Németország-Argentína: Ki nyeri a harmadikat?

Németország-Argentína: Ki nyeri a harmadikat?

, hb

28 éven belül harmadszor láthatunk német-argentin döntőt a világbajnokságon. Ez lassan kezd unalmassá válni. Tényközpontú előzetes a világbajnoki döntőhöz.Németország és Argentína harmadszor csap össze egymással világbajnoki döntőben, ami új vb-rekord. Az állás eddig 1-1, 1986-ban az argentinok, 1990-ben a németek nyertek. Az argentin válogatott ekkor, az olaszországi világbajnokságon jutott be utoljára a fináléba, és ebben nagy szerepet játszottak a németek is: az előző két világbajnokságon éppen a Nationalelf állította meg Messiéket a nagy menetelésben a negyeddöntők során. A két együttes emellett még kétszer meccselt egymással a vébéken, 1958-ban és 1966-ban, mindkétszer egy csoportmérkőzésen.

Argentin-német párharcok a világbajnokságokon


1958 NSZK-Argentína 3-1 (csoportkör)
1966 Argentína-NSZK 0-0 (csoportkör)
1986 Argentína-NSZK 3-2 (döntő)
1990 NSZK-Argentína 1-0 (döntő)
2006 Németország-Argentína 1-1, tizenegyesekkel 4-2 (negyeddöntő)
2010 Argentína-Németország 0-4 (negyeddöntő)


A vébéken Argentínának két másik döntője is volt. 1930-ban még alulmaradt a gárda a házigazda uruguayiakkal szemben, 1978-ban hazai pályán azonban már felért a csúcsra. A csapat mérlege tehát jelenleg ötven százalékos a világbajnoki finálékban: két győzelem, két vereség. Németország, illetve jogelődje, az NSZK statisztikája ennél valamivel rosszabb. A németek korábban hét vb-döntőt vívtak, amiből csak hármat nyertek meg. Legutóbb a 2002-es távol-keleti tornán jutottak el az utolsó mérkőzésig, de ott simán, 2-0-ra kikaptak minden idők egyik legjobb brazil csapatától. Ebből következik a mai párharc egyik furcsasága: Argentína Németország ellen, Németország pedig Argentína ellen szerezte meg legutóbbi világbajnoki címét.


Argentína és Németország világbajnoki döntői


Argentína
1930 Argentína-Uruguay 2-4
1978 Hollandia-Argentína 1-3 (hosszabbítás után)
1986 Argentína-NSZK 3-2
1990 NSZK-Argentína 1-0


Németország
1954 Magyarország-NSZK 2-3
1966 Anglia-NSZK 4-2 (hosszabbítás után)
1974 Hollandia-NSZK 1-2
1982 Olaszország-NSZK 3-1
1986 Argentína-NSZK 3-2
1990 NSZK-Argentína 1-0
2002 Németország-Brazília 0-2


Németország számára a 24 éves sikertelenség viszont még akár kapóra is jöhet. Az a két válogatott, amely legalább négy világbajnoki címmel rendelkezik, a negyedik aranyérmét a harmadik után 24 évvel gyűjtötte be. Mindemellett ha a németek ma nyernek, megelőzik az olaszokat a világbajnoki éremtáblázaton.


A mágikus 24 év 


Brazília világbajnoki címei: 1958, 1962 1970, 1994, 2002
Olaszország világbajnoki címei: 1934, 1938, 1982, 2006
Németország világbajnoki címei: 1954, 1974, 1990, 2014?


Van azonban egy tény, ami erősen az argentinok mellett szól: európai együttes az amerikai kontinensen még sosem nyert vébét. Ez a hagyomány immáron nyolc világbajnokságra megy vissza (az argentinok ráadásul mindkét vb-aranyukat a saját kontinensükön szerezték). Persze extra motivációt adhat ez a németeknek is: ha győznek, nemcsak azzal írnak történelmet, hogy európaiként ők szereznek először aranyérmet az "újvilágban", hanem azzal is, hogy zsinórban ők lesznek a harmadik európai világbajnokok (2006-ban Olaszország, 2010-ben Spanyolország ért fel a világ futballtrónjára). Korábban ilyenre még szintén nem volt példa.


Világbajnokságok és világbajnokok az amerikai kontinensen

(Év, rendező ország, világbajnok)


1930 Uruguay - Uruguay
1950 Brazíia - Uruguay
1962 Chile - Brazília
1970 Mexikó - Brazília
1978 Argentína - Argentína
1986 Mexikó - Argentína
1994 USA - Brazília
2014 Brazília - Argentína?


Argentína a mai napon azt is bebizonyíthatja, hogy egy érett játékosokból álló kerettel is lehet világbajnoki címet nyerni. A 28 éves és 262 napos átlagéletkorú olasz válogatott 2006-os sikeréről sokan úgy gondolták, hogy egyszeri és megismételhetetlen, az argentinok azonban most egy ennél is idősebb, 28 éves és 336 napos csapattal vágtak neki a vébének, és a döntőig meneteltek. Ha begyűjtik a trófeát, ők lesznek a legidősebb vb-győztesek.


(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább