Harry, Anglia új kedvence

Harry, Anglia új kedvence

, hb

Harry Kane áprilisban üstökösként robban be az angol futballba, és már a válogatott ajtaján kopogtat. A szakértők szerint ő lehet a háromoroszlánosok új korszakos kilencese.



A 2013/14-es szezon előtt valószínűleg csak a legelvetemültebb Tottenham-szurkolók tudták ki az a Harry Kane, mára azonban az egész futballvilág megismerte a 21 éves Spurs-csatár nevét. A fiatal támadó a szezon során eddig 13 gólt termelt a Premier League-ben, és emellett három gólpasszt is jegyez a bajnokságban. Statisztikái a teljes szezonra levetítve még kiválóbbak: 35 tétmeccsen összesen 23-szor volt eredményes, és ebből hétszer az Európa Ligában talált be (hét meccsen!). A Premier League-ben jelenleg nincs még egy olyan játékos, aki hasonló számokat tudna felmutatni, a tétmeccseken szerzett gólok tekintetében még Diego Costa (17) és Sergio Agüero (21) is le van maradva a Tottenham ifjonca mögött. Pedig Kane nincs régóta a szakmában. Áprilisban lesz egy éve, hogy első felnőtt meccsét lejátszotta az angol élvonalban.

Kane kiváló szezonja az angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson figyelmét is felkeltette, a mester pedig már közölte is: a márciusi, Litvánia elleni Eb-selejzetőre (és az azt követő olaszok elleni barátságos meccsre) behívja Kane-t a válogatottba. "Mindent tud, amit egy középcsatárnak tudnia kell. Hogy megérdemel-e egy helyet a válogatottban? Naná, hogy megérdemel!" - nyilatkozta a kapitány. Az angol sajtó ennél jóval tovább ment Kane elemzésében. A BBC Hodgson bejelentését követően hosszú cikket közölt a játékosról, amelybe bekerült néhány infógrafika is. A számokból kiderül, hogy Kane nemcsak a kapu előtt végez remek munkát, hanem a mezőnyben is jól mozog: ha kell meg is szerzi és el is osztja a labdát. Remekül fejel, parádésan lő távolról, a kapu előtt pedig két-három embert is leköt. Emellett pedig szerény, alázatos, elkötelezett és mentes minden olyan allűrtől, ami a korosztályára jellemző - legalábbis korábbi edzői, David Pleat és Clive Allen szerint.


A rengeteg dicséret (és persze a temérdek gól) az angoloknak elég is volt ahhoz, hogy máris a válogatott új, nagy kilencesét lássák Kane-ben. Pedig a játékos pályafutása nem úgy indult, ahogy a nagy, korszakos sztároké szokott. Nyolc és 11 éves kora között összesen öt kölyökcsapatban focizott (közte az Arsenaléban is), a Spurs akadémiájának elvégzése után pedig éveket töltött kölcsönben alsóbb osztályú együtteseknél (Leyton Orient, Millwall, Norwich, Leicester) annak ellenére, hogy a Tottenham korosztályos csapataiban minden évben csaknem 20 gólt termelt. Az alsóbb ligákban nem igazán ment neki a játék, a legjobb szezonját 2012-ben a Millwallnál produkálta, ahol 22 meccsen hétszer talált a hálóba. A Norwich Citynél ráadásul súlyosan meg is sérült: egy Doncaster elleni ligakupa meccsen lábközépcsont törést szenvedett, amiből több mint fél évig lábadozott.


A szakemberek azonban nagyjából egyetértenek abban, hogy az átmeneti visszaesés nem feltétlenül Kane hibája volt. Az alsóbb osztályú csapatok egyszerűen rosszul, - David Pleat szavaival élve - túl konzervatívan használták a támadót. Magassága miatt általában a kapunak háttal állva, klasszikus középcsatár pozícióban szerepelt, a mérkőzések nagy részében a védőkkel verekedett a felívelt labdákért. Van ebben valami. A Leicester Cityben fél év alatt két gólt szerzett - visszatérve a Tottenhamhez ezt a mennyiséget a kötetlenebb, visszavont csatár poszton játszva két meccs alatt összehozta (első három meccsén egyaránt eredményes volt a londoniaknál).


Ráadásul ugyanebben a szerepkörben az angol U20-as és U21-es válogatottban a 2013-as naptári évben 13 mérkőzésen kilencszer talált a kapuba. Többen már ekkor a felnőtt válogatottba követelték, főleg azért, mert félő volt, hogy az írek elhappolják őt a háromoroszlánosok elől. Kane édesapja ugyanis az írországi Galwayben született, a játékos így dönthet, hogy felnőttként melyik csapatot szeretné szolgálni. Bár Kane korábban egyszer már kijelentette, hogy számára csak az angol csapat létezik, a végső szót Roy Hodgson fogja kimondani, ha március 27-én, pályára küldi őt a litvánok ellen. Onnan már nem lesz visszaút, még akkor sem, ha időközben kiderül, mégsem Harry Kane az a nagy kilences, akire az angolok Alan Shearer visszavonulása óta várnak.


NÉVJEGYKÁRTYA 


Név: Harry Kane
Születési dátum: 1993. július 28.
Születési hely: Chingford, Anglia
Magasság/testsúly: 188 cm/65 kg
Poszt: csatár


Eddigi klubjai/bajnoki statisztikái
Tottenham: 32 meccs, 16 gól
Leyton Orient (kölcsönben): 18 meccs, 5 gól
Millwall (kölcsönben): 22 meccs, 7 gól
Norwich City (kölcsönben): 3 meccs, 0 gól
Leicester City (kölcsönben): 13 meccs, 2 gól

(hb)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább