A 2014-es világbajnokság legérdekesebb statisztikái

A 2014-es világbajnokság legérdekesebb statisztikái

, focitipp.hu

A brazíliai világbajnokság nemcsak Müller hasra eséséről és Suárez harapásáról szólt. Masszív stat-attack.



Gólok

Holtversenyben az 1998-as világbajnoksággal, a brazíliai tornán született a legtöbb gól, összesen 171.

A gólkirály James Rodríguez az első játékos, aki az első öt vb-meccsének mindegyikén betalált.


A kapura tartó lövések 13,3 százalékából gól született. Mióta erről statisztikát vezetnek (1966), ez a legmagasabb arány.


Közvetlenül szabadrúgásból mindössze három gól esett, 1986 óta a legkevesebb. Összehasonlításképpen: 2010-ben ötször, 2002-ben és 2006-ban pedig kilencszer találtak be szabadrúgásból a csapatok.


Brazíliában öt öngólt láthatott a publikum, ennél többször (hatszor) csak az 1998-as franciaországi viadalon vették be saját kapujukat a játékosok.


A 2014-es világbajnokság 100. gólját Neymar szerezte - a brazilok 100. vb-meccsén.


Tim Cahill három különböző világbajnokságon is eredményes volt az ausztrál válogatottban. Rajta kívül egyetlen ausztrál focista sincs, aki egynél több tornán talált volna a kapuba.


A ghánai Asamoah Gyan belőtte a hatodik vb-gólját, ezzel már ő, és nem a kameruni Roger Milla minden idők legeredményesebb afrikai futballistája a világbajnokságokon.


Algéria lett az első afrikai csapat, amely egyanazon vb-meccsen négy gólt tudott szerezni. A sivatagi rókák a csoportkörben Dél-Koreát verték el 4-2-re.


Honda Keiszuke a japán futballisták közül elsőként talált be két különböző világbajnokságon.


Xherdan Shaqiri szerezte meg a vébék történetének 50. mesterhármasát.


Kapusok


Faryd Mondragón 43 évesen és 3 naposan védett a kolumbiaiak Japán elleni találkozóján. Ezzel ő minden idők legidősebb játékosa, aki valaha pályára lépett vb-találkozón. A korábbi rekorder Roger Milla volt.


A svájci Diego Benaglio volt az egyetlen kapus a vébén, aki kapuralövéssel próbálkozott. A portás az Argentína elleni nyolcaddöntőben próbálta bevenni az ellenfél kapuját.


Keylor Navas a Costa Rica-i válogatott kapujára tartó 23 lövés közül 21-et megfogott. Ez 91 százalékos teljesítmény.


Tim Howard 15 védést mutatott be az USA-Belgium találkozón. Ennyit még soha, egyetlen kapusnak sem kellett védenie egy vb-meccsen.


Sorozatok, elsők, legek


A legutóbbi két világbajnokság győztese (Olaszország, Spanyolország) nem élte túl a csoportkört. Érdekesség, hogy Spanyolország 2002 óta a harmadik címvédő, amely nem jutott be az egyenes kieséses szakaszba (a fenti két csapaton kívül 2002-ben a franciák búcsúztak világbajnokként a csoportkörben).


Olaszország zsinórban a második világbajnokságon esett ki a csoportkörben. Hasonló blama az azzurrikkal a 60-as években esett meg (1962, 1966).


Címvédő még soha nem kapott ki vb-meccsen négy góllal - egészen a holland-spanyol (5-1) csoportmeccsig. 


 

Anglia története leggyengébb vb-szereplését produkálta: a csapat egy ponttal tért haza Brazíliából.


A német válogatott kettővel több gólt lőtt Brazíliának az elődöntőben, mint ahányat Anglia összesen szerzett az utolsó két világbajnokságán.


A vébék történetében először, a legjobb nyolc közé a korábbi nyolc csoportgyőztes jutott be.


Honduras kilencből kilenc nyeretlen meccsnél jár a vébéken. Náluk többet soha egyetlen csapat sem várt még az első sikerére.


Mexikó 1994 óta zsinórban hatodszor esett ki a legjobb 16 között. Ez a maga módján új vb-rekord.


Hollandia az utolsó négy vébé közül három tornán elődöntőt vívhatott.


Argentína története során eddig négy elődöntőben szerepelt, és mind a négyszer be is jutott a fináléba.


Costa Rica négy olyan csapatot győzött le/ejtett ki a vébén, amely a FIFA világranglistájának ez első 12 helyén áll. Uruguayt (7), Olaszországot (9), Angliát (10) és Görögországot (12).


A brazil-kolumbiai negyeddöntőn a házigazdák 31-szer szabálytalankodtak. 1966 óta ez a legtöbb faultjuk egy meccsen (ezt a statisztikát is csak 1966 óta vezetik).


A brazíliai tornán csupán tíz kiállítás volt, 1986 óta a legkevesebb (8).


A világbajnok


A németek nyolcadik alkalommal játszottak vb-döntőt, minden más válogatottnál többször.


A Nationalelf 18 góllal zárta a tornát. Ennyi gólt utoljára a 2002-es világbajnokságon termelt a győztes csapat (Brazília).


Miroslav Klose a világbajnokságok történetének legeredményesebb futballistája lett. A veterán támadó 16 góljával a brazil Ronaldót taszította le a csúcsról.


Németország az első európai (vagy nem dél-amerikai) együttes, amely világbajnokságot tudott nyerni az amerikai kontinensen.


Korábban még egyetlen csapat sem nyert hat góllal (és lőtt hét gólt) egy világbajnoki elődöntőben. A németek ezt megtették a brazilok ellen (7-1).


Thomas Müller tíz gólnál és hat gólpassznál jár az eddigi 13 vb-meccsén.


Mario Götze az első cserejátékos, aki győztes gólt lőtt világbajnoki döntőben.


Sami Khedira a tizedik játékos, aki egyazon évben világbajnokságot és Bajnokok Európa Kupáját/Bajnokok Ligáját is nyert.


A brazilok legázolásával Németország lett a világbajnokságok történetének legtöbb gólt szerző csapata. A germánok jelenleg 224 találatnál járnak, a brazilok 221-nél.


(Forrás: Opta, Sky Sport)


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább