140 ezer angol gól és egy újabb elképesztő Ronaldo-rekord

140 ezer angol gól és egy újabb elképesztő Ronaldo-rekord

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



140 ezer - pontosan ennyi találat született az angol élvonalban a liga megalapítása óta eltelt 126 évben. A jubileumi gólt Daley Blind jegyezhette fel hétfőn, a Manchester United West Bromwich Albion elleni 2-2-re végződő bajnokiján. A 140 ezer gólt 64 különböző csapat hozta össze az évek során, a legtöbb találatot - 6776-ot - pedig az Everton adta be a közösbe. Kevésbé zárt jó hetet a QPR veterán védője, Richard Dunne, aki a Liverpool elleni 3-2-re elveszített találkozón belőtte pályafutása tizedik öngólját. Dunne az első játékos az angol élvonal történetében, akinek a neve mellett az öngólok rubrikájában kétszámjegyű összeg szerepel. Sőt, a 35 éves védő azt is elmondhatja magáról, hogy ebben az évszázadban háromszor annyi öngólt lőtt, mint bármely másik játékos az öt európai topligában. Említést érdemel még a hétvégéről a Southampton Sunderland elleni 8-0-s győzelme is. A nagyarányú sikerrel a szentek megdöntötték korábbi klubrekordjukat, és mindössze egy találattal maradtak el a Premier League-csúcstól, amit továbbra is a Manchester United tart az Ipswich Town elleni 1995 márciusában aratott 9-0-ás győzelmével.

200. győztes Bundesliga-meccsének örülhetett a hétvégén Philipp Lahm, a Bayern München csapatkapitánya. A német élvonal történetében hasonlóra csak 27 másik játékos volt képes, így nem csoda, hogy Lahm a szokásosnál is lelkesebb volt a Werder Bremen elleni, 6-0-ra megnyert találkozón: hosszú karrierje során a védő először zárt két góllal egy mérkőzést. Betalált a meccsen a bajorok új szerzeménye, Xabi Alonso is, aki ezzel megszakította több mint három éve tartó bajnoki gólcsendjét: a világbajnok középpályás legutóbb 2011. augusztus 28-á lőtt gólt bajnokin, még a Real Madrid játékosaként. Ami pedig a Werdert illeti: a zöld-fehérek immáron nyolc mérkőzés óta nyeretlenek a Bundesligában - ez a csapat legrosszabb szezonkezdése 51 éves fennállása óta.


15 gólt termelt Cristiano Ronaldo a Real Madrid első nyolc bajnoki mérkőzésén, amivel a portugál támadó új spanyol rekordot állított fel. A korábbi csúcsot az Oviedo egykori kiválósága, Esteban Echevarria tartotta, ő az 1943/44-es szezon első nyolc találkozóján 14-szer talált az ellenfelek hálójába. Csak az érdekesség kedvéért: ha Ronaldo tartaná a jelenlegi 2,14-os meccsenkénti gólátlagát, akkor a szezon végén 70 gól állna a neve mellett. A portugál teljesítményét egyébként az európai topligák legtöbb csapata is megirigyelhetné: az öt elitliga jelenlegi 97 együttese közül mindössze nyolc rendelkezik 2,14-osnál jobb gólátlaggal a szezonban. Ronaldo mellett természetesen hallatott magáról a hétvégén Lionel Messi is. A Barcelona kiválósága az Eibar elleni bajnokin belőtte élete 250. La Liga-gólját, így már csak egy találatra van Telmo Zarra ligarekordjától.


4 gól, hét meccsen - ezzel a statisztikával alighanem a legtöbb csatár is nyugodtan hajtaná álomra a fejét esténként. A kiváló mutatót azonban nem egy csatár, sőt még csak nem is egy mezőnyjátékos produkálta, hanem a Sao Paulo kapusa, Rogerio Ceni. A veterán portás a hétvégén szabadrúgásból szerzett csodálatos - és nem mellesleg győztes - gólt a Bahia elleni bajnokin (2-1), így a szezon során már nyolc találatnál jár, amelyből négyet csapata legutóbbi hét mérkőzésén ért el. Persze Ceni karrierjében ez nem újdonság: a 41 éves játékos a pályafutása során már 123 gólt szerzett büntetőkből és szabadrúgásokból, amivel messze világrekorder a kapusok között. Ceni emellett 41 évesen és 269 naposan az elmúlt hét legidősebb gólszerzője is lett. A legfiatalabb pedig a norvég Martin Odegaard volt, aki 54 nappal a 16. születésnapja előtt duplázni tudott a Stromgödset Lilleström elleni bajnokiján. A szupertehetségnek tartott középpályás neve a legtöbb focirajongónak elsősorban a múlt heti hírekből lehet ismerős: ő az a srác, aki augusztusban norvég rekordot döntve 15 évesen és 253 naposan debütált a válogatottban, októberben pedig minden idők legfiatalabb játékosa lett, aki pályára lépett Európa-bajnoki selejtezőn.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább