Focira várva

Focira várva

, ktn

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?Január 17. és február 8. között rendezik meg az Afrikai Nemzetek Kupáját, a sorozat 30. alkalommal indul útjára. Ezúttal a helyszín kiválasztása sem ment zökkenőmentesen. Az eredetileg házigazdának jelölt Marokkó a nyugat-afrikai ebolajárványra hivatkozva visszalépett a rendezéstől, ami miatt az Afrikai Labdarúgó-szövetség ki is zárta a tornáról a csapatot. Az ezután rendezésre felkért országok közül több (Egyiptom, Dél-Afrika, Ghána, Szudán) egyaránt nemet mondott, így végül Egyenlítői-Guinea ad otthont a tornának. Malabo, Bata, Ebebiyin és Mongomo - ezek, az Európában teljesen ismeretlen városok lesznek majd az idei Afrika-kupa helyszínei. Az országnak nagyjából 1,5 millió lakosa van, területe pedig szinte megegyezik Albániáéval. "1968-ban vált függetlenné, és szinte azonnal, egészen 1978-ig véres diktatúra volt az országban. Az 1990-es évekre normalizálódott az élet, de a jogállami berendezkedés még a jövő kérdése" - írja Egyenlítői-Guineáról a magyar nyelvű Wikipédia. De legalább Afrikában rendezik a kontinensviadalt, korábban még az is felmerült, hogy az ázsiai Katarhoz kerüljön a rendezés joga.

Az is újdonság lesz, hogy ezen a tornán az utóbbi évtizedek két legnagyobb afrikai futballsztárja sem lép pályára. Samuel Eto'o (Kamerun) és Didier Drogba (Elefántcsontpart) tavaly lemondta a válogatottságot. Eto'o 2000-ben mutatkozott be az Afrikai Nemzetek Kupája sorozaton, és rögtön négy góllal nyitott a később aranyérmet szerző kameruni válogatott tagjaként. Eto'o 2002-ben is aranyérmes lett a csapattal, 2006-ban és 2008-ban gólkirályi címet nyert a tornán, s jelenleg is ő a kupa történetének leggólerősebb futballistája, 18 találattal. Drogba "csak" 11-ig jutott, és az elefántcsontparti válogatott játékosaként sem örülhetett nagy sikernek: a mindig aranyesélyesnek tartott szupercsapat 2006-ban Egyiptom, 2012-ben pedig Zambia ellen bukta el a kontinensbajnoki döntőt (mindkétszer tizenegyesekkel).


Elefántcsontpart most is nagy esélyesnek számít, Drogbát az a Wilfried Bony pótolhatja, akit idén januárban a Manchester City 28 millió fontért vásárolt meg a Swansea-től, ezzel a 26 éves csatár lett minden idők legdrágább afrikai játékosa. Az elefántok mellett a favoritok között tartják számon a mindig megbízható ghánai csapatot, valamint a tavalyi világbajnokság legjobb és legmasszívabb afrikai csapatát, Algériát. Az biztos, hogy a rekordgyőztes (Egyiptom) és a címvédő (Nigéria) nem gyarapítja aranyai sorsát, mivel egyik csapatnak sem sikerült magát kvalifikálnia a tornára.


Nagycsapatok és nagy nevek nélküli torna következik egy ismeretlen országból. A játék azonban már nem lehet sokkal rosszabb annál, mint amit a legutóbbi tornákon tapasztaltunk. "A legutolsó kiírásokon látott meccsek nagy része felejthető volt" - írta beharangozójában a World Soccer. Reméljük, ez most megváltozik.


(ktn)

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább

Calcio: itt a vége?

, ktn

Calcio: itt a vége?

Augusztus 11-én elnököt választ az Olasz Labdarúgó-szövetség. A voksolásnak ezúttal tényleg komoly tétje van.

Tovább