A Paderborn-jelenség

A Paderborn-jelenség

, hb

A középpályán egy egykori hajléktalan és egy ex-fegyenc rúgja a bőrt, az edző pedig négy éve még kisiskolásokat tanított belsőzni. Bemutatjuk a német listavezetőt.Négy fordulót követően az újonc Paderborn vezeti Németországban a bajnoki tabellát. A vesztfáliai kiscsapat egyelőre még veretlen a Bundesligában (két győzelem mellett két döntetlent jegyez az együttes), ami már önmagában szenzáció: utoljára az 1969/70-es szezonban láthattunk hasonlót egy újonctól, akkor az Oberhausen kápráztatta el a német közönséget egy kiugró szezonrajttal. A kék-fehérek ráadásul nemcsak eredményesen, hanem látványosan is futballoznak. Négy bajnokijukon eddig hét gólt termeltek, a hétvégén pedig Bundesliga-rekordnak számító 83 méterről vették be a Hannover kapuját. A történelmi találatot az a Moritz Stoppelkamp jegyezte, aki 2010 és 2012 között a Hannover játékosa volt.

A csapat titka talán éppen abban rejlik, hogy André Breitenreiter olyan "örök ígéreteket" szedett össze a keretbe, akiket más csapatoknál már leírtak. Stoppelkamp mellett jó példa erre a gárda török támadója, Mahir Saglik. A 31 éves korára már tíz különböző klubot megjárt csatár korábban szerepelt a Dortmundnál, a Wolfsburgnál, a Bochumnál és a St. Paulinál is, de egyik csapatban sem tudott megragadni a kezdők között. 2013-ban aztán visszaigazolt nevelőegyesületéhez, és 32 meccsen szerzett 15 találatával elhódította a gólkirályi címet a Bundesliga 2-ben. De messze nem ő a legfurább szerzet a Paderborn keretében. A gárda algériai származású irányítója, Daniel Brückner öt éven át csavargott hajléktalanként az utcákon, Süleyman Koc pedig néhány hónapja szabadult a börtönből, ahova 2011-ben fegyveres rablásért került be. Breitenreiter új életcélt adott ezeknek a játékosoknak, akik - szemmel láthatóan - hálásak a mesterüknek azért, hogy hétről-hétre a világ talán legerősebb bajnokságában futballozhatnak.


Egy kis történelem

 

Paderborn együttesét 1985-ben alapították, bár a klub egyik jogelődje (Neuhaus) már 1907-ben is létezett. A gárda húsz éven keresztül játszott a német negyed- és harmadosztályban, mígnem 2005-ben feljutott a Bundesliga 2-be. Az elmúlt csaknem tíz évben – egy szezon kivételével - itt vitézkedtek a kék-fehérek, de a tavalyi évet megelőzően a legjobb szereplésük egy ötödik hely volt 2012-ben. A csapat kispadján akkor még a Leverkusen jelenlegi trénere, Roger Schmidt ült. A szakértők szerint a Salzburggal is csodát tevő Schmidtnek ugyancsak nagy szerepe van abban, hogy a Paderborn ilyen kiválóan megállja a helyét az élvonalban.


A még csak 40 éves Breitenreiter egyébként szintén újoncnak számít a Bundesligában. A fiatal tréner négy évvel ezelőtt még egy U9-es kölyökcsapatnál dolgozott, majd két szezont lehúzott a negyedosztályban a TSV Havelse kispadján. A Paderborn irányítását tavaly nyáron vette át, és rögtön az első évben fel is juttatta a csapatot az élvonalba. Ha valaki, akkor ő pontosan tudja, hogy milyen érzés underdogként szerepelni (és jól szerepelni) a német elitben, játékosként ugyanis tagja volt annak az Unterhachingnak, amely az 1999/2000-es szezonban újoncként a tizedik helyen végzett a Bundesligában. Ezzel a pozícióval alighanem most is kiegyezne a mester a szezon végén, még akkor is, ha a ma esti Bayern München elleni találkozót - némi iróniával - még bajnoki rangadóként emlegetik a német lapok.


(hb)

További cikkek a rovatban

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, focitipp

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Ismét elindítjuk tippjátékunkat a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

, Kiss Tibor Noé

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

Nem túlzás: a Videoton a Bordeaux legyőzésével az utóbbi tizenöt év egyik legnagyobb magyar kupasikerét vitte véghez. A kulcs: a pimaszság?

Tovább

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az in…

Tovább