Gerrard, a kabala, James Rodríguez, a fehér holló

Gerrard, a kabala, James Rodríguez, a fehér holló

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



114, illetve 113 alkalommal lépett pályára hazája válogatottjában az a két kiváló csapatkapitány, aki a héten bejelentette visszavonulását a nemzeti együttestől. Steven Gerrard az angol nemzeti tizenegynek intett búcsút, Philipp Lahm pedig a Nationalelfet hagyta kapitány nélkül. A visszavonuláskor mindkét játékos előkelő helyen állt a válogatott szereplési örökranglistáján: Gerrardot az angol rangsorban csak Peter Shilton és David Beckham előzte meg, Lahm pedig a negyedik volt Miroslav Klose, Lukas Podolski és Lothar Matthäus mögött a németeknél. A két játékos közül kétségtelenül Lahm búcsúja sikerült szebbre: a védő utolsó válogatott meccse a győztes vb-döntő volt. Lahm emellett egy különös, megismételhetetlennek tűnő rekordot is hagyományozott a német együttesre: pályafutása összes válogatott meccsén kezdőként futott ki a gyepre. Érdekes Steven Gerrard futballhagyatéka is, a liverpooli középpályás az elmúlt 14 esztendőben egyfajta kabalája volt a háromoroszlánosoknak: ha egy mérkőzésen ő betalált, a csapat sohasem kapott ki (18 meccs, 14 győzelem, 4 döntetlen), és a 114 találkozón összesen is csak 16 vereséget szenvedett vele a gárda.

19 év telt el azóta, hogy a Real Madrid leigazolta első kolumbiai játékosát, Freddy Rincónt. A madridiak kedden szerződtették a másodikat is: James Rodríguez személyében. A vb-gólkirályt a blancók 80 millió euró körüli összegért hozták el a Monacótól, dél-amerikai játékosért (hivatalosan) ennyi pénzt még soha egyetlen csapat sem fizetett ki. Érdekesség, hogy Rincón utolsó pályára lépése óta (1996) a királyiaknál 12 argentin, 12 brazil, 3 uruguayi és egy chilei focista is megfordult, kolumbiai azonban egy sem. Igaz, a La Ligában is csak 19 együttes foglalkoztatott kolumbiai labdarúgót az elmúlt 19 évben.


41 évesen és 175 naposan talált a kapuba Rogério Ceni a Sao Paulo és a Bahia összecsapásán. A veterán brazil kapus ezzel a hét legidősebb gólszerzője lett a világ futballjában. Ceni, aki pályafutása során pontrúgásokból már több mint 100 gólt termelt, a találkozó 13. percében mattolta büntetőből kollégáját, Douglas Pirest. A mérkőzést egyébként abban az Arena Fonte Novában rendezték, ahol a világbajnokságon különös eredmények születtek: pár hete a salvadori létesítményben gázolta le Hollandia Spanyolországot (5-1), Németország Portugáliát (4-0) és Franciaország Svájcot (5-2).


4 országban is bajnokot avattak a héten a világ különböző pontjain. A bangladesi első osztályban a Sheikh Jamal Dhanmondi 1-0-ra legyőzte közvetlen riválisát, az Abahani együttesét, ezzel a csapat két fordulóval a zárás előtt 12 pontosra növelte előnyét az üldözőjével szemben, és begyűjtötte története második bajnoki elsőségét. Vanuatu szigetén a Tafea FC-é lett a bajnoki cím, miután a csapat a fináléban 3-1-ra verte az Amicalét. A győzelemmel a Sheikh Jamal Dhanmondi és a Tafea is kvalifikálta magát az Óceániai Bajnokok Ligájába, és mindkét csapatnak esélye nyílt arra, hogy ott legyen a klubvilágbajnokságon. A Dominikai Köztársaságban a - kétfelvonásos bajnoki döntő megnyerésével - a Moca csapatáé lett az aranyérem, Laoszon pedig a Hoang Anh Attapeu ünnepelhetett, annak ellenére, hogy a gárda pályára sem lépett a héten. A közvetlen kihívó Lao Toyota elveszítette az utolsó előtti bajnokiját, így már nem foghatja be riválisát az élen.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább