Donovan elbúcsúzott, Neymar megállíthatatlan

Donovan elbúcsúzott, Neymar megállíthatatlan

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



57 gól, 58 gólpassz és 90 győzelem - ezekkel a mutatókkal búcsúzott el Landon Donovan az USA válogatottjától. Ez mind amerikai rekord, ahogy majdnem az a nemzeti csapatban lejátszott 157 mérkőzése is - ennél többször (164-szer) csak Cobi Jones húzhatta magára a csillagos-sávos szerelést, és az egész futballtörténelemben is csupán kilencen olyan focista van, aki több válogatott meccset jegyez. Donovan pénteken, az USA Ecuador elleni, 1-1-re végződő barátságos meccsén szerepelt utoljára a válogatottban, és csak a kapufa fosztotta meg a tökéletes búcsútól. A pályafutása viszont így szép keretet kapott: élete első és utolsó gólját is a nagy rivális Mexikó kapujába helyezte el.

40 gólnál jár már a brazil válogatottban Neymar, miután négyszer is betalált a dél-amerikaiak Japán elleni, 4-0-s győzelmet hozó felkészülési mérkőzésén. A még mindig csak 22 éves szupertehetség 58 válogatott meccsen hozta össze a 40 gólt, és máris az ötödik helyre ugrott fel a brazilok legjobb góllövőit felsoroló örökranglistán. A Barcelona klasszisát már csak olyan legendák előzik meg a rangsorban, mint Pelé (77), Ronaldo (62), Romario (55) és Zico (48) - Bebeto viszont már Neymar hátát nézi. Neymarnál fiatalabban a fenti négyesből csak Pelé szorgoskodta össze a 40 találatot, igaz, a Fekete Gyöngyszem mindössze 64 nappal volt gyorsabb, mint utódja, mikor elérte a bűvös határt. A Barca támadója emellett egy másik elit klubhoz is csatlakozott: rajta kívül eddig csupán öt brazil játékos örülhetett mesternégyesnek egy találkozón: Ademir de Menezes, Evaristo de Macedo, Careca, Zico és Romario.


17 perc alatt ért el mesterhármast Robbie Keane az írek Gibraltár elleni Eb-selejtezőjén. Az LA Galaxy támadója ezzel rekordot döntött: ilyen gyorsan még senki sem jutott el három gólig Eb-selejtezőn, vagy Eb-mérkőzésen. A rekordot korábban a hollandok legendás támadója, Marco van Basten tartotta, ő egy 1992-es, Málta elleni selejtezőmeccsen talált be háromszor a mérkőzés 23. percéig. Keane ráadásul a triplának köszönhetően egy másik rekordot is megdöntött: jelenleg 21 gólt jegyez Eb-selejtezőkön, eggyel többet, mint a korábbi csúcstartó, Hakan Sükür. Összességében pedig az ír csatárnak már 65 gólja van a válogatottban, amivel az európai rangsorban az ötödik helyen áll Puskás Ferenc (83), Kocsis Sándor (75), Miroslav Klose (71) és Gerd Müller (71) mögött.


3 gólt ért el csupán 77 kapura lövésből a német válogatott a Skócia, a Lengyelország és az Írország elleni Eb-selejtezőin. Ez 5,6 százalékos pontosságot jelent, szemben azzal a 18,4 százalékkal, amit az együttes az elmúlt két évben a vb-selejtezőkön produkált. Az ellenfelek ennél sokkal koncentráltabbak voltak: ők együtt összesen hét lövésből négyszer vették be a Nationalelf kapuját (57 százalék). A német válogatott emellett a lengyelektől elszenvedett 2-0-s vereséggel elveszítette 33 mérkőzés óta tartó veretlenségét az Eb- illetve vb-selejtezőkön, ráadásul története során először kapott ki a szomszédjától, pedig a két csapat korábban már 18 mérkőzést vívott egymással. Az írek elleni 1-1 is negatív mérföldkőnek számít a Löw-legények életében: a csapat 2007 óta először maradt nyeretlen két egymást követő mérkőzésen.


(hb)


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább