Keserü hatosa, Van Gaal kínos manchesteri rajtja

Keserü hatosa, Van Gaal kínos manchesteri rajtja

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



42 év telt el azóta, hogy a Manchester United utoljára elveszített egy szezonnyitó bajnoki mérkőzést az Old Traffordon. Az 1972/73-as, csaknem kieséssel végződő idényben a Bobby Charlton, George Best és Denis Law nevével fémjelzett csapat szenvedett otthon 2-1-es vereséget az Ipswich Towntól a nyitófordulóban. A hétvégén a Vörös Ördögökkel ismét megesett ez a csúfság: ezúttal a Swansea City tudott 2-1-regyőzni a legendás manchesteri stadionban. A Unitednek ez volt a 10. veresége hazai pályán az elmúlt 16 hónapban - ez pontosan annyi, mint amennyit a Ferguson-éra utolsó hét évében szedett be a gárda. A mérkőzésen debütáló Louis van Gaalnak azonban még nem kell aggódnia. A Premier League történetében eddig háromszor fordult elő, hogy egy olyan csapat szerezte meg a bajnoki címet, amely elveszítette az első bajnokiját, és ez mindhárom esetben a Manchester United volt.

16 Libertadores-kupa elsőséget gyűjtött már együtt az argentin bajnokság öt legnagyobb klubja, az Independiente (7), a Boca Juniors (6), a River Plate (2), a Racing (1) és a San Lorenzo (1). A "Nagy Ötös" tagjai közül utolsónak a San Lorenzo csatlakozott a győztesekhez, miután az együttes a kupa 55. kiírásának fináléjában 2-1-es összesítéssel legyűrte a paraguayi Nationalt. A sors fintora, hogy a döntő hőse az argentinok paraguayi középpályása, Nestor Ortigoza volt, aki a Buenos Aires-i, második mérkőzés egyetlen gólját szerezte, de sokat tett a győzelemért a csapat kapusa, Sebastián Torrico is: a 34 éves portás az egész idény során (630 perc) csupán egy gólt kapott hazai pályán. Az argentin csapatok az újabb sikerrel már 23 Libertadores-győzelemnél járnak, ez nyolccal több, mint amennyit az örökranglista második helyén álló brazilok gyűjtöttek. A brazil szurkolók számára az idei Libertadores-idény egyébként is furcsa lehetett, ugyanis tíz év után először fordult elő, hogy egyik csapatuk sem került be a fináléba.


9 mérkőzés óta nyeretlen már a japán bajnokságban a Cerezo Oszaka. A négyszeres bajnokot a hétvégén a Kawasaki Frontale taszította rég nem látott mélységbe egy kilencgólos találkozón. Az 5-4-es Kawasaki-sikert hozó mérkőzésen az oszakaiak szereztek vezetést (négy mérkőzést követően találtak ismét a kapuba), de a szünetre már 4-1-es hátránnyal mentek. A második félidőre aztán valósággal megtáltosodtak, de a 45 perc alatt szerzett három találat is kevés volt nekik a pontszerzéshez. A meccs egyedüli pozitívuma így az volt, hogy a csapat sztárcsatára, Diego Forlán három és fél hónap elteltével ismét a kapuba talált. Ami pedig a Kawasakit illeti: a tokióiak a győzelemmel egy pontra megközelítették a listavezető Urawa Reds együttesét a tabellán.


6 gólt vágott Claudiu Keserü a Steaua Bucuresti Pandurii elleni, 6-0-ra megnyert bajnokiján. A 27 éves támadó ezzel megdöntötte jelenlegi trénere, Constantin Galca klubrekordját. Galca még 1994-ben, egy FC Brasov elleni találkozón jutott öt gólig, ezt a teljesítményt pedig egészen a múlt hétig egyetlen Steaua-játékosnak sem sikerült túlszárnyalnia. Keserü egyébként csupán a második játékos a román élvonal történetében, aki egy meccsen hat gólt szerzett, előtte ez a bravúr csak a Farul Constanta támadójának, Marian Popának jött össze egy 1993-as, Otelul Galati elleni (6-3) találkozón. A 6-0-s mészárlással a fővárosiak továbbra is őrzik 100 százalékos teljesítményüket az idei szezonban (Galca irányításával pedig 11 meccs után is veretlenek), valamint letaszították a tabella éléről a Petrolul Ploiestit.


4 gól 14 perc alatt - így zárta a Danubio elleni idegenbeli bajnokit a Racing Montevideo 21 éves cserecsatára, Agustin Gutierrez. A fiatal támadó 2-0-s hátránynál szállt be a játékba a címvédő elleni Apertura-találkozón, és a 78. percben tizenegyesből szerezte meg az első találatát, amit később még három követett: egy a meccs utolsó percében, kettő pedig a ráadásban. Egy érdekesség: mikor a Racing utoljára legyőzte idegenben a Danubiót, a csapatnak akkor is kétgólos hátrányból jött össze a fordítás. Nem Gutierrez volt az egyetlen, aki a legutóbbi fordulóban négy gólig jutott az uruguayi bajnokságban: az egykori Alavés- és Murcia-kedvenc, a már 36. életévében járó Ivan Alonso szintén négy gólt termelt a Nacional Defensor elleni 5-2-re megnyert bajnokiján. A két együttes meccseire manapság érdemes kijárni, az utolsó négy összecsapásukon ugyanis 5,75-os gólátlagot produkáltak a felek.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább