Meggyógyítja-e a holland mágus a Manchester Unitedet?

Meggyógyítja-e a holland mágus a Manchester Unitedet?

, focitipp.hu

Premier League 2014/15, előzetes

Kezdődik a Premier League 2014/15-ös szezonja. Van-e gyenge pontja a Chelsea-nek? Mi lesz a Liverpoollal Suárez nélkül? Miért örülhetnek az Arsenal-drukkerek? Előzetes.



Jön a szabadrúgás-spray, a Nike-labda (az "Ordem"), jönnek az egyre drágább jegyek (a Chelsea-nél egy AA-kategóriás meccsre 82 fontba kerül a belépő a hosszanti tribün felső szektorába), jön néhány nagy tehetség (Sterling, Ibe, Shaw, Herrera), jön a "spanyol" Chelsea (a londoniakhoz ezen a nyáron négy játékos érkezett a La Ligából), jön Van Gaal és jön - QPR-mezben! - Rio Ferdinand.

Néhányan azonban hiányozni fognak. Például Ryan Giggs, aki 1991 óta minden egyes szezonban pályára lépett, s összesen 35 nagy trófeát szerzett a Manchester Uniteddel (a ManCity 1880 óta mindössze 14-et). Vagy Luis Suárez, akit tavaly a Premier League legjobbjává választottak, s aki 133 meccsen 82 gólt lőtt liverpooli mezben. Suárez volt az egyetlen liverpooli, aki odafért a legjobban kereső angliai focisták "top 10-es" listájára. Kik keresték tavaly a legtöbbet? Heti fizetések, brit fontban:

300 ezer: Wayne Rooney (ManUtd)
240 ezer: Yaya Touré (ManCity)
225 ezer: Sergio Agüero (ManCity)
225 ezer: Robin van Persie (ManUtd)
220 ezer: Luis Suárez (Liverpool)
185 ezer: Eden Hazard (Chelsea)
180 ezer: Mesut Özil (Arsenal)
175 ezer: John Terry (Chelsea)
175 ezer: Fernando Torres (Chelsea)
160 ezer: David Silva (ManCity)

A Manchester Citynél meglepően nyugodt, csöndes nyár volt, kibékültek a több figyelmet követelő (és távozással fenyegetőző) Yaya Touréval, aztán szépen átaludták a vasárnapi szuperkupa-meccset (Arsenal 0-3).

Újfent bebizonyosodott, hogy Mourinho egy zseni: eladta David Luizt (PSG), Demba Bát (Besiktas) és Romelu Lukakut (Everton) összesen 86 millió fontért (50+8+28), és megvette Filipe Luist (Atlético), Diego Costát (Atlético) és Cesc Fábregast 78 millió fontért (16+32+30). A legravaszabb edzővel és a legerősebb játékoskerettel a Chelsea a bajnoki cím első számú esélyesévé lépett elő.

Louis van Gaal feladata világos: feledtetni a Moyes-féle hidegleléses rémálmot, s a tavalyi 7. hely után bajnoki címet nyerni a Manchester Uniteddel. A csapatból szinte a teljes védelem távozott (Evra, Vidics, Rio), s a hírek szerint nem tartanak igényt Rafael, Fellaini, Anderson, Zaha, Nani, Chicharito és Kagawa játékára sem. A bilbaói Ander Herrera szerződtetése viszont telitalálatnak tűnik, a baszk középpályás pontosan olyan, mint Scholes: lát a pályán, remekül osztogat, jól lő, s ha kell, kíméletlenül odalép hátulról.

A rossz nyelvek szerint a Manchester Utd esélyeit gyöngíti, hogy Howard Webb visszavonult - a legismertebb angol futballbíró kilenc büntetőt ítélt a Vörös Ördögök javára, és számtalan internetes mém született arról, hogy ő a ManUtd 12. játékosa, bár Webb statisztikáiból kiderül, az általa vezetett meccseken nem a United, hanem a ManCity szerezte a legtöbb pontot.

Megismétli-e tavalyi "101 gólos" szezonját a Liverpool? Brendan Rodgers szerint igen, bár ennek némiképp ellentmond, hogy a világ egyik legjobb játékosát (Luis Suárezt) egy kétballábas, darabos mozgású, körülményes csatárral (Rickie Lamberttel) akarják pótolni. A statisztika mindenesetre Rodgers mellett szól: a Liverpool hatékonyabb volt Suárez nélkül, mint vele.

Suárezzel - Suárez nélkül
Meccsek száma: 110 - 18
Győzelem: 53 - 11
Döntetlen: 28 - 3
Vereség: 29 - 4
Szerzett gólok átlaga: 2 - 1,6
Kapott gólok átlaga: 1,2 - 0,9
Győzelmi arány: 48,2% - 61,1%
Meccsenkénti pontok száma: 1,7 - 2

Markovic óriási tehetség, Sterling és Coutinho pedig ösztönös zseni, de ha a BL-ben is helyt akar állni a Liverpool, Sturridge mellé sürgősen igazolnia kell egy klasszistámadót.

Az Arsenal, mint mindig, most is megkínálta legjobbjaival a Manchester Cityt (Sagna) és a Barcelonát (Vermaelen). Az utóbbi években az Arsenal három csapatkapitánya kötött ki a Camp Nouban (Henry, Fábregas, Vermaelen), rajtuk kívül Overmars, Petit, Van Bronckhorst, Hleb és Song is Észak-Londonból került Barcelonába. A Metro kiszámolta, hogy a Barca eddig 135 milliót fizetett játékosokért az Arsenalnak - ez az Emirates Stadion építési költségeinek 34,6 %-a!

De pánikra semmi ok, az Ágyúsok kifejezetten jó passzban vannak - ahhoz képest, hogy kilenc évig vártak trófeára, most 85 nap alatt begyűjtöttek kettőt (FA-kupa, Community Shield), övék a világ talán legerősebb középpályája (Ramsey, Wilshere, Cazorla, Arteta, Diaby, Walcott, Özil, Oxlade-Chamberlain), s hozzájuk került a vébé néhány sztárja (a chilei Alexis Sánchez, a kolumbiai David Ospina és a Costa Rica-i Joel Campbell).

Érdemes lesz odafigyelni az Evertonra is, amely megtartotta Leighton Bainest, és klubrekordot jelentő 28 milliót fizetett Romelu Lukakuért - a belga csatár hatékonyságát az alábbi lista érzékelteti a legjobban. Hány bajnoki gólt lőttek a legismertebb támadók 21 éves korukig?

65  Romelu Lukaku
65  Sergio Agüero
62  Fernando Torres
54  Neymar
44  Wayne Rooney
42  Lionel Messi
28  Luis Suárez
26  Mario Balotelli
26  Klaas-Jan Huntelaar
25  Samuel Eto’o
24  Zlatan Ibrahimovic
21  Diego Costa
15  Robin van Persie
15  Cristiano Ronaldo
10  Radamel Falcao

Szétesett a tavalyi év meglepetéscsapata, a Southampton: távozott a sikeredző, Mauricio Pochettino (Tottenham), és távoztak a kulcsjátékosok is: Lallana (Liverpool), Shaw (ManUtd), Lovren (Liverpool), Lambert (Liverpool) és Chambers (Arsenal). A klubkassza persze gyarapodott, az említett játékosokért nem egész 10 millió fontot fizetett a Southampton, s most 91 millióért adta el őket.

(Gazdag József)

A cikk eredetileg az Új Szó futballmellékletében jelent meg.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább