Van Gaal első manchesteri trófeája, Xavi búcsúja

Van Gaal első manchesteri trófeája, Xavi búcsúja

, hb

A hét számokban

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



109 318 néző zsúfolódott össze a Michigani Stadionba, hogy megnézze a Real Madrid és a Manchester United barátságos meccsét a Bajnokok Kupája névre keresztelt felkészülési tornán. Ennél többen még soha egyetlen futballmérkőzésre sem látogattak ki az USA-ban, a korábbi rekordot - 101 977 nézővel - a 1984-es olimpiai torna döntője tartotta, amelyen Brazília és Franciaország küzdött meg az aranyéremért. A mérkőzést egyébként a Manchester United nyerte 3-1-re, majd a Vörös Ördögök a fináléban ugyanilyen arányban verték a Liverpoolt is, így a csapat megszerezte első trófeáját Louis van Gaal vezérletével.

133 válogatott mérkőzéssel és kilenc nagy tornával a háta mögött elbúcsúzott a spanyol nemzeti csapattól Xavi Hernández. A Barcelona klasszisa mindkét mutatót illetően rekorder a mezőnyjátékosok között hazájában, nála többször ugyanis csak Iker Casillas szerepelt a válogatottban (151-szer), és fordult meg több nemzetközi válogatott tornán (összesen 10 viadalon). A sors fintora, hogy Xavi az első és az utolsó válogatott mérkőzését is a Louis van Gaal vezényelte Hollandia ellen játszotta (az elsőt 2000-ben, az utolsó a 2014-es vb csoportkörében), és mindkét alkalommal vesztesen távozott a pályáról (2-1, illetve 5-1). A katalán irányító emellett még egy kiemelkedő statisztikát produkált pályafutása során: a 133 válogatott meccséből 82 vb- vagy Eb-selejtező volt. Az európai focisták közül ennél több kvalifikációs találkozót csak a lett Vitalijs Astafjevs vívott meg karrierje során.


Egy 94. percben szerzett találattal kvalifikálta magát a BATE Boriszov együttese a Bajnokok Ligája selejtezőinek playoff körébe. A fehérorosz együttes a Debrecent búcsúztatta el a selejtezők harmadik fordulójában, 3-2-es összesítéssel. Pedig a magyar csapat a közel 190 perces párharc során 132 percig továbbjutásra állt, sőt, a második találkozó 20. percében a hajdúságiak csaknem reménytelen helyzetbe hozták a hazaiakat, mikor a Boriszov Arénában az első meccsen is eredményes Ibrahima Sidibe révén megszerezték a vezetést. A boriszovi együttes azonban nem omlott össze, inkább szép lassan elkezdte termelni a gólokat a közben tíz emberre fogyatkozó debreceniek ellen. Az utolsó, továbbjutást érő találatot Szergej Krivetsz jutatta a magyar csapat hálójába a hatperces ráadás negyedik percében. Ez volt a hazaiak 21. kaput eltaláló próbálkozása a mérkőzésen.


1 - A Valencia együttese nyerte idén a 2007 óta megrendezésre kerülő Emirates Kupát. A Turia-partiak ezzel kisebb történelmet írtak, spanyol csapatnak ugyanis korábban még nem sikerült elhódítania a trófeát, pedig a korábbi években a Real Madrid és az Atlético Madrid is a meghívottak között volt. Az idei tornának emellett volt egy másik különlegessége is: a házigazda Arsenal hat év után először gól nélkül maradt egy találkozón. Az ágyúsokat legutóbb a viadal második kiírásán, a Juventus nullázta le, most pedig a Monaco kerekedett föléjük egy Falcao-találattal (1-0).


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább