Lengyel gólözön, spanyol újhullám

Lengyel gólözön, spanyol újhullám

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



367 nap után ismét gólt lőtt az angol válogatott színeiben Danny Welbeck. Az Arsenal támadója a háromoroszlánosok Svájc elleni, 2-0-ra megnyert Eb-selejtezőjén talált az ellenfél kapujába, méghozzá kétszer. Welbeck ezt megelőzően 2013. szeptember 3-án, egy Moldova elleni találkozón volt eredményes az angol nemzeti csapatban. Az angolok idegenbeli győzelme egyébként a váratlan eredmények közé tartozott, Svájc ugyanis a találkozót megelőzően kilenc mérkőzést vívott meg hazai pályán veretlenül, míg az angol válogatott 2013 márciusa óta nem nyert meccset Anglián kívül. Szokatlan volt Roy Hodgson csapatától a két szerzett gól is, Rooneyék ilyen mennyiségű találatot utoljára tavaly júniusban termeltek egy meccsen.

50. gólját is megszerezte a svéd válogatott mezében Zlatan Ibrahimovic. A klasszis támadó az észtek ellen érte el a jubileumot - csapata az ő duplájával verte 2-0-ra a balti együttest. A kerek szám Ibrának egy újabb rekordot is hozott, most már ő a svéd válogatott történetének legeredményesebb játékosa. A PSG zsenije Sven Rydellt taszította le a trónról, 49 góljával az egykori Örgryte-támadó 1932 óta tartotta a rekordot. Ibrahimovic aztán néhány nap múlva ismét ünnepelhetett: az Ausztria elleni Eb-selejtezőn századik alkalommal szerepelt a válogatottban. Svédországban ő a tizedik futballista, aki elérte a bűvös százas határt.


7 gólt vágott a lengyel válogatott Gibraltárnak a két együttes vasárnapi Európa-bajnoki selejtezőjén. A lengyelek korábban még sohasem nyertek ilyen nagy arányban idegenbeli tétmeccsen. A hét gólból Robert Lewandowski egymaga négyet vállalt, amivel csaknem megdöntötte Malcolm MacDonald (Anglia), Marco van Basten (Hollandia) és Nyilasi Tibor ötgólos Eb-selejtezős rekordját. Gibraltárnak ez volt az első hivatalos UEFA-tétmeccse, és a csapat rögtön rekordarányú vereséggel kezdett. A piros-fehér gárda legsúlyosabb veresége ezt megelőzően a Feröer-szigetek elleni 1-4-es hazai zakó volt (2014 márciusában egy barátságos mérkőzésen).


7 nappal a 19. születésnapját követően bemutatkozott a spanyol válogatottban Munir El Haddadi. A Barcelona tehetsége 2008 óta a legfiatalabb debütáns volt a spanyol együttesben (2008-ban Bojan Krkic debütált a csapatban, 18 évesen és 13 naposan). El Haddadinak jó emlékei lesznek az első válogatott meccséről, a spanyol csapat ugyanis 5-1-re legázolta Macedóniát az Eb-selejtezők nyitányán. A találkozót egy másik barcelonai tehetség, a Furia Rojában először kezdő Paco Alcácer egy góllal és egy gólpasszal zárta, valamint 69 mérkőzést követően betalált az ellenfél kapujába Sergio Busquets is.


6 év telt el azóta, hogy a portugál válogatott utoljára kikapott tétmeccsen odahaza, a luzitánokat 2008 szeptemberében Dánia tréfálta meg Portugáliában (2-3). Vasárnap aztán jött a portugálok második hazai veresége ebben az évszázadban: a FIFA világranglistáján jelenleg a 70. helyen álló Albánia Bekim Balaj kapásgóljával 1-0-ra győzni tudott Aveiróban. A meccs érdekessége, hogy a vendégek kétszer, a hazaiak pedig 19-szer találták el a kaput... Véget ért a világbajnok németek nagy menetelése is. A Nationalelf 13 hónapnyi (18 meccs) veretlenséget követően 4-2-re kikapott Argentínától egy barátságos találkozón. A mérkőzés legjobbja az az Ángel Di María volt, aki sérülés miatt júliusban kihagyta a két csapat vb-döntőjét. A Manchester United frissen igazolt szélsője egy gólja mellett három gólpasszt is jegyzett a találkozón.


A fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább