A párduc, a százados és a kölyök

A párduc, a százados és a kölyök

, hb

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



126 meccset játszott le azóta az argentin Racing, hogy az együttes valamelyik játékosa utoljára a kapuba talált szabadrúgásból. A hétvégén a hosszú várakozásnak vége szakadt: a Quilmes elleni idegenbeli bajnokin Gustavo Bou egy 30 méterről elvégzett pontrúgásból segítette győzelemhez a csapatát. Bou előtt legutóbb 2011. november 26-án Giovanni Moreno szerzett gólt szabadrúgásból a kék-fehérek mezében. Bou gólja nemcsak szép volt, hanem fontos is: győzelmével a Racing egy pontra megközelítette az éllovas River Plate-et a tabellán - egy fordulóval a két csapat avellanedai rangadója előtt. A Racing idei kiváló szerepléséből Bou alaposan kivette a részét: a "Párduc" becenévre hallgató támadó középpályás tíz gólt termelt az utolsó kilenc bajnoki meccsén, és ezzel beérte a River kolumbiai sztárját, Teofilo Gutierrezt a góllövőlista élén.

100. mérkőzését játszotta az angol válogatottban Wayne Rooney a hétvégén. A Manchester United támadója a Szlovénia elleni barátságos találkozón érte el a bűvös százas határt - minden korábbi angol játékosnál (8) fiatalabban: 29 évesen és 22 naposan. Rooney a jubileumot góllal ünnepelte, majd pár nappal később kétszer betalált a skótok elleni brit derbin is, így összesen már 46 gólt jegyez a válogatottban. Ennél többet csak két játékos szerzett a háromoroszlánosoknál: Gary Lineker (48) és Bobby Charlton (49). Ami pedig az angol válogatottat illeti: Roy Hodgson együttese zsinórban a hatodik meccsét nyerte meg. Hasonló menetelésre 2006 óta nem volt példa a szigetországiaknál.


34 veretlenül megvívott mérkőzést követően kikapott otthon a spanyol válogatott. Az exvilágbajnokot a jelenlegi világelső Németország gyűrte le hazai pályán egy 89. percben szerzett Toni Kroos-találattal a két együttes felkészülési mérkőzésén. A futball történetében ilyen hosszú ideig (nyolc évig) még soha senki nem maradt veretlen hazai körülmények között (beleértve a barátságos meccseket is) - kedd este tehát egy történelmi menetelés végének lehettünk szemtanúi. A spanyolok ráadásul 1982 óta az első vereségüket szenvedték el a németektől, és először kaptak ki Spanyolországban azóta, hogy Vicente del Bosque átvette a válogatott irányítását Luis Aragonéstől. A korábban szinte verhetetlennek tartott Furia Roja egyébként mostanság kemény napokat él meg: a csapat a 2014-ben lejátszott 12 meccséből ötöt elveszített - ilyen rossz mérleget utoljára 1991-ben produkált a gárda.


Az európai ranglista utolsó 5 helyezettje közül 4 válogatott is pontot szerzett a múlt heti Európa-bajnoki selejtezők során. A legnagyobb meglepetést talán az a San Marino okozta, amely leikszelt az észtekkel (0-0), és ezzel véget vetett egy 61 meccs óta tartó vesztes szériának. A miniállam válogatottja korábban még sohasem szerzett pontot Eb-selejtezőn, sőt, az eddig lejátszott 123 hivatalos meccsén mindössze öt alkalommal kerülte el a vereséget, és csupán egyszer - egy tíz évvel ezelőtti barátságos meccsen - örülhetett győzelemnek. A legyőzött ellenfél akkor éppen az a Liechtenstein volt, amely a hétvégén 1-0-ra verte idegenben Moldovát, pontot téve egy 21 meccses nyeretlenségi sorozat végére. A hercegség csapata ezt megelőzően 2011-ben nyert tétmeccset, a gárda akkor is Moldovát tréfálta meg. Kiválóan szerepelt idegenben a Bulgáriával ikszelő Málta (1-1), és a Görögországban mindhárom pontot begyűjtő (1-0) Feröer-szegetek is. A máltaiak hét év után szereztek pontot ismét idegenben, míg a feröeriek 13 év elteltével tudtak újra győzni vendégként. Kevésbé lehetnek büszkék a hétvégi teljesítményükre a görögök, akik zsinórban negyedszer kaptak ki hazai pályán. Ilyen rossz szériájuk legutóbb 30 évvel ezelőtt volt.


3 gólt lőtt négy napon belül a paraguayi bajnokságban Sergio Diaz, a Cerro Porteno támadója. Ez önmagában még nem lenne túl nagy szenzáció, de ha hozzátesszük, hogy a játékos mindössze 15 éves, úgy már egészen más a helyzet. Diaz az idei év nagy felfedezettje Paraguayban, a fiatal csatár már júniusban bemutatkozott a vörös-kékeknél, és azóta összesen hétszer talált be az ellenfelek kapujába. Az elmúlt néhány napban a 12 de Octubre és a 3 de Febrero együttesét is elkeserítette, előbbinek kétszer, utóbbinak egyszer köszönt be - ezzel ő lett a hét legfiatalabb gólszerzője.


Forrás: FIFA


(hb)

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább