy egyszeri és megismételhetetlen, az argentinok azonban most egy ennél is idősebb, 28 éves és 336 napos csapattal vágtak neki a vébének, és a döntőig meneteltek. Ha begyűjtik a trófeát, ők lesznek a legidősebb vb-győztesek.


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább