Madridi őrségváltás, milánói gólszüret

Madridi őrségváltás, milánói gólszüret

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



2000. gólját lőtte be a német élvonalban a Bayer Leverkusen a múlt hétvégén. A gyógyszergyáriak a Werder Bremen elleni 3-3-ra végződő találkozón szerezték a jubileumi találatot Tim Jedvaj révén. A klubnak 35 évre volt szüksége ahhoz, hogy összeszorgoskodja a 2000 gólt: a csapat első Bundesliga-gólját még 1979 augusztusában szerezte Dieter Demuth. Emlékezetes marad a Bundesliga hétvégi fordulója két japán játékos számára is. A mainzi Okazaki Sindzsi a Hertha elleni duplájával 28-ra tornászta fel bajnoki góljainak számát, ezzel már ő a liga történetének legeredményesebb japán futballistája. A 28 éves támadó Okudera Jasuhiko 28 éves rekordját adta át a múltnak. A mainzi gólzsáknak azonban igyekeznie kell, ha meg akarja tartani a gólcsúcsát, ugyanis a Dortmundhoz két év után visszatérő, és a hétvégén debütáló honfitársa, Kagava Sindzsi szintén eredményes volt a fordulóban, így már ő is 22 gólt jegyez a német élvonalban. Kagava 875 nap elteltével lőtt ismét gólt a Bundesligában.

8 egymást követő madridi derbin (Getafe, Rayo Vallecano, Real Madrid) maradt veretlen az Atlético Madrid, miután a hétvégén 2-1-re legyőzte legnagyobb ellenlábasát, a Realt. A matracosok korábban még sohasem produkáltak ilyen kiváló sorozatot a városi riválisok ellen. Diego Simeone együttesének ráadásul zsinórban másodszor sikerült bajnoki meccsen elvernie a Real Madridot a Bernabéuban, amire korábban még szintén nem volt példa a klub történetében. Mindez óriási fordulatot jelent a két csapat rivalizálásának históriájában, a tavalyi kupadöntőt megelőzően ugyanis a matracosok 14 éven keresztül képtelenek voltak legyőzni a királyiakat tétmérkőzésen, ami egy 25 meccses nyeretlenségi szériát jelent.


7 válasz nélkül maradt gólt vágott az Inter a Sassuolo együttesének a hétvégi olasz fordulóban. A nerazzurriknak 1966 óta ez volt a legnagyobb arányú hazai győzelmük, amely csupán két góllal maradt el az 1933 szeptemberében felállított 9-0-s klubrekordtól (Casale). Érdekesség, hogy tavaly az Inter idegenben is 7-0-ra verte az észak-olasz kiscsapatot, és a két együttes eddig lejátszott három meccsén a milánóiak 15-0-s gólkülönbséget produkáltak. Remekelt a fordulóban a másik milánói együttes is. Az AC Milan egy kilencgólos meccsen 5-4-re verte a Parmát. 2009 óta ez volt az első alkalom, hogy a piros-feketék öt gólt szereztek egy mérkőzésen (akkor a Sienát verték 5-1-re, és a jelenlegi tréner, Pippo Inzaghi duplázott a találkozón), és több mint húsz év elteltével esett meg ismét, hogy kilenc vagy annál több gól született egy Milan-meccsen: 1992-ben a rossonerók a Parmát verték el 7-3-ra egy emlékezetes találkozón. A Milannál egyébként régóta nem volt ilyen jó a hangulat, mint most: a csapat nyolc év után kezdte ismét két gőzelemmel a bajnoki szezont.


7 gól, négy forduló alatt - ez Diego Costa mérlege a Chelsea-ben. A brazil támadó új Premier League-rekordot állított fel, előtte még soha egyetlen PL-újonc sem indította ilyen mennyiségű góllal a szezont, és olyan futballista is csak egy volt, aki az első négy angol bajnokijának mindegyikén eredményes tudott lenni (a Newcastle támadója, Micky Quinn, 1989-ben). Csak az összehasonlítás végett: Fernando Torresnek 43 mérkőzésre volt ahhoz szüksége, hogy hét gólt szerezzen a londoniak mezében. Diego Costa mellett egy másik klasszis csatár is hallatott magáról a múlt hétvégén: Wayne Rooney megszerezte pályafutása 175. Premier League-találatát, és ezzel beérte Thierry Henryt az örökranglista harmadik helyén. A Manchester United támadóját már csak a 189 gólos Andy Cole és a 260 gólos Alan Shearer előzi meg a rangsorban.


A fifa.com alapján


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább