Sokkoló meglepetések, különleges kontinenstornák

Sokkoló meglepetések, különleges kontinenstornák

, focitipp.hu

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.



176 mérkőzést vívott egymással Hollandiában az Ajax és a Feyenoord a két csapat vasárnapi derbije előtt, de a találkozókból csupán egy végződött eddig gólnélküli döntetlennel. A hétvégén ez a szám megduplázódott: az Amsterdam Arenában - 37 év elteltével - ismét 0-0-ra végeztek a riválisok. Az eredményre elsősorban a Feyenoord játékosai lehetnek büszkék, a csapat ugyanis legutóbb 47 találkozóval ezelőtt úszott meg egy Ajax elleni csúcsderbit kapott gól nélkül. Nem ez volt az egyetlen figyelemreméltó teljesítmény Hollandiában a hétvégén. Az alsóházban a sereghajtó Dordrecht 1-0-ra legyőzte az Excelsior együttesét, ezzel a gárda megtörte 17 mérkőzés óta tartó nyeretlenségét, és emellett húsz év elteltével feljegyezte első hazai győzelmét a holland élvonalban.

41 évet várt a kongói válogatott arra, hogy ismét győztesen hagyhassa el a pályát egy Afrika-kupa találkozón. A Vörös Ördögök az 1974-es, Zaire elleni győzelmüket követően múlt szerdán szereztek újra három pontot a kontinenstornán, Gabon 1-0-s legyőzésével. A nem várt siker aztán szárnyat adott az együttesnek, amely négy nappal később Burkina Fasót is legyőzte, és végül hét ponttal, veretlenül masírozott be a legjobb nyolc közé. Bár a kongóiak menetelése első ránézésre meglepetésnek tűnhet, valójában egy kiugró szereplés benne volt a pakliban. A csapat kispadján ugyanis jelenleg az a Claude Le Roy ül, aki korábban öt különböző együttessel, nyolc próbálkozásból hétszer bejutott a torna egyenes kieséses szakaszába. A legjobb nyolc között Le Roy együttese a Kongói Demokratikus Köztársasággal meccsel, azzal a csapattal, amely mindössze három pontot gyűjtve, nyeretlenül jutott túl a csoportmeccseken - hasonlóra legutóbb 1992-ben akadt példa az Afrika-kupán. Végül egy érdekes statisztika magáról a viadalról, és annak színvonaláról: az első 16 mérkőzésből 10 találkozó végződött döntetlennel. A kontraszt kedvéért említsük meg, hogy az Ázsia-kupán a csoportmeccsek során egyetlen iksz sem született, ami rekord a világ- és kontinenstornák történetében.


10. hazai győzelmét húzta be zsinórban a hétvégén a Lyon a francia bajnokságban. A Metz legyőzésével a piros-kékek nemcsak felugrottak a tabella első helyére, hanem egy korábbi klubrekordjukat is egalizálták: legutóbb az 1973/74-es szezonban arattak győzelmet tíz egymást követő bajnokin a saját stadionjukban. A csapat az immáron öt hónapja tartó menetelést nagyban köszönheti válogatott támadójának, Alexandre Lacazette-nek, aki 21 góljával jelenleg vezeti a francia góllövőlistát. A 23 éves támadó főleg az utóbbi hetekben bizonyult termékenynek: utolsó kilenc bajnokiján 13-szor talált a hálóba. A Lyon mellett a táblázat ötödik helyén álló Monaco is remek formában van. A hercegségbeliek a legutóbbi hét bajnokijukon nem kaptak gólt. Ilyesmi utoljára két évtizeddel ezelőtt történt a klubnál.


5 győzelem, 0 kapott gól - ezekkel a mutatókkal jutott be a dél-koreai válogatott az Ázsia-kupa szombati döntőjébe. Nem elírás, a tigrisek mind az öt találkozójukat kapott gól nélkül hozták le a tornán, és most arra készülnek, hogy a fináléban legyőzik a legjobb támadósorral rendelkező együttest, Ausztráliát is. Az auszik a viadal során összesen 12 gólt termeltek, és csak egy olyan mérkőzésük volt, amelyen nem találtak a hálóba - éppen a Dél-Korea elleni, 1-0-ra elveszített csoportmeccsen. A két együttes közül egyébként az ausztrálok rendelkeznek frissebb tapasztalatokkal a döntőről, ők ugyanis a legutóbbi kiírás alkalmával, 2011-ben is bejutottak a fináléba, ott azonban hosszabbításban 1-0-ra kikaptak Japántól. Az Ázsia-kupa első két kiírását megnyerő dél-koreaiak ezzel szemben utoljára 1988-ban döntőztek, győzni pedig 1960 óta nem tudtak.


4 gólt lőtt szombaton a Bradford City a Chelsea-nek a Stamford Bridge-en a két csapat FA-kupa találkozóján. A harmadosztályú együttes - amely a mérkőzésen 2-0-s hátrányban is volt - 4-2-re verte el a Premier League listavezetőjét, alaposan átírva ezzel a történelemkönyveket. José Mourinho csapatainak ugyanis korábban még senki sem lőtt négy gólt hazai pályán, a Chelsea-vel pedig 30 év után esett meg ismét, hogy alulmaradt egy harmadosztályú ellenféllel szemben a kupában. Azonban nem a Bradford az első harmadik vonalbeli csapat, amely négy góllal megszórta a kékeket az FA-kupában: 1958-ban a Darlington is megtette ugyanezt. Hatalmas meglepetésre elbúcsúzott a további kupaküzdelmektől a Manchester City is, amely a másodosztályban szereplő Middlesbrough-tól szenvedett otthon 2-0-s vereséget. Az égszínkékekkel három év elteltével esett meg ismét az a szégyen, hogy két egymást követő hazai tétmeccsüket is elveszítették (egy héttel korábban a Liverpooltól kaptak ki az Etihadban).


Forrás: FIFA

További cikkek a rovatban

Dübörgő londoniak, verhetetlen párizsiak, és a lehengerlő Borsócska

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

, hb

Feltörekvő tinik, könnyed triplák és egy bizarr sorozat vége

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább

Különleges gólok, lehengerlő csatárok és egy verhetetlen thai csapat

, hb

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

, focitipp.hu

Az öreg portás, az ügyeletes gólgyáros és a nagy visszatérő

Rekordok, statisztikák, érdekességek az elmúlt napokból.

Tovább