A francia óriásölő és a skót trónkövetelő

A francia óriásölő és a skót trónkövetelő

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



58 helyezés választja el egymástól a francia bajnokságban a Marseille és a Grenoble együttesét, vasárnap azonban nem a Ligue 1 éllovasa, hanem a negyedosztályú kiscsapat ünnepelhetett a két együttes kupameccsét követően. A Grenoble egy drámai, 3-3-ra végződő mérkőzés után büntetőkkel gyűrte le 5-4-re Marcelo Bielsa csapatát, amely talán nem vette igazán komolyan az ellenfelét: a kikötővárosiak a harmadik, büntetőpárbajhoz vezető gólt a meccs 121. percében szedték be. A Marseille tehát az elsőkörös ligakupa vereség után a nemzeti kupától is elbúcsúzott már a legjobb 32 között - hasonló szégyen utoljára a 2004/05-ös szezonban esett meg a csapattal. A Grenoble-re viszont minden nagyágyúnak érdemes lesz odafigyelnie a továbbiakban: a kék fehérek ugyanis a kupában a legutóbbi hat hazai meccsükből négyet megnyertek az elsőosztályú ellenfeleikkel szemben.

7 válasz nélkül maradt gólt vágott a West Bromwich Albion a Gateshead együttesének az angol FA-kupában. A birminghamieknek 1992 óta ez volt a legnagyobb arányú győzelmük a sorozatban. A sikert ráadásul az együttes Tony Pulis bemutatkozó mérkőzésén aratta - a rutinos menedzsernek 23 éves edzői pályafutása során még sohasem volt része ilyen nagyarányú győzelemben. Az angol kupa harmadik körének legnagyobb meglepetése a Loftus Roadon született, ahol a QPR 3-0-s vereséget szenvedett a Sheffield Unitedtől, így a Premier League-együttes idejekorán elbúcsúzott a további küzdelmektől. A két csapat mérlegét szemügyre véve azonban nevezhetjük ezt papírformának is, mivel a QPR az utolsó 23 FA-kupa találkozójából csak kettőt tudott megnyerni, míg a Sheffield az utolsó 15-ből csak kettőt veszített el.


7 zsinórban aratott győzelem, kapott gól nélkül. Ez nem valamelyik topligás élcsapat statisztikája, hanem az Aberdeené. A skót listavezető 2014 novembere óta nem kapott gólt a bajnokságban, ami egyedülálló teljesítmény jelenleg az európai ligákban, és jelen esetben győzelmi szériából is csak a Bayern München számlál hosszabbat. Hétmeccses győzelmi sorozatra legutóbb 1992-ben akadt példa a csapat háza táján, hét meccset pedig utoljára abban az évben hozott le a gárda kapott gól nélkül, mikor felállította a jelenleg is érvényben lévő nyolcmeccses klubrekordot: 1983-ban. Ez volt az a szezon, amely során Sir Alex Ferguson KEK-győzelemre vezette az együttest.


5 gólt rúgott három ellenében a Tottenham a Chelsea-nek a két csapat bajnoki rangadóján, kettővel többet, mint amennyit José Mourinho együttese az utolsó nyolc meccsén összesen kapott. A portugál tréner irányítása alatt ráadásul ez volt az első eset, hogy a kékek háromnál több gólt szedtek be egy meccsen. Mérföldkő volt a vereség Mourinho pályafutásában is: a portugál sikeredző csapatai ezt megelőzően 715 találkozó alatt csupán egyszer kaptak öt gólt: még 2010. november 29-én a Real Madrid szenvedett 5-0-s vereséget a Barcelonától. A Tottenham a váratlan sikerrel alaposan felkavarta az állóvizet a Premier League-ben: a forduló után a tabella első két helyén álló Chelsea és Manchester City neve mellett egyaránt 46 pont, 44 szerzett és 19 kapott gól áll. Az angol élvonal történetében csupán négy alkalommal volt ennyire szoros az állás a bajnokság ezen szakaszában.


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább